Båda bröderna häktas för brutala mordet på sin mamma

Under onsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingarna mot de fyra som misstänks vara inblandade i mordet på Långströmsgatan där en kvinna kördes ihjäl och en man skadades svårt.
Under eftermiddagen meddelades att båda bröderna häktas på sannolika skäl misstänkta för dådet. Även brödernas farmor och farfar häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling.
– Vi har fokus på hedersmotivet, säger kammaråklagare Hediye Kurt.

ANNONS
|

I lördags eftermiddag blev en kvinna i 40-årsåldern ihjälkörd av en bil på Långströmsgatan på Hisingen. Den man hon var i sällskap med skadades svårt.

I bilen satt kvinnans båda söner. De ställdes under onsdagseftermiddagen inför häktningsdomstolen i Göteborgs tingsrätt, misstänkta för mord och försök till mord.

Fyra separata häktningsförhandlingar hölls under onsdagen. Den första startade klockan 13 och strax efter klockan 14 meddelade tingsrätten att den äldsta av bröderna häktas, på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin mamma och mordförsök på den man som skadades i händelsen.

Mannen mottog beskedet med ett skratt, vilket ledde till rop och upprörda känslor från anhöriga till den döda kvinnan som fanns på plats. Några av de anhöriga fick också lämna salen i samband med detta.

ANNONS

Mannens advokat, Maria Sanner var fåordig, men meddelade inför förhandlingen att hennes klient nekar till brott.

– Jag vill inte ge några ytterligare kommentarer, säger hon.

Maria Sanner, advokat till den äldre av bröderna, som häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.
Maria Sanner, advokat till den äldre av bröderna, som häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Bild: Mickan Palmqvist

Fyra personer inblandade

Den yngre av bröderna begärdes häktad på samma misstankar. Innan förhandlingarna mot honom inleddes kommenterade hans advokat Nan Sahlén:

– Det krävs synnerliga skäl för häktning av någon under 18. Det kommer jag att hänvisa till. Troligen kommer också åklagaren att göra det, och hävda att sådana finns, säger hon.

Strax före halv tre kom den yngre brodern in i rätten, storgråtande.

Han bad om ursäkt för det, och fick till svar från rådman Carolin Granlund:

– Du får gråta, du kan få näsdukar av oss.

Båda bröderna häktas

Även den yngre brodern nekar till brott. Han fortsatte gråta under förhandlingarna och flera av de anhöriga i salen grät också.

– Han motsätter sig häktning och förnekar de påstådda gärningarna. Han samarbetar och det finns ingen risk för ytterligare brott, säger hans advokat Nan Sahlén.

Strax efter klockan 15 kom beskedet att även den yngre brodern häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Ett beslut som hans advokat menar att det saknas synnerliga skäl för.

– Vi ska överväga att lämna in ett överklagande av häktningsbeslutet, säger hon.

ANNONS
Nan Sahlén, advokat för den yngre av bröderna som misstänks för mordet på Långströmsgatan.
Nan Sahlén, advokat för den yngre av bröderna som misstänks för mordet på Långströmsgatan. Bild: Mickan Palmqvist

Farföräldrarna till bröderna misstänks också för inblandning. Det rör sig om ett par i 60-årsåldern som under eftermiddagen häktades misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Mannen häktades dessutom misstänkt för olaga hot under perioden 1 juli till i lördags. Dessa brott har samband med vad mannen yttrat i sociala medier.

Kammaråklagare Hediye Kurt var efter häktningsförhandlingarna tydlig med att utredningens fokus ligger på hedersmotivet bakom dådet.

– Det finns ett hedersmotiv som vi fokuserar på. Mamman (den döda kvinnan) hade inlett en relation som skapat upprördhet i hela släkten.

Åklagaren bedömer bevisläget som gott, och säger om betydelsen av en eventuell fällande dom där hedersmotiv kan fastslås:

– Kan det bevisas att det funnits ett hedersmotiv, har det betydelse för straffmätningen. Då är det allvarligare, sa Hediye Kurt.

Hon uppger att alla de fyra, nu häktade personerna, svarar på de frågor de får i förhör.

– Det har varit en väldigt intensiv utredning, som vi kommer att fortsätta med. Jag siktar på att utredningen ska vara klar inom tre månader. Det är viktigt inte minst för att en av de häktade bara är 17 år.

Advokat David BarDavid företräder farfadern, som misstänks för grovt skyddande av brottsling.
Advokat David BarDavid företräder farfadern, som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Bild: Mickan Palmqvist

LÄS MER:Bröderna misstänks för mord på sin egen mamma – dömda för flera brott

LÄS MER:Kvinnan hotades öppet på sociala medier före mordet

LÄS MER:Misstänkta mördarnas film – i bilen efter dådet

LÄS MER:Hedersmotiv kan ligga bakom våldsdådet på Hisingen

ANNONS