Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou är positiv till valfriheten inom äldreomsorgen, men partiet har inte satt ned foten i frågan än.
Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou är positiv till valfriheten inom äldreomsorgen, men partiet har inte satt ned foten i frågan än. Bild: AnnaCarin Isaksson

Kommunstyrelsen röstade för fortsatt valfrihet

Lagen om valfrihet i hemtjänsten i Göteborg ser ut att bli kvar. Men helt klart är det inte – Sverigedemokraterna ska ta slutgiltig ställning först när frågan avgörs i kommunfullmäktige.
– Vi har en diskussion i vårt parti, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd (SD).

ANNONS
|

När lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten klubbades i Göteborg var SD ett av de partier som stod bakom förändringen. Möjligheten att välja privat eller idéburen utförare istället för kommunen har funnits sedan 2019 och till en början var göteborgarna tveksamma.

Men med tiden har antalet personer som väljer hemtjänst i annan regi ökat. Jörgen Fogelklou säger att han personligen tycker att det vore olyckligt att plötsligt ta bort möjligheten.

– Jag tror inte att Göteborgs stad är betjänta av en ryckighet. Näringslivet kommer att tycka att Göteborg är en opålitlig stad. Vi behöver kontinuitet, säger han.

Många har synpunkter

Han tycker att valfriheten är bra och tror inte att de problem som den kommunala hemtjänsten trots allt har kommer att minska, bara för att möjligheten att välja andra utförare tas bort. Som han ser det tillför de andra utförarna ett komplement som folk efterfrågar.

ANNONS

– Det är många som ringer och har synpunkter på hemtjänsten, men det är aldrig någon som har privat hemtjänst som klagat. Däremot händer det att folk som har kommunal hemtjänst gör det, säger han.

Det nya rödgröna styret fick i sin budget igenom en skrivning som innebär att LOV ska avvecklas. Men på onsdagens möte i kommunstyrelsen röstade M, D, L och KD med stöd av C och SD igenom ett förslag om att valfriheten ska finnas kvar.

Nu blir det upp till kommunfullmäktige att fälla det slutliga avgörandet. Och innan det görs ska Sverigedemokraterna ha en sista diskussion i sin partigrupp, där det finns ledamöter som är tveksamma.

”Det är uppskattat”

Kommunstyrelsen avgående ordförande Axel Josefson (M) vill inte föregripa det beslutet.

– Det är bra att vi får upp det i fullmäktige och får en diskussion. Det här är uppskattat. Vi har fått många samtal från oroliga göteborgare, säger han.

Jonas Attenius (S), som tar över som ordförande i kommunstyrelsen vid nyår, är besviken över utfallet och hoppas att SD tänker annorlunda när frågan slutgiltigt avgörs i kommunfullmäktige.

– Vi kommer fortsätta stå upp för vår linje.

Är din bild att problemen i hemtjänsten kommer att minska om man tar bort valfriheten?

ANNONS

– Vi vill lägga alla resurser vi har på att utveckla och få ordning på hemtjänsten istället för att aktiebolag ska gå in och dammsuga marknaden.

Även frågan om äldre ska ha möjlighet att välja äldreboende i annan regi än kommunal var uppe till beslut. Också där vill de rödgröna ta bort möjligheten, medan M, D, L, KD och C vill behålla den. SD har inte fattat beslut än, men Jörgen Fogelklou vill gå på de borgerliga partiernas linje.

– Både personal och boende är supernöjda. Det finns ingen anledning att ändra på det, säger han.

LÄS MER:Klart: Stadens budget för 2023 klubbad av fullmäktige

LÄS MER:Möjligheten att välja hemtjänst på väg att försvinna

ANNONS