Läget är extremt oroväckande och för oss förlossningspersonal är det i nuläget omöjligt att inse hur vi ska kunna utföra samma arbete med en mindre bemanning, skriver debattörerna.
Läget är extremt oroväckande och för oss förlossningspersonal är det i nuläget omöjligt att inse hur vi ska kunna utföra samma arbete med en mindre bemanning, skriver debattörerna. Bild: Helené Furness

Nedskärningarna gör det omöjligt att bedriva säker förlossningsvård

För att lösa Sahlgrenska universitetssjukhusets rådande budgetunderskott och undermåliga ekonomi, skall bemanningen på förlossningen i Göteborg slimmas. Nedskärningarna är både orimliga och oroväckande. Är vi redo att kompromissa med patientsäkerheten när det gäller något så fundamentalt som födelsen av ett nytt liv? skriver 91 medarbetare på förlossningen på Östra sjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att försöka rädda upp en orimligt satt budget går nu före arbetsmiljö, patientsäkerhet och de födandes upplevelse. Vi som arbetar på förlossningen anser att gravida och andra som planerar barn förtjänar att få reda på vilka konsekvenser det här kommer att få.

En bemanning som hittills varit knapphändig, vissa dygn otillräcklig, skall nu bli ännu mindre. Nyligen kom besked om att grundbemanningen på den största av tre förlossningsavdelningar skall dras ned med sex barnmorskor per dygn från mitten av februari. Detta innebär i praktiken att barnmorskor riskerar att allt oftare ha två födande i aktiv fas av förlossningen samtidigt.

ANNONS

Förutom denna drastiska åtgärd kommer även undersköterskor att bli färre under dygnet samtidigt som personalstyrkan på BB stramas åt. Även sektionsledaren på förlossningen kommer att bakas in i grundbemanningen – en erfaren barnmorska vars funktion är att ha övergripande ansvar för avdelningen samt stötta upp nya barnmorskor såväl som nya ST-läkare på förlossningen. Dennes roll har i upprepade händelseanalyser visat sig vara avgörande för patientsäkerheten och nu är denna funktion snart ett minne blott.

Minskar riskerna

En barnmorska på förlossning och BB är utbildad i att handlägga normal förlossning och eftervård. Det finns gott om forskning som stödjer att kontinuerligt stöd främjar förlossningen och minskar riskerna för komplikationer under förloppet.

Under 2022 lärde sig våra styrande politiker detta och många uttalanden gjordes i massmedia om att vi nu skall eftersträva ”en barnmorska per födande” efter att ha förstått att sjukhuset i själva verket sparar pengar genom denna filosofi. Kostnader för akuta kejsarsnitt, blödningar, stora bristningar och förlossningsupplevelser som behöver bearbetas, är helt enkelt större än vad det kostar att ha tillräckligt med personal på våra förlossningar. Men nu är det åter kortsiktiga lösningar som är prio för att skapa ”budget i balans” och vi är därmed tillbaka på ruta ett.

Vad de styrande inte verkar ha förstått är att en förlossningsavdelning kan liknas vid en akutvårdsavdelning. Aldrig kan vi riktigt veta vad som väntar och när väl akuta situationer uppstår så måste vi vara bemannade för det. Det måste finnas ett litet överskott på personal för att vården inte ska vara förenad med risker. För alla oss som jobbar med förlossningsvård är detta en självklarhet.

ANNONS

Läget är extremt oroväckande och för oss förlossningspersonal är det i nuläget omöjligt att inse hur vi ska kunna utföra samma arbete med en mindre bemanning

Personalen på förlossningen skall dessutom, i dessa tider av nedmontering, försöka sträva efter att kunna erbjuda fler patienter BB-vård i hemmet. Något vi anser i grund och botten är bra och kan vara gynnsamt. Dock går inte denna ekvation ihop då vi av erfarenhet vet att en för liten bemanning ökar risken för komplikationer som är förenade med att den födande behöver eftervårdas på sjukhus. Återigen ett beslut som inte är förankrat i hur verkligheten ser ut utan snarare ett önsketänkande som så mycket annat.

Överläkarna Ylva Kastrup och Hanna Kataoka skrev i november en debattartikel i GP om att nedmonteringen av vården som pågår kommer få oöverblickbara konsekvenser.

Otroligt kostsamt

Precis dit är vi på väg nu. För förlossningsvården innebär det stor risk för uppsägningar och därmed kompetensförlust. Något vi vet tar flera år att återuppbygga och är otroligt kostsamt. För personal som stannar kvar innebär det en ökad belastning. Det blir också svårare att rekrytera ny personal.

Läget är extremt oroväckande och för oss förlossningspersonal är det i nuläget omöjligt att inse hur vi ska kunna utföra samma arbete med en mindre bemanning. Vad som inte tagits hänsyn till i kalkylen är det faktum att Östra sjukhuset har norra Europas största förlossningsklinik, sett till antalet förlossningar per år. Dessutom är den billigast i Sverige. De födande fortsätter att komma oavsett hur vi omorganiserar. De kan tyvärr inte trollas bort.

ANNONS

Alla ni som läser. Alla ni födande och partners. Alla ni som har fått barn eller planerar att skaffa. Alla ni som väntar barnbarn och alla ni övriga som betalar skatt i Sverige. Detta är tydligen svensk förlossningsvård 2024 och vi kan inget annat göra än att så hemskt mycket beklaga.

Vi som står bakom texten är barnmorskor, läkare, undersköterskor, sjukvårdsbiträden och sjuksköterskor på avdelning 308, 310 samt akuten för gravida och nyförlösta.

Aida Duric, Alexandra Heilmann Brander, Alexandra Henriksson, Amanda Ahlberg, Anette Lerneryd, Anna Ekbom, Anna Olsson, Anne Blomgren, Annica Larsdotter, Annika Petersson, Camilla Bränholm, Carina Johansson, Caroline Rexborg, Caroline Von Dorrien, Catrin Caris, Cecilia Sohlé, Doris Kern, Eleonor Yilmaz, Elina Vanebo, Elisabeth Lundqvist, Emelie Ring, Emma Cooper, Frida Hjerpe, Frida Ljungberg, Frida Svanberg, Frida Wessman, Funda Vougt, Hannah Gustafsson, Helena Edforss, Irene Momeni, Irina Santos, Isabelle Lejdfelt, Isabelle Lindholm, Jenni Sedersten, Jennie Aronsson, Jenny Hedlöf, Jesicca Måneskiöld, Jessika Nilsson, Johanna Ahlström, Judit Hedström, Kajsa Enebrand, Karin Björkqvist, Karin Josefsson, Karin Söderberg, Karolina Green, Katarina Fält, Khusbu Patel, Kibar Ozk, Klara Hägglund, Laura Shabani, Lena Arvidsson, Lina Månulv, Linda Anderberg, Linda Catic, Linda Rilby, Lisa Nilsson, Linnea Hohlfält, Louise Rundquist, Malena Thorin, Maria Dimovski, Maria Oskarsson, Marie Fernström, Matilda Axen, Matilda Britz, Matilda Persson, Matilda Wahlqvist, Mikaela Eriksson, Paulina Watts, Pia Henegård, Ramona Johansson, Rebecca Brogren, Saga Almén, Sahra Said Arab, Sandra Johansson, Sandra Petersson, Sanna Säker, Sara Holmén, Sara Löwfrid, Sarah Nilsson, Tinna Ivarsdottir, Ulla-Stina Wilson, Ulrika Gregersson, Ulrika Ivarsson, Ulrika Mildenstam, Åsa Broman Dahm, Åsa Svanlund, Åsa Karlsson, Marianne Lyrfors, Eva-Lotta Segerdahl, Lisa Wanglöf, Snezana Frkovic

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS