Arrangerade manifestation för att markera mot våldet

Under torsdagskvällen samlades ett trettiotal personer i en manifestation för att hedra kvinnan som blev ihjälkörd på Långströmsgatan i lördags. Eva Norrman Chawki, 32, bor på samma gata som dådet inträffade och står bakom initiativet.
– Jag vill sätta ner foten och markera att det här är fel, säger hon.

ANNONS
|

Det var i lördags eftermiddag som en kvinna och en man i 40-årsåldern blev påkörda av en bil på Långströmsgatan på Hisingen. Kvinnan dog till följd av sina skador och mannen skadades allvarligt.

Polisen fattade snabbt misstankar om att påkörningen var hedersrelaterad, och under onsdagen meddelades att två söner till den 40-åriga kvinnan häktas på sannolika skäl misstänkta för dådet. Även sönernas farmor och farfar häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Flera trotsade ovädret

Klockan 19.00 på torsdagskvällen samlades flertalet personer vid Eketrägatan i en manifestation mot hedersförtryck och våld i efterdyningarna av det misstänkta mordet.

ANNONS

Det mörka molntäcket över Hisingen speglade stämningen i tåget, som i tystnad gick mot mordplatsen. Många hade köpt med sig rosor för att lämna på Långströmsgatan. Längs vägen anslöt fler, och väl framme vid minnesplatsen hade ett trettiotal personer i alla åldrar slutit upp.

Människor tände ljus och blomsterhögen växte sig större och större, i takt med att regnet öste ner. Men vädret verkade inte beröra någon den här kvällen.

Många grät medan en tyst minut hölls för den dödade kvinnan.

Eva Norrman Chawki, som till vardags jobbar som personlig assistent, har arrangerat manifestationen. Hon bor på samma gata som där mannen och kvinnan blev påkörda, men har i övrigt ingen koppling till dem.

– För mig spelar det ingen roll. Det är lika hemskt oavsett om jag känner dem eller inte. Hade något liknande hänt mig önskar jag att någon hade gjort något sådant här, säger hon.

Hon var bortrest i helgen när mannen och kvinnan blev påkörda. Men när en granne sms:ade och berättade vad som hänt läste hon om händelseförloppet i media.

– Då fick jag idén om att jag ville göra manifestationen. Jag vill inte att något sådant här ska bli vardagsmat, utan jag vill sätta ner foten och markera att det här är fel, säger hon.

ANNONS

Hur har stämningen varit i området den senaste veckan?

– Det har varit tommare och tystare än vad det brukar vara. Jag har sett lite ljus och blommor på platsen, men hoppas det ska bli mer i kväll.

”Det ska aldrig få ske”

Eva Norrman Chawki gjorde ett evenemang på Facebook och satte upp 60 lappar runt om i Göteborg för att sprida manifestationen med förhoppningen att så många som möjligt skulle närvara.

En av personerna i tåget var Anna Gemfeldt. Hon bor inte i området, men kom dit för att vara med och belysa våldet som finns i samhället.

– Jag tycker det är viktigt att synliggöra våldet som sker i vår vardag idag. Det är fruktansvärt det som har inträffat, det ska aldrig få ske.

Även Katarina Odström deltog i manifestationen. Hon bor precis där händelsen inträffade, men var liksom Eva Norrman Chawk bortrest vid tidpunkten för det misstänkta mordet.

– Jag kände att det var viktigt att sluta upp för att se att vi finns här för varandra, säger hon.

På plats var även polisen, som sakta körde längs med tåget för att jobba trygghetsskapande.

LÄS MER:Nathalie försökte rädda påkörda kvinnans liv

LÄS MER:Misstänkta mördarnas film – i bilen efter dådet

LÄS MER:Före mordet – ville lösa konflikten i romsk rättegång

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS