Att antalet skjutningar och sprängningar idag är på en lägre nivå i första delen av 2021 är något alla borde kunna glädjas åt, även om mycket arbete återstår och bakslag kan komma, skriver Mikael Damberg (S).
Att antalet skjutningar och sprängningar idag är på en lägre nivå i första delen av 2021 är något alla borde kunna glädjas åt, även om mycket arbete återstår och bakslag kan komma, skriver Mikael Damberg (S). Bild: Ali Lorestani/TT

Det är inte SD som förändrats, utan Moderaterna

Moderaterna lämnar blocköverskridande avtal för att satsa på ett nytt högerkonservativt block där SD är en avgörande byggsten. Så får SD inflytande över löntagarnas rättigheter, stödet till fria medier, kulturpolitiken, försvars- och säkerhetspolitiken och rättsväsendet. Jag tror inte att det vore bra för vårt land, skriver Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

18/3 Kom upp ur sandlådan, Stefan Löfven

På den här debattsidan ondgör sig Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell över att statsministern kritiserar Moderaterna för att vilja ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande över svensk politik, vilket i grunden är samma hållning som Moderaterna själva hade fram till inte så längesedan. Ulf Kristersson menar att SD:s retorik har ”förändrats”, men efter de senaste veckornas angrepp från Sverigedemokraterna på såväl invandrare som på en världsreligion kan man konstatera att det inte är SD som har förändrats i svensk politik, utan tyvärr Moderaterna.

Oacceptabla uttalanden

Partiledningen i SD har under de senaste veckorna gjort oacceptabla uttalanden om både invandrare som kulturell belastning och om en hel världsreligion med runt 2 miljarder utövare. Detta gjorde många av oss upprörda, men inte förvånade. Retoriken är inte ny, tvärtom följer den samma främlingsfientliga linje som präglat partiet sedan det grundades i den svenska vit makt-rörelsen. Det är inte heller första gången som SD står för uttalanden som utmanar demokratins grundläggande principer. Tillsammans med SD:s antifackliga och löntagarfientliga politik är det här grunden till att vi socialdemokrater fortsatt lovar väljarna att inte samarbeta med detta parti.

ANNONS

LÄS MER: Peter Hultqvist: "Moderaterna sällar sig till SD:s stormtrupper"

Så sent som 2018 lovade Ulf Kristersson väljarna att av värderingskäl aldrig samverka, samregera eller samtala med SD. För Ebba Busch och KD var det av samma skäl otänkbart att ens på 20 års sikt ha någon form av samarbete med SD. Idag säger moderatledaren att uttalandena från SD:s partiledning visserligen är avskyvärda, men förtydligar samtidigt att han vill ge samma partiledning ett avgörande inflytande över svensk politik. Parallellt med detta lämnar M flera av de långsiktiga överenskommelser vi gjort för Sveriges bästa över blockgränsen, liksom samtal om migration och historiska satsningar på ökad trygghet. När väljarna vill se mer samarbete för att göra Sverige starkare och lösa olika samhällsproblem lämnar Moderaterna blocköverskridande avtal för att satsa allt på ett nytt högerkonservativt block där SD är en avgörande byggsten. Så får SD inflytande över löntagarnas rättigheter, stödet till fria medier, kulturpolitiken, försvars- och säkerhetspolitiken och rättsväsendet. Jag tror inte att det vore bra för vårt land.

Från Moderaterna fick regeringen ärva den mest generösa och liberala migrationspolitik som Sverige någonsin har haft, ett regelverk som nuvarande regering fick strama upp. Vi ska aldrig tillbaka till det läge som rådde vid flyktingkrisen 2015. Idag har Sverige den lägsta invandringen på 20 år och den nya migrationslag som nu föreslås innebär det stramaste regelverket i svensk migrationspolitik sedan 1980-talet.

ANNONS

M skar ner polistillväxten

Låt oss även titta på rättspolitiken. 2010 skar den M-ledda regeringen ner på tillväxten av nya poliser med 90% och under fem år utbildades alldeles för få poliser, trots att både befolkningen och problematiken med segregation och gängkriminalitet växte. Den här regeringen genomför den största satsningen någonsin på såväl polisen som på nya brottsbekämpande verktyg och på skärpta straff för gängkriminella. Vi fortsätter ett intensivt reformarbete med att göra samhället kompromisslöst mot kriminella nätverk, där deras nyrekrytering av unga bryts tidigt och vi vidtar åtgärder för att inte en krona ska gå till deras verksamhet. Polisnärvaron ska fortsätta öka, trygghetskamerorna ska bli ännu fler och den hemliga avlyssning av grovt kriminella som föranlett stora framgångar i trygghetsarbetet ska utvecklas.

Polisen är mitt inne i en intensiv tillväxtfas. År 2024 ska Sverige ha 10 000 fler polisanställda än 2016 och vid årsskiftet var vi mer än halvvägs dit. Vi har startat två nya polisutbildningar och bara i år väntas runt 1400 nya polisstudenter förstärka det brottsbekämpande arbetet runt om i landet.

De samhällsproblem vi nu angriper från flera håll har utvecklats under årtionden och de kommer inte att försvinna över en natt. Många regeringar av olika färg har gjort för lite under lång tid. Men vi börjar se resultat. Idag sitter 1000 fler häktade än för några få år sedan varav många kommer från grovt kriminella miljöer. I Göteborg har Gårdsten blivit den första stadsdelen i landet som tagits bort från polisen listan av särskilt utsatta områden. I Malmö har antalet skjutningar och sprängningar minskat sedan 2017 och tryggheten ökar i polisens undersökningar. I Stockholm där problemen är fortsatt stora har polisen sedan i höstas inlett en exempellös offensiv och låst in många av de kriminella nätverkens ledare, och polisen menar att man bara har börjat.

ANNONS

Att antalet skjutningar och sprängningar idag är på en lägre nivå i första delen av 2021 är något alla borde kunna glädjas åt, även om mycket arbete återstår och bakslag kan komma.

Det är för tidigt att säga att utvecklingen har vänt över hela landet på samma sätt som den gjort i Malmö. Men att antalet skjutningar och sprängningar idag är på en lägre nivå i första delen av 2021 är något alla borde kunna glädjas åt, även om mycket arbete återstår och bakslag kan komma. Jag vågar påstå att svensk polis är starkare nu än på länge. Om Johan Forsell skulle lyfta blicken något skulle han nog också se det.

Mikael Damberg (S), inrikesminister

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS