För att finansiera satsningarna vill vi omfördela hundratals miljoner från byråkrati och dyra privatiseringar till välfärdens främsta led – undersköterskor, barnskötare, ledsagare, personliga assistenter, lokalvårdare och alla andra som varje dag ser till att välfärden fungerar. Det vill inte Göteborgs moderatledda högerstyre, skriver debattörerna.
För att finansiera satsningarna vill vi omfördela hundratals miljoner från byråkrati och dyra privatiseringar till välfärdens främsta led – undersköterskor, barnskötare, ledsagare, personliga assistenter, lokalvårdare och alla andra som varje dag ser till att välfärden fungerar. Det vill inte Göteborgs moderatledda högerstyre, skriver debattörerna. Bild: MFH

Nu räcker det med snålbesparingar – dags att sätta välfärden först

Socialdemokraterna och Kommunal har tagit i hand på att styra Göteborg i en ny riktning. Vi kommer bedriva gemensam valrörelse, med målet att samla så många göteborgare som möjligt för en politik som sätter välfärden först. De göteborgare som varje dag jobbar i och tar del av vår gemensamma välfärd ska gå före växande byråkrati, snålbesparingar och marknadsexperiment, skriver Jonas Attenius och Sladjana Gustafsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den 11 september väljer göteborgarna väg för välfärden. När, om inte efter en pandemi där bristerna i vården och omsorgen har kostat tusentals människor livet, är det dags att sätta välfärden först? Socialdemokraterna och Kommunal har länge varnat för konsekvenserna av en underbemannad, underprioriterad och underfinansierad välfärd: personal som slits ut och i värsta fall tvingas förtidspensionera sig, sköra äldre som inte får den trygga omsorg de har rätt till och anhöriga som lämnar äldreboendet med en orolig klump i halsen.

Välfärden lider av akut personalbrist. Det blev smärtsamt nog extra tydligt under pandemin, där bristen på personal med rätt kompetens och rätt utrustning ledde till att smittskyddsrutiner brast och människor dog, men både före och efter pandemin fick personalbristen allvarliga konsekvenser för barnen i förskolan, pensionärerna på äldreboendet och alla andra göteborgare som inte får den välfärd de har rätt till.

ANNONS

Personalen före nedskärningar

Att sätta välfärden först är lika med att sätta välfärdspersonalen först – före marknadsexperiment, byråkrati och nedskärningar. Allt färre kan inte fortsätta tvingas göra allt mer på allt kortare tid. Det räcker nu. Socialdemokraterna och Kommunal har därför tagit i hand på att gemensamt driva frågor som skulle minska personalbristen och förbättra Göteborgs välfärd.

– Hälsosamma scheman. Många av välfärdens yrken är intensiva, slitsamma och arbetstiden är ofta obekväm. För att man ska hålla i längden och orka ge bra omsorg till barn och äldre under hela sitt yrkesliv krävs tid för återhämtning. Den som jobbar natt ska inte också tvingas jobba dag, och vice versa. Kommunen bör som arbetsgivare anstränga sig för att ge - i synnerhet - ensamstående föräldrar anpassningar i schemat så att de kan få ihop sitt livspussel. Man ska inte tvingas välja mellan att jobba i välfärden och att ta hand om sina barn.

– En hållbar arbetsmiljö. Den genomsnittliga pensionsåldern bland Kommunals medlemmar är idag 64 år. Folk slits ut av sitt arbete och kroppen går helt enkelt sönder. Konsekvensen blir ännu värre personalbrist och odrägligt låga pensioner för den som slitit ut sin kropp i välfärden. Det hela är djupt ovärdigt och inga applåder i världen kan kompensera för det. Vi kräver en hållbar arbetsmiljö, med tid för återhämtning och tid att göra sitt jobb bra. Exempelvis ska äldre personal få sina arbetsuppgifter anpassade, så att man orkar jobba ett helt yrkesliv, och grundbemanningen måste öka så att personalen hinner göra sitt jobb ordentligt.

ANNONS

– Stora lönesatsningar. Socialdemokraterna har nyligen föreslagit 100 miljoner till att höja de mest underbetalda yrkesgrupperna – så som barnskötare, undersköterskor, lokalvårdare och många andra av Kommunals yrkesgrupper. När kommunen nyligen fick ett stort överskott var S det enda partiet med ett konkret förslag för att höja lönerna. Facken ska själva få förhandla om hur pengarna används – helt enligt den svenska modellens spelregler - men politiken måste också avsätta pengar för att lönerna ska höjas.

Göteborgs Stad har aldrig haft så stora intäkter som de senaste åren, men ändå har Moderaterna låtit antalet anställda i äldreomsorgen, barnomsorgen, skolan och på fritids minska

För att finansiera satsningarna vill vi omfördela hundratals miljoner från byråkrati och dyra privatiseringar till välfärdens främsta led – undersköterskor, barnskötare, ledsagare, personliga assistenter, lokalvårdare och alla andra som varje dag ser till att välfärden fungerar. Det vill inte Göteborgs moderatledda högerstyre.

Under pandemin har regeringen satsat historiska belopp på kommunerna. Göteborgs Stad har aldrig haft så stora intäkter som de senaste åren, men ändå har Moderaterna låtit antalet anställda i äldreomsorgen, barnomsorgen, skolan och på fritids minska. I stället har antalet chefer, kommunikatörer, konsulter och andra byråkrater blivit fler. Under mandatperioden har högern haft som mål att ”personalvolymerna ska minska”, det vill säga att välfärden ska ha färre anställda. Det håller inte. Det är dags att sätta välfärden först.

Vi är helt övertygade om att många fler skulle vilja jobba i något av de många samhällsbärande yrken som varje dag levererar vår gemensamma vård, skola och omsorg – om de bara fick den respekt de förtjänar och förutsättningar att göra sitt jobb bra.

ANNONS

Jonas Attenius (S) Oppositionsråd

Sladjana Gustafsson Avdelningsordförande, Kommunal Väst

ANNONS