Att vaccinera hela befolkningen efter givna kriterier är en grannlaga logistisk uppgift. Jag har svårt att se att läkare är den yrkesgrupp som lämpar sig bäst för detta, skriver debattören.
Att vaccinera hela befolkningen efter givna kriterier är en grannlaga logistisk uppgift. Jag har svårt att se att läkare är den yrkesgrupp som lämpar sig bäst för detta, skriver debattören. Bild: Stefan Berg

Regionens vaccinationsplan – ett pinsamt misslyckande

Vaccinationen mot covid-19 är en sorglig historia. Den går oerhört långsamt, det känns slumpmässigt hur mycket vaccin vårdcentralerna får och vilka de vaccinerar. Det är också omöjligt att få information eller förklaringar på varför, skriver Tom Westman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är sorgligt att uppleva och läsa om hur vaccinationen mot covid-19 fungerar. Vissa regioner ligger långt efter andra, vissa delar inom en region ligger långt efter andra och vissa vårdcentraler inom en kommun ligger långt efter andra. Detta i ett land där varenda människa har personnummer och är listad på en viss vårdcentral.

Nästan alla man talar med tycker att det är bedrövligt dåligt och detsamma gäller informationen kring det hela, vilket har lett mig till följande reflexion:

Det verkar som man, både myndigheter och media, varit helt fokuserade på att tjafsa om faser, turordningar, grupperingar och prioriteringar och helt glömt bort att fundera över hur det skall gå till.

ANNONS

Regeringen har överlåtit ansvaret till 21 regioner att hitta på egna metoder och lösningar. Regionerna har sen överlåtit till vårdcentraler och kommuner att hitta på sina lösningar för att genomföra det praktiska. Inte konstigt att det går åt skogen och det har uppenbarligen varit rörigt från dag 1.

Svårt att få information

Jag har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med min region (Västra Götaland) för att få information. Bara att hitta en väg att få kontakt (som svarar) visade sig kräva ett omfattande arbete. När väl kontakten etablerats kommer nästa bakslag. Mycket svårt att få svar på frågan varför det blivit så galet. Förklaringarna varierar från "att det var lite rörigt från början" och att "vårdcentralerna inte var beredda att ta emot vaccin från start" till att "förpackningsstorlekarna begränsar flexibiliteten" och att "statistiken är två veckor gammal".

Inget svar heller på varför en av regionens minsta kliniker, Din Klinik i Krokslätt kunde få 620 doser redan vecka 3 när en av regionens absolut största, Vårdcentralen Carlanderska, fick sina 60 första doser torsdagen vecka 6! Carlanderska låter dessutom meddela att de var fullt förberedda att ta emot vaccin redan vecka 3.

LÄS MER: Din Klinik vaccinerade hundratals mot covid-19 – utanför fas 1

ANNONS

Men, ha förtröstan, "nu i april styrs fördelningen om något" (!) "så att de som har flest kvar att vaccinera i de äldsta åldersgrupperna prioriteras." Grattis!

Tyvärr kan jag dock inte få något svar på när jag, 74 år, kan förväntas bli vaccinerad.

Hur kan detta komma sig när man har haft åtskilliga månader på sig att bygga ett system (lämpligen likartat för alla regioner) där turordningen kan specificeras exakt på alla nivåer. Redan tidigt visste man ju att vaccinering skulle bli en viktig komponent i att stoppa covid-19 även om man inte visste exakt när vaccinet skulle vara framme. Utgångspunkten är givetvis att hela befolkningen skall vaccineras så datasystemet måste kunna hantera förändringar av olika slag. Det är dock inget ovanligt.

Något sådant här (i grova drag) kanske skulle kunna funka:

Utifrån medicinska kriterier, lämpligen ställda av Folkhälsomyndigheten och medicinsk expertis, skulle prioriteringar, faser och turordningar kunna fastställas. Lokalt, via vårdcentraler och andra vårdgivare torde varje individ kunna sorteras och registreras in i prioriterade grupper om prioritering inte är aktuell i åldersordning.

Uppdelning på varje vårdcentral skulle då ge sig automatiskt.

Sen är det bara att köra på distributionen med full kontroll och givetvis med hela förpackningar.

Tydligare rapportering

Till vårdcentralen kallas människor utifrån den centralens turordningslista (utdrag ur den nationella/regionala). Varje vaccination registreras in i systemet och med en kontinuerlig, omedelbar återrapportering från samtliga vårdcentraler skulle regionerna lätt kunna följa exakt hur vaccinationen framskrider och snabbt vidta korrigerande åtgärder vid behov. Varje vårdcentral skulle också löpande kunna redovisa för sina listade hur läget är och var varje person finns i kön. Sista siffran i personnumret kan ju utelämnas av integritetsskäl.

ANNONS

Varför är det då på detta sätt? Kan det bero på hur verksamheterna är organiserade? Hur styrs skutan?

Det som slår mig i medias nyhetsrapportering är att såväl i Region Stockholm som i Västra Götalandsregionen är de ansvariga vaccinsamordnarna läkare.

Jag lägger inte på något sätt skulden för haveriet på dessa två, men det är ett symtom på något tokigt i hela systemet.

Läkare i all ära men de är nog mer lämpade att vaccinera än att planera ett sådant här genomförande.

Att vaccinera hela befolkningen efter givna kriterier är en grannlaga logistisk uppgift. Jag har svårt att se att läkare är den yrkesgrupp som lämpar sig bäst för detta.

Samordningsansvaret för denna typ av uppgifter borde i stället ligga på kvalificerade logistiker som det finns gott om i vårt land. Läkare i all ära men de är nog mer lämpade att vaccinera än att planera ett sådant här genomförande.

Runt omkring oss finns massor av exempel på likartade problemställningar där man inte skulle drömma om att låta läkare driva arbetet.

Ta till exempel bilproduktionen på Volvo. Här skall tusentals detaljer planeras till exakt rätt tid och plats för att bilen, som ofta är unik, skall bli den önskade.

I varje lite större butik, vare sig vi talar om kläder eller matvaror finns återrapporteringssystem för att hyllorna skall vara fyllda med varor enligt vad kunderna efterfrågar.

ANNONS

Människor är förvisso inte samma sak som kläder och prylar, men den logistiska uppgiften kan vara likartad ändå.

Rätt man på rätt plats!

Tom Westman, göteborgare i väntan på sin första vaccindos

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS