Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den bristande samordningen, där alla regioner och under dem vårdcentraler får göra lite hur dom vill för att lösa sin uppgift är ett fundamentalt felgrepp, skriver debattören. Bild: Privat, Stefan Berg
Den bristande samordningen, där alla regioner och under dem vårdcentraler får göra lite hur dom vill för att lösa sin uppgift är ett fundamentalt felgrepp, skriver debattören. Bild: Privat, Stefan Berg

Djungelns lag verkar gälla i vaccinationsplanen

Systemet för att boka tid för vaccinering är som gjort för att det ska bli djungels lag. Det ser vi inte minst på att göteborgare flyr till Halland för att vaccinera sig. Det kan knappast gått Kristine Rygge förbi att det finns en utbredd och massiv kritik mot hur den här vaccinationsprocessen fortskrider, skriver Tom Westman

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

15/4 Regionens vaccinationsplan – ett pinsamt misslyckande

16/4 Regionens vaccinationsplan är tydlig och fungerar

Tack, Kristine, för din snabba reaktion på mitt inlägg. Det tyder på att det kan gå undan om man bara vill.

Dessvärre tycker jag inte att din replik på något sätt vittnar om insikt om problemet och dess orsaker. Det kan knappast gått dig förbi att det finns en utbredd och massiv kritik mot hur den här processen fortskrider. Alla medier rapporterar ständigt om alla problem, inte bara i VGR. Nu reagerar till exempel Region Halland på att bland annat göteborgare i rätt stor omfattning "tar" doser från hallänningar och vädjar om att detta skall upphöra.

Fungerar inte

Detta är självklart ett resultat av att processen inte fungerar. Det är ju så att Halland har/har haft ett bokningssystem som har varit öppet för alla, inte bara hallänningar, så man kan knappast klandra medborgarna för att de agerar efter de möjligheter som finns. Jag bokade själv enkelt en vaccinationstid i Vallda, region Halland, som jag dock sedan (i god tid) kunde avboka då jag fann en annan väg, inom VGR, dock ej på den vårdcentral där jag är listad.

Den bristande samordningen, där alla regioner och under dem vårdcentraler får göra lite hur dom vill för att lösa sin uppgift är ett fundamentalt felgrepp. Vissa skall få kallelser, andra skall boka in sig själva via 1177 och bank-ID och så vidare. Detta är som gjort för att det skall bli djungelns lag där uppfinningsrika människor hittar egna lösningar. Du var inledningsvis, i början av året, befogat kritisk mot att folk, i strid mot avsikterna, utnyttjade en länk för vårdanställda trots att dom inte var det. Du sa att du hade litat på att folk var ärliga och "kryphålet" kunde täppas till (sas det i alla fall). Detta borde fått dig att reagera, även om skadan då redan var skedd!

Ingen, inte ens jag, begär att bli vaccinerad med vaccin som ännu inte levererats, så bristsituationen är givetvis ett bekymmer. Dock är det naturligtvis så att det vid brist råder extra stor anledning att ha god styrning och kontroll för att kunna leva upp till ambitionerna.

Borde gå snabbare

Du skriver att ni hade önskat tydligare och snabbare rapportering. Det är en av mina poänger. Att det tar 2-3 veckor från det att en dos lämnar Folkhälsomyndigheten tills dess genomförd vaccination dyker upp i nationella vaccinationsregistret låter förfärligt och tyder på att den logistiska aspekten på hela processen fallerat totalt. Jag vet nu inte var FHM håller hus, men det torde väl vara någonstans i Sverige. I mitt tänkta scenario borde det då snarare röra sig om 2-3 dagar!

Min kritik riktar sig inte exklusivt mot hanteringen inom VGR utan borde även i hög grad leda till självrannsakan högre upp i systemet, kanske ända upp i toppen.

Det vi upplever nu är långt därifrån. En uppenbar brist på insikt om logistikens möjligheter och betydelse som jag hoppas skall få ansvariga att lyfta blicken och agera.

Ett övergripande nationellt system med snabba transporter, kontinuerlig återrapportering och snabb rapportering av framåtskridandet skulle ge utmärkta förutsättningar för en flexibel och transparent vaccination av hela befolkningen efter de kriterier som uppställts av FHM.

Det vi upplever nu är långt därifrån. En uppenbar brist på insikt om logistikens möjligheter och betydelse som jag hoppas skall få ansvariga att lyfta blicken och agera.

Tom Westman