EU spelar nyckelroll för att stoppa den globala upphettningen. EU har både ansvaret och förutsättningarna för att leda det internationella arbetet. För att lyckas stoppa den globala upphettningen vid Parisavtalets 1,5 grader måste vi öka takten och ambitionen i EU:s klimatarbete, skriver debattören.
EU spelar nyckelroll för att stoppa den globala upphettningen. EU har både ansvaret och förutsättningarna för att leda det internationella arbetet. För att lyckas stoppa den globala upphettningen vid Parisavtalets 1,5 grader måste vi öka takten och ambitionen i EU:s klimatarbete, skriver debattören. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Forskningen är glasklar - EU behöver höja klimatambitionerna

Att Sverigedemokraterna, som har haft flera högt uppsatta företrädare som är klimatförnekare, och som har röstat emot Parisavtalet kritiserar mina ambitioner är lika förväntat som verklighetsfrånvänt, skriver Jytte Guteland (S) EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

1/6 Jytte Gutelands klimatmål är orealistiska

28/5 Så ska EU bli klimatneutralt senast 2050

Syftet med EU:s nya klimatlag är att ställa om EU så vi når klimatneutralitet senast år 2050. Det är en historisk vändpunkt att EU, som en gång startade som en kol- & stålunion, nu ska bli klimatneutralt. För att lyckas med detta måste vi politiker fatta ansvarsfulla beslut som ligger i linje med forskningen. Jag lägger min ambitionsnivå där forskningen säger att vi måste vara om vi ska hindra temperaturökningar över 1,5 grader. Det är dessa förslag som SD anklagar för att sakna verklighetsförankring. Jag får alltså kritik från ett parti som har haft flera högt uppsatta företrädare som är klimatförnekare, som i Sveriges riksdag har röstat emot Parisavtalet och som konsekvent motarbetat all klimatambition i Europaparlamentet. Gäsp, vad förväntat - och verklighetsfrånvänt.

ANNONS

Ödesdigra konsekvenser

Forskningen är glasklart tydlig. För varje halv grad som vår planet hettas upp kommer det att få allt mer ödesdigra konsekvenser. När polarisarna smälter beräknas havsnivåerna stiga, vilket ökar antalet dramatiska stormar och översvämningar som drabbar människor i kustområden. Det räcker med en havshöjning på bara några decimeter längst våra svenska kuster för att kustnära bebyggelse och alla de människor som bor där ska hamna i ett mycket utsatt läge.

Andra väderfenomen som extremtorka och bränder kommer också bli allt vanligare med varmare klimat. Vårt land har de senaste åren drabbats hårt av skogsbränder. Jag tror att många med mig mycket tydligt minns svårigheterna att bemästra skogsbränderna år 2018 och hur brandmän från flera EU-länder hjälpte oss. Minnet är tydligen sämre hos politiker ute på högerkanten.

Öka takten och ambitionen

EU spelar nyckelroll för att stoppa den globala upphettningen. EU har både ansvaret och förutsättningarna för att leda det internationella arbetet. För att lyckas stoppa den globala upphettningen vid Parisavtalets 1,5 grader måste vi öka takten och ambitionen i EU:s klimatarbete. Jag har fått Europaparlamentets uppdrag att förhandla fram en ny klimatlag för EU. Min ingång i förhandlingarna är att lagen måste ta hänsyn till det som forskningen och FN:s klimatpanel säger är nödvändigt.

ANNONS

Det vi behöver nu är en verklighetsförankrad politik baserad på vetenskap. Vi måste bekämpa såväl Coronakrisen som den globala upphettningen samtidigt. Jag ser det som nödvändigt att vara klimatambitiös om man ska vara just verklighetsförankrad. Samtidigt är klimatomställningen i sig inget hot, utan en möjlighet som kommer vara positiv för teknikutveckling, hälsa, jobb, ekonomi och vår framtidstro. Europa kan och måste leda den hållbara utvecklingen till en fossilfri ekonomi.

Jytte Guteland (S) Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS