Att en regeringschef anklagar oppositionen för att vara odemokratisk är inget som hör hemma i en demokrati, skriver debattören.
Att en regeringschef anklagar oppositionen för att vara odemokratisk är inget som hör hemma i en demokrati, skriver debattören. Bild: Skärmdump/SVT

Kom upp ur sandlådan, Stefan Löfven

I SVT:s ”30 minuter” påstår Stefan Löfven att demokratin är i fara vid ett regeringsskifte. Det finns inget snällare att säga om Stefan Löfvens beskyllningar än att de helt enkelt är absurda, skriver Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Stefan Löfven har nu varit statsminister i snart sju år. Det har varit en turbulent tid. På många sätt är naturligtvis Sverige ett fantastiskt land. Men det förändrar inte att listan över de senaste årens politiska misslyckanden kan göras lång.

I valrörelsen 2014 utlovade Stefan Löfven Europas lägsta arbetslöshet men i stället har vi nu, efter många års högkonjunktur, bland den högsta arbetslösheten i EU. Regeringen lovade en stram invandringspolitik, i stället fick vi gymnasielagen och en fortsatt hög invandring. Sverige når inte heller de klimatmål som regeringen själv ställt upp, samtidigt som elbrist hotar industrin. Den pågående pandemihantering är präglad av en lång rad oklarheter och försenade beslut.

ANNONS

Misslyckad rättspolitik

Men allra störst är regeringens misslyckanden inom rättspolitiken. På flera sätt har brottsligheten nått en närmast systemhotande omfattning. Det handlar till exempel om hot mot vittnen och en kultur av tystnad som undergräver själva grundvalen för rättsstaten.

Och utvecklingen fortsätter att gå åt fel håll. Det sker i genomsnitt mer än en sprängning eller skjutning om dagen i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådet har utsattheten för brott ökat med 150 procent sedan 2014, och utsattheten för sexualbrott har mer än tredubblats. En tredjedel av befolkningen känner sig otrygga vid utevistelse sent på kvällen i sitt eget bostadsområde, situationen är ännu värre bland unga. Enligt en färsk undersökning undviker varannan niondeklassare vissa personer, platser eller aktiviteter av rädsla för att utsättas för brott. Så kallade ungdomsrån, som ofta är utstuderat förnedrande, har mer än fördubblats sedan 2013. Vanliga människors frihet och livsutrymme minskas successivt av brottsutvecklingen. Så ser regeringens facit ut.

Samtidigt behöver det inte vara på det här sättet, det går att vända. Men det förutsätter både en större tydlighet och politisk handlingskraft än vad vi ser idag. Vi moderater har lagt fram en lång rad mönsterbrytande förslag för att försvåra för de kriminella gängen. Det handlar bland annat om fler poliser, fördubblade straff för gängkriminella för att få bort dem från gatan, visitationszoner så att polisen kan beslagta vapen samt bättre möjligheter för polisen att använda hemliga tvångsmedel mot gängens ledare.

ANNONS

Häpnadsväckande smutskastning

Tyvärr har regeringen visat ett begränsat intresse för de mönsterbrytande reformer som verkligen kan vända brottsutvecklingen. I stället ägnar sig statsministern åt häpnadsväckande smutskastning. I en intervju i SVT:s ”30 minuter” igår den 17 mars påstod Stefan Löfven att självaste demokratin är i fara vid ett regeringsskifte.

Detta är uppenbart en desperat taktik från en regering som saknar förmåga att svara på de frågor väljarna ställer. Och det finns inget snällare att säga om Stefan Löfvens beskyllningar än att de helt enkelt är absurda.

Att en regeringschef anklagar oppositionen för att vara odemokratisk är inget som hör hemma i en demokrati. Det är faktiskt sorgligt att se en svensk statsminister sjunka till den nivån

Att en regeringschef anklagar oppositionen för att vara odemokratisk är inget som hör hemma i en demokrati. Det är faktiskt sorgligt att se en svensk statsminister sjunka till den nivån. Det är dags att Stefan Löfven hoppar upp ur sandlådan och börja prata om riktiga samhällsproblem.

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson

ANNONS