Under de senaste åren har välfärdspersonalen blivit färre i Göteborg, skriver debattören.
Under de senaste åren har välfärdspersonalen blivit färre i Göteborg, skriver debattören. Bild: Mosvold Larsen/TT

Med oss blir det fler barnskötare och färre byråkrater

Under de senaste åren har välfärdspersonalen blivit färre i Göteborg, medan de som arbetar med administration blivit fler och regelbundet stått för en massiv andel av de totala personalökningarna, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

6/7 Vi genomför gärna det Socialdemokraterna föreslår

26/6 Nu räcker det med snålbesparingar – dags att sätta välfärden först

Jag vill börja med att tacka för en respektfull och intressant kritik mot det socialdemokratiska vallöftet om att inleda en omfördelning från byråkrati till den första linjens välfärdspersonal. Göteborg, som under de senaste åren drabbats av en tilltagande tystnadskultur, blir bättre när svåra och viktiga frågorna kan dryftas öppet och konstruktivt. Om jag får förtroendet att bli kommunstyrelsens ordförande kan jag lova att denna öppna debatt kommer att utgöra själva grunden för alla lokalpolitiska samtal i kommunen.

ANNONS

Men jag håller inte med er. Mellan 2010 och 2020 minskade vårdpersonalen på golvet med runt 5 procent - samtidigt som den regionala ledningspersonalen, administratörerna och handläggarna ökade med 50 procent. Under förvaltningsreformen för Göteborgs skolorganisation upptäcktes att runt 1400 (!) styrdokument var gällande.

Under de senaste åren har välfärdspersonalen blivit färre i Göteborg, medan de som arbetar med administration blivit fler och regelbundet stått för en massiv andel av de totala personalökningarna. Vår stad har fler offentliganställda kommunikatörer än Stockholms stad, trots att vi har 400 000 färre invånare. Jag betvivlar inte att kommunikatörerna utför ett viktigt arbete, men det här inte rimligt.

Vi föreslår vi ett anställningsstopp för byråkratisk-administrativa grupper i Göteborgs stad

Den offentliganställda byråkratins växande led är anledning till att hemtjänsten får springa fortare på minutscheman och förskolepersonal får hantera allt större barngrupper. En annan anledning är det jag lyfte under mitt besök på Hammarkulleskolan då jag lovade att stoppa slöseriet i välfärden. Det stavas marknadsexperiment, dyra privatiseringar och NPM-system. Konsekvensen blir bara våra skattekronor går till andra saker än produktion av välfärdstjänster - och detta i ett läge där Göteborgs moderatledda högerstyre inte kan fixa skolplatser nära hemmet till barnen.

Därför föreslår vi ett anställningsstopp för byråkratisk-administrativa grupper i Göteborgs stad. Anställningsstoppet innebär att en kommunikatör som väljer att säga upp sig, eller som går i pension, inte ersätts med en ny kommunikatör utan den politiska majoritetens godkännande. De pengar som blir över (och vi pratar mycket pengar) ska inte läggas på hög eller användas för att kortsiktiga projekt, utan gå till det som medborgarna förväntar sig och kräver: bättre arbetsvillkor för välfärdspersonalen, en minskad bostadsbrist, tryggare gator och tryggare torg, en mer integrerad stad och till att sätta välfärden först. Det innebär, precis som debattörerna vill, att demokratin förstärks.

ANNONS

Det blir folket, göteborgarna själva, som genom sina folkvalda politiker får avgöra inriktningen för de kommande åren: mer byråkrati eller fler barnskötare? Mer kommunikation eller fler skolkuratorer? Mer interna processer eller mer välfärd?

Jonas Attenius (S), oppositionsråd

LÄS MER:Attenius, vi är inga byråkrater – vi är demokratins väktare

LÄS MER:Göteborg allt närmare ett politiskt maktskifte

LÄS MER:Moderat miljardsatsning på ökad trygghet i Göteborg

ANNONS