Lev som ni lär GU och ställ om till växtbaserad mat

Göteborgs universitet har tidigare visat engagemang att lyssna till kritik, där man klättrat i Klimatstudenternas rankning genom att minska onödiga flygresor. Nu krävs det att någon säger ifrån gällande kosten, skriver Lawrence Jörgensen och Ella Berndes.

ANNONS

Nyligen skickade mer än 650 forskare, däribland flera från svenska lärosäten, ut ett öppet brev till världens universitet att ställa om menyerna på campus till växtbaserade. Brevet var ett initiativ av The plant-based universities campaign, som sedan 2021 uppmanat universitetsvärlden att lyssna och leva efter sin egen forskning.

En stor uppmärksammad studie visade nyligen att sex av nio planetära gränser nu överskrids, där djurindustrin bidrar på bred front. IPCC skriver i sin senaste rapport att en kostomställning från kött till växter är en av de viktigaste klimatstrategierna. En annan stor studie med Johan Rockström i spetsen slog fast att köttkonsumtionen måste minska med minst 60 procent om vi ska nå miljömålen, och visade även att en sådan minskning är avgörande för att stoppa framväxten av folksjukdomar i Sverige. Samtidigt serverar högskolorna animalier varje dag, bland annat livsmedel som WHO klassat som cancerogena. Det håller inte.

ANNONS

Stor makt

Enligt Göteborgs universitets upphandlingsdokument finns flera hållbarhetskrav som tydligt visar att universiteten har stor makt att påverka vad som serveras i deras lokaler. Enligt avtalet förväntas “uppdragstagaren vara mottaglig för feedback och på ett konstruktivt sätt diskutera hur café- och restaurangverksamheten kan nå ett attraktivare och hållbarare sortiment”. Vi hoppas därför att både GU och uppdragstagaren är mottagliga för konstruktiv feedback från studenter som genom GU:s utbildningar lärt sig vikten av att minska utsläppen och pressen på de planetära gränserna, och den avgörande roll som kosten spelar i detta.

Göteborgs Universitet har tidigare visat engagemang att lyssna till kritik, där man klättrat i Klimatstudenternas ranking genom att minska onödiga flygresor. Klimatstudenterna skapades just i syfte att pressa universiteten att leva som man lär. De kom till för att universiteten inte självmant tog sitt ansvar, det krävdes att någon sa ifrån. Nu krävs det att någon säger ifrån gällande kosten.

Sju brittiska universitet, däribland Cambridge, har lyssnat på uppmaningarna från Plant-Based Universities och börjat vidta nödvändiga åtgärder.

Ett initiativ som detta skulle inte innebära att kött och mejeriprodukter blir bannlysta från universitetsområdet, var och en kan förstås fortfarande äta vad de vill och ta med sin egen mat. Det är maten som säljs i universitetets lokaler som GU har ansvar över. Det hade kunnat röra sig om att sätta upp ett mål för 70 procent växtbaserat eller använda den välbeprövade metoden “plantbased by default”. Vad som är bäst hållbarhetsmässigt överlåter vi till expertisen.

ANNONS

Att universitet tar sitt ansvar och går över till en växtbaserad meny är varken nytt eller oprövat. Sju brittiska universitet, däribland Cambridge, har lyssnat på uppmaningarna från Plant-based universities och börjat vidta nödvändiga åtgärder.

Plant-based universities och Klimatstudenternas budskap är enkelt: Universitetsvärlden bör stå upp för sin egen forskning, och leva som man lär. Allt annat är akademiskt hyckleri. Och vi i Gröna studenter håller med.

Lawrence Jörgensen, Gröna studenter Göteborg

Ella Berndes, Gröna studenter

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS