Kvinnor som föder barn på Östra är i hög grad nöjda

Vi arbetar ständigt med att hålla en god patientsäkerhet och kvinnor som föder barn på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska känna sig trygga med vården hos oss, skriver Corinne Pedroletti och Anneli Falk.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

30/1 Nedskärningarna gör det omöjligt att bedriva säker förlossningsvård

Sahlgrenska universitetssjukhuset fortsätter rekrytera barnmorskor till förlossningsavdelningarna trots den ekonomiska krisen. Sedan vintern 2023 pågår också ett regionalt projekt med målet ”en barnmorska per födande i aktiv fas” som syftar till att förbättra vården för patienterna och förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

Förlossningsvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset och på övriga förlossningskliniker i Västra Götalandsregionen har fått budgetförstärkningar för att nå de regiongemensamma bemanningsmålen nästa år. Bemanningen har inte minskat det senaste året – den har tvärtom ökat. Vi är i dag 28 barnmorskor/sjuksköterskor fler inom kvinnosjukvården jämfört med förra året. Även antalet undersköterskor har ökat med 16 medarbetare.

ANNONS

Som svar på det tidigare debattinläggets formulering att sex barnmorskor ”ska bort” från avdelningen behövs förståelse för hur vi är organiserade. Förlossningsvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset är omfattande och uppdelad på tre förlossningsavdelningar. Förlossningsavdelningarna är i dag olika stora och vi kommer i februari att skapa tre jämnstora enheter med lika många förlossningsrum vardera. Därför minskar vi antalet barnmorskor på den större enheten, men omfördelar samtidigt antalet förlossningar mellan våra förlossningsavdelningar. På totalen blir det alltså inte färre barnmorskor, utan barnmorskorna, liksom de födande, fördelas inom verksamheten.

Inom förlossningsvården arbetar vi i team där också läkare ingår tillsammans med barnmorska, sjuksköterska och undersköterska. Förutom omfördelning av resurser kommer vi dessutom att förstärka det team som arbetar med igångsättningar av förlossningar. Vi förstår att medarbetare kan uppfatta förändringen på olika sätt. Vi välkomnar fortsatt dialog med engagerade medarbetare om hur vi tillsammans kan utveckla vården på bästa sätt.

Genom de nationella registren för kvalitet, Graviditetsregistret och Graviditetsenkäten, följer vi kontinuerligt våra resultat och utvecklar verksamheten. Kvinnor som föder barn på Sahlgrenska universitetssjukhuset är i hög utsträckning nöjda med vården på förlossningsavdelningarna och de goda resultaten skall vi bibehålla. Men vården efter förlossning kan förbättras. Därför arbetar vi för att höja kompetensen med barnmorskor på BB-avdelningarna och möjliggöra för fler att få BB-vård i hemmet med stöd av BB-mottagningen, den digitala amningsmottagningen och det mobila BB-teamet. Fler kommer kunna gå hem på tidig hemgång efter sin förlossning.

ANNONS

Corinne Pedroletti, verksamhetschef kvinnosjukvården Sahlgrenska universitetssjukhuset

Anneli Falk, avdelningschef obstetriken, Sahlgrenska universitetssjukhuset

ANNONS