Förlossning.
Förlossning. Bild: Helené Furness

Fler födslar ska ske med färre personal än i dag

Corinne Pedroletti och Anneli Falk förklarar att omorganisationen inte innebär att det i totalen kommer bli färre barnmorskor. Vad de däremot inte nämner är att det öppnas upp ett till förlossningsrum i huset, utan att personalantalet ökas upp, skriver 91 anställda på förlossningen på Östra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

8/2 Kvinnor som föder barn på Östra är i hög grad nöjda

30/1 Nedskärningarna gör det omöjligt att bedriva säker förlossningsvård

Vi förstår att det uppstått förvirring kring vad det är som egentligen händer i förlossningsvården. Vi som personal larmar om en omorganisation som sätter patientsäkerhet ur spel samtidigt som kvinnosjukvårdens högsta chefer tvärtom menar att det satsas på förlossningsvården och att planen är att det ska finnas ”en barnmorska per födande”. Låt oss förtydliga vad det är som pågår.

Efter omorganisationen kommer de tre förlossningsavdelningarna i huset bli lika stora. De kommer att ha sju förlossningsplatser vardera som skall bemannas med fem barnmorskor och tre undersköterskor. Redan här blir det tydligt att det är omöjligt att uppnå målet med en barnmorska per födande. Dessutom kommer det finnas fyra övervakningsplatser per avdelning för patienter som inte är i aktivt förlossningsarbete eller som har fött barn, men som även de behöver vård och omsorg. Hur dessa arbetsuppgifter skall hinnas med på planerad bemanning är för oss en gåta.

ANNONS

Fler födande

På den i dag största avdelningen minskas antalet barnmorskor per förlossningsplats. Tidigare försök att skala ned denna avdelning har aldrig fungerat. När vi får överbeläggningar är det här de födande hamnar för här finns det fler fysiska rum. Eftersom barn inte föds jämt fördelat över dygnet enligt ett excel-ark. Vi kommer således omöjligt kunna säkerställa en säker vård enligt planerad bemanning.

Corinne Pedroletti och Anneli Falk förklarar att omorganisationen inte innebär att det i totalen kommer bli färre barnmorskor. Vad de däremot inte nämner är att det öppnas upp ett till förlossningsrum i huset, utan att personalantalet ökas upp. En av avdelningarna skall på befintlig personal öka sitt förlossningsantal med 50 födslar i månaden. Det ska ”effektiviseras” för att pengar behöver sparas. Mer jobb ska göras på färre huvuden.

Våra högsta chefer understryker också att det inte kommer göras några besparingar på våra förlossningsavdelningar. Detta är rent av felaktigt.

Omorganisationen beräknas spara 40 miljoner kronor i hela kvinnosjukvården och det finns ett underskott på ytterligare 100 miljoner kronor som förväntas vara ”i balans” till fjärde kvartalet 2024. Den regionala budgetförstärkning på 11,6 miljoner kronor som förlossningsvården på Östra blev tilldelad 2023 innebar ett tillskott i ena änden men ett större underskott i andra.

ANNONS

För det är vi som står närmast patienterna som alltid springer lite snabbare när verksamheten kräver det

Det som däremot stämmer är att födande på Östra i hög grad är nöjda med sin förlossning. Att detta är ett klart resultat av lojala medarbetare samt uteblivna raster och pauser i det dagliga arbetet är tyvärr inget som framgår i resultatet av enkäten de födande fyller i. För det är vi som står närmast patienterna som alltid springer lite snabbare när verksamheten kräver det. Det är vi som betalar priset.

Förlossningspersonalen på Östra vill bedriva Sveriges främsta förlossningsvård, det finns en hög kompetens och stora ambitioner men förutsättningarna blir från och med nu starkt begränsade.

Corinne Pedroletti och Anneli Falk menar att förändringar alltid väcker lite oro och att vi 91 medarbetare har missuppfattat organisationsförändringens innebörd. Nu är det upp till bevis när verkligheten visar sig.

Aida Duric, Alexandra Heilmann Brander, Alexandra Henriksson, Amanda Ahlberg, Anette Lerneryd, Anna Ekbom, Anna Olsson, Anne Blomgren, Annica Larsdotter, Annika Petersson, Camilla Bränholm, Carina Johansson, Caroline Rexborg, Caroline Von Dorrien, Catrin Caris, Cecilia Sohlé, Doris Kern, Eleonor Yilmaz, Elina Vanebo, Elisabeth Lundqvist, Emelie Ring, Emma Cooper, Frida Hjerpe, Frida Ljungberg, Frida Svanberg, Frida Wessman, Funda Vougt, Hannah Gustafsson, Helena Edforss, Irene Momeni, Irina Santos, Isabelle Lejdfelt, Isabelle Lindholm, Jenni Sedersten, Jennie Aronsson, Jenny Hedlöf, Jesicca Måneskiöld, Jessika Nilsson, Johanna Ahlström, Judit Hedström, Kajsa Enebrand, Karin Björkqvist, Karin Josefsson, Karin Söderberg, Karolina Green, Katarina Fält, Khusbu Patel, Kibar Ozk, Klara Hägglund, Laura Shabani, Lena Arvidsson, Lina Månulv, Linda Anderberg, Linda Catic, Linda Rilby, Lisa Nilsson, Linnea Hohlfält, Louise Rundquist, Malena Thorin, Maria Dimovski, Maria Oskarsson, Marie Fernström, Matilda Axen, Matilda Britz, Matilda Persson, Matilda Wahlqvist, Mikaela Eriksson, Paulina Watts, Pia Henegård, Ramona Johansson, Rebecca Brogren, Saga Almén, Sahra Said Arab, Sandra Johansson, Sandra Petersson, Sanna Säker, Sara Holmén, Sara Löwfrid, Sarah Nilsson, Tinna Ivarsdottir, Ulla-Stina Wilson, Ulrika Gregersson, Ulrika Ivarsson, Ulrika Mildenstam, Åsa Broman Dahm, Åsa Svanlund, Åsa Karlsson, Marianne Lyrfors, Eva-Lotta Segerdahl, Lisa Wanglöf, Snezana Frkovic

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS