Det kommer finnas annan äldreomsorg än den kommunala även i framtiden. Exempelvis får vi under året ny lagstiftning som innebär att en kommun kan upphandla ideella äldreboenden, men det ska ske på de äldres och på skattebetalarnas villkor – inte vårdkoncernernas, skriver debattörerna.
Det kommer finnas annan äldreomsorg än den kommunala även i framtiden. Exempelvis får vi under året ny lagstiftning som innebär att en kommun kan upphandla ideella äldreboenden, men det ska ske på de äldres och på skattebetalarnas villkor – inte vårdkoncernernas, skriver debattörerna.

Nu avslutar vi marknadsexperimenten i äldreomsorgen

Marknadsexperimenten i välfärden har nått vägs ände. I stället för småskalighet och valfrihet har skattepengar gått till vinstjakt och dyr administration. Nu tar vi tillbaka kontrollen och avvecklar marknadssystemen i Göteborgs stads äldreomsorg, skriver Jonas Attenius, Karin Pleijel och Daniel Bernmar.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Under decennier har alltmer av välfärden bedrivits av privata företag. Vård, skola och omsorg har genom olika former av marknadssystem utsatts för vinstdriven konkurrens. Grundtanken var att konkurrens och marknadsinslag skulle leda till ett bredare utbud, mer effektiv resursanvändning och större inflytande för den enskilde.

I dag står det klart att resultatet blev det motsatta. I stället för mångfald och medborgarinflytande tränger stora koncerner undan små ideella aktörer. I stället för högre effektivitet läcker skattepengar till koncernernas ägare och kommuner tvingas betala för tomma platser för att vara redo ifall ägarna plötsligt säljer ett äldreboende, lägger ner det på grund av bristande lönsamhet eller går i konkurs. I stället för valfrihet och bättre välfärd tvingades vi gå från medborgare i ett samhälle till kunder på en marknad.

ANNONS

Det innebär i korthet att vinstdrivande aktiebolag kan etablera sig fritt oavsett hur behovet ser ut och få rätt till skattepengar för varje person som listar sig hos dem

Göteborgs kommunala äldreomsorg var under lång tid förskonad från marknadsexperiment. Det var först 2017 som fullmäktiges högerpartier röstade för att införa det så kallade LOV-systemet i hemtjänsten. Det innebär i korthet att vinstdrivande aktiebolag kan etablera sig fritt oavsett hur behovet ser ut och få rätt till skattepengar för varje person som listar sig hos dem. I dag står samtliga borgerliga partier i Göteborg, inklusive Sverigedemokraterna och Demokraterna, bakom detta privatiseringsexperiment.

Hittills har väldigt få göteborgare valt företagsägd hemtjänst. Den genom konkurrens utlovade mångfalden och ökade effektiviteten har fullständigt uteblivit. I andra kommuner, som haft privata utförare under en längre tid, har det blivit en flopp. I moderatstyrda Lomma bestämde man sig så sent som i fjol för att återkommunalisera äldreomsorgen. Kommunalrådet Robert Wenglén (M) motiverade det med att man får mer valuta för skattepengarna om kommunen gör det själv.

Leka affär

Göteborgs nya rödgröna styre ser, i likhet med Moderaterna i Lomma men till skillnad från Moderaterna och Sverigedemokraterna i Göteborg, problemen med att leka affär med vår gemensamma välfärd. Vi vill freda välfärden från vinstintresse och tar nu ett första steg genom att påbörja avvecklingen av det misslyckade LOV-experimentet.

Det kommer finnas annan äldreomsorg än den kommunala även i framtiden. Exempelvis får vi under året ny lagstiftning som innebär att en kommun kan upphandla ideella äldreboenden, men det ska ske på de äldres och på skattebetalarnas villkor – inte vårdkoncernernas. Marknadssystem som LOV måste bort.

ANNONS

I stället för ägarnas fickor ska våra skattepengar gå till mer personal med rätt utbildning. Hemtjänstens fokus ska inte vara hur den blir som mest lönsam utan hur man ser till att folk så ofta som möjligt möter samma personal, med rätt utbildning och goda språkkunskaper. För oss går det före företagens rätt att tjäna pengar på äldreomsorg.

Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande

Daniel Bernmar (V), kommunalråd

Karin Pleijel (MP), kommunalråd

LÄS MER:Josefson (M): ”De rödgröna fixar och trixar”

LÄS MER:Kommunstyrelsen röstade för fortsatt valfrihet

LÄS MER:De rödgröna i Göteborg lägger ner de äldres frihet

ANNONS