Hederskulturen kuvar allt som heter frihet, respekt, kärlek och lycka, skriver debattörerna.
Hederskulturen kuvar allt som heter frihet, respekt, kärlek och lycka, skriver debattörerna.

Förbjud romani kris och andra parallella rättssystem

De personer som till exempel dömer i romska eller islamiska rättegångar bör kunna straffas för det. Därför föreslår vi ett nytt straffrättsligt förbud mot de här utomrättsliga rättegångarna samt mot avtal som är förnedrande för kvinnor, skriver Juno Blom, Robert Hannah och Axel Darvik (L).

ANNONS
|

”Så går det i vår familj när man är otrogen, vi lägger dig i graven, inte bara män”, hörs en av två mordmisstänkta söner säga i ett filmklipp som lades ut på sociala medier strax efter att deras mamma mördats. Åklagaren menar att motivet till mordet är hedersrelaterat.

Många förstår inte hur två killar kan köra över sin egen mamma. Det är för att det fortfarande saknas förståelse för det sammanhang som barn och unga i hederskulturer tvingas växa upp i. Det saknas även insikt om hur sammanhanget påverkar den enskilda individen, framför allt för pojkar och unga män. Dessutom saknar utsatta förtroende för att samhället kan ge det stöd och skydd de utsatta har rätt till.

ANNONS

Kontroll och straff

Det behövs bättre kunskap om killars utsatthet och dubbla roller i en hederskontext. Redan från barnsben cementerar föräldrar strikta könsnormer och könssegregation. Pojkar ska inte visa känslor som ledsenhet.

Det finns däremot en acceptans för att de är våldsamma och gör andra ledsna. De faller offer för tvångsäktenskap och kusinäktenskap. Men ännu vanligare är kraven de har på sig att kontrollera och straffa sina systrar och kvinnliga släktingar om de bryter mot familjens regel och normsystem. Kontrollen handlar om att garantera den ogifta flickans oskuld och den gifta kvinnans sex- och samliv.

Liberalerna föreslår nu ett nytt straffrättsligt förbud mot kvinnoförnedrande utomrättsliga rättegångar och avtal

Fadime Sahindal belyste frågan i Sveriges riksdag innan hon mördades av sin egen pappa: ”Min lillebror fick till uppgift att ta livet av mig. Varför just han blev utvald var naturligt, han var omyndig och riskerade inte att dra på sig något högre straff. Dessutom var det hans uppgift, som ende son i familjen, att se till att hans systrar höll sig inom kulturens ramar.”

Sönerna i det uppmärksammade fallet körde på mamman för att hon hittat en ny kärlek. Innan mordet hade skadestånd betalats ut till pappans släkt i en romsk rättegång, romani kris, av en annan man som den mördade mamman träffat. Detta enligt uppgifter till Expressen. Hederskulturen kuvar allt som heter frihet, respekt, kärlek och lycka.

ANNONS

Få vågar söka stöd

Liberalerna föreslår nu ett nytt straffrättsligt förbud mot kvinnoförnedrande utomrättsliga rättegångar och avtal. Den som dömer i romska rättegångar, islamiska rättegångar, arrangerar njutningsäktenskap, ingår brudavtal (så kallat mahr) eller kräver ersättning för att godkänna skilsmässor bör kunna straffas för det. Dessa rättegångar och avtal kan redan i dag förklaras vara rättsvidriga av domstol men i en hederskontext är det ytterst få utsatta flickor och kvinnor som vågar söka stöd från rättsstaten.

Hederskulturen har fått växa eftersom regeringen saknar ryggrad och vacklar när de möter motstånd. Socialdemokraterna saknar handlingskraft och en sammanhållen plan för hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ska stärkas och genomföras. Det behövs en ny regering, som på allvar visar att är alla lika inför lagen, oavsett släktens vilja.

Juno Blom (L), rättspolitisk talesperson

Robert Hannah (L), integrationspolitisk talesperson

Axel Darvik (L), kommunalråd i Göteborg

LÄS MER:Misstänkta mördarnas film – i bilen efter dådet

LÄS MER:Båda bröderna häktas för brutala mordet på sin mamma

LÄS MER:Arrangerade manifestation för att markera mot våldet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS