Legalisering av narkotika stoppar inte gängkrigen

Eftersom den organiserade brottsligheten hittar kryphål i allt som går att tjäna pengar på, så som bedrägerier av diverse slag, skulle det troligen inte ta många timmar innan narkotika på apotek skulle utnyttjas av de kriminella gängen, skriver Jessica Vikberg.

ANNONS
|

Replik

6/10 Legalisering är det enda som kan stoppa gängkriget

Bo Lagerquist skriver att vi ska legalisera bruk av narkotika genom att narkotika ska kunna säljas fritt och utan begränsningar av inköpsmängd till alla över 18 år, med syfte att stoppa den grova våldsvågen. Register över kunderna ska vara öppna för polis och socialtjänst, för någon form av sekundärprevention förmodar jag.

Jag tänker inte gå in på de tekniska, etiska och ekonomiska frågetecknen med detta förslag, men jag kan utan att använda särskilt mycket fantasi se framför mig hur ungdomar i övre tonåren går in på ett apotek för att handla cannabis och kokain, för att sedan använda själva eller ihop med kompisar.

ANNONS

Grymma våldsbrott

Lagerquist drar ”Al Capone-kortet” men tänker inte på att narkotika är toxiskt i sig och att det inte finns fin-narkotika och ful-narkotika. Narkotika är ett rusgivande och beroendeframkallande medel som ger abstinens. Narkotika används även av de som begår de grymma våldsbrott som sker i dag.

Jag vet inget om eventuellt förebyggande arbete i 1920-talets Chicago men tror givetvis att vi är bättre på preventionsarbete i dag. Men vi behöver bli ännu bättre. Det kommer kräva mycket av oss alla: föräldrar, skolor, rättsväsendet, bostadsbolag och beslutsfattare.

Blivande och nyblivna föräldrar liksom tonåringar och tonårsföräldrar behöver upplysning om drogers skadlighet och om hur olika attribut används för att normalisera och glorifiera våld och droger på sociala medier. Det behövs fler pappagrupper i utsatta områden, fler bra manliga förebilder samt fritidsaktiviteter som alla har råd med. Jag tror på socialtjänstminister Waltersson-Grönvalls förslag om ”skolsociala team” så att elever kan fångas upp i ett tidigt skede genom att man kan dela information och se till att narkotika och vapen inte florerar i skolmiljö.

Samhället behöver ställa högre krav att unga kriminella tackar ja till de arbeten de erbjuds och det behövs en nationell kvalitativ avhopparverksamhet

Polisen behöver samla sina specialistkunskaper i narkotikabekämpning och narkotikarotlar behöver återupprättas över hela landet. Detta för att tidigt kunna upptäcka ungdomar i experimentstadiet men också för att möta det faktum att kriminella nätverk sprider sig från storstäder till små orter. Tullverket behöver också få resurser att utöka sin brottsbekämpande verksamhet.

ANNONS

Samhället behöver ställa högre krav att unga kriminella tackar ja till de arbeten de erbjuds och det behövs en nationell kvalitativ avhopparverksamhet. SIS- och HVB-hem behöver juridiska verktyg och mer motivationsprogram så att hemmen fyller den funktion de är ämnade för, det vill säga att bryta ett destruktivt liv.

Bo Lagerquist vill få stopp på våldsvågen och vill att mer pengar ska gå till skola, socialtjänst och äldreomsorg. Där är vi överens, skillnaden är att jag inte vill att skattepengarna till detta kommer från statligt inköpt och vidaresåld narkotika.

Jessica Vikberg, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS