Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bristen på vaccin innebär att vaccinatörerna inte kan beställa den mängd vaccin de behöver utan VGR måste fördela vaccinet, skriver Kristina Rygge, vaccinsamordnare. Bild: Mia Höglund, Stefan Berg
Bristen på vaccin innebär att vaccinatörerna inte kan beställa den mängd vaccin de behöver utan VGR måste fördela vaccinet, skriver Kristina Rygge, vaccinsamordnare. Bild: Mia Höglund, Stefan Berg

Regionens vaccinationsplan är tydlig och fungerar

Vi vaccinerar med allt vaccin som finns tillgängligt och om vi bara får den mängd vi behöver kommer regionen att klara av den nationella planen, skriver Kristine Rygge, vaccinationssamordnare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

15/4 Regionens vaccinationsplan – ett pinsamt misslyckande

VGR har vaccinerat 16 procent av invånarna, rikssnittet är 18 procent. Och när det gäller äldre i fas 2 har 70 procent av alla över 75 år fått en dos vaccin. Just nu vaccineras alla åldersgrupper i fas 2, 65 år och uppåt.

Västra Götalandsregionen vaccinerar med allt vaccin som finns tillgängligt, som tyvärr är långt mindre än vårt behov. Det undgår knappast någon vilka problem som omgärdar vaccinleveranserna och endast en tredjedel av de först utlovade vaccinleveranserna har nått Sverige.

Råder brist

Bristen på vaccin innebär att vaccinatörerna inte kan beställa den mängd vaccin de behöver utan VGR måste fördela vaccinet.

VGR (och alla andra regioner) får vaccin från Folkhälsomyndigheten utifrån regionernas andel av befolkningen som är 65 år eller äldre. Detta var inledningsvis till nackdel för bland annat storstadsregionerna som har en yngre befolkning. Folkhälsomyndigheten kommer justera fördelningen så att det över tid ska bli jämnt mellan regionerna.

Det kan vara vanskligt att jämföra regioner eftersom förutsättningarna är så skilda. Men vi noterar att alla tre storstadsregioner har nått ungefär lika långt vilket kan vara ett tecken på att regioner av den här storleken har likartade utmaningar. Att som i Västra Götaland fördela vaccin till 270 vaccinatörer och vaccinera vuxna invånare i 49 kommuner är en stor och komplicerad operation.

Ypperligt förlag

Tom Westmans förslag om hur det borde fungera låter ypperligt. För det är ju precis så det fungerar. Folkhälsomyndigheten ansvarar för att prioritera i vilken ordning invånarna ska vaccineras, utifrån medicinska kriterier. I Västra Götaland låter vi i fas 2 vårdcentraler och sjukhus ansvara för och vaccinera sina listade invånare och patienter.

Vi skulle också önska tydligare och snabbare rapportering. Från att en dos lämnar Folkhälsomyndigheten tar det 2–3 veckor innan genomförd vaccination dyker upp i Nationella vaccinationsregistret. Den första veckan handlar om leverans, först från Folkhälsomyndigheten till VGR, sen från VGR till vaccinatören. Den andra veckan handlar om att genomföra själva vaccinationen ute hos vaccinatören och beroende på dag kan det dröja ytterligare tid innan vaccinationen syn i vaccinationsregistret.

Brist på vaccin, sena eller ändrade leveransbesked, eftersläpningar i statistiken försvårar fördelningen. Men vaccin når vaccinatörerna varje vecka och vaccination pågår hela tiden.

Vi som jobbar med detta kommer från flera verksamheter inom VGR och vi har ett mål, att den som vill bli vaccinerad ska få bli vaccinerad. Och det kommer att ske, alla invånare i VGR kan känna sig trygga med att de kommer att bli vaccinerade mot covid-19 i Västra Götaland.

Den nationella planen är att 80 procent av alla som är 65 år och äldre ska ha fått sin första dos senast 16 maj – och att alla vuxna invånare ska ha erbjudits en första dos till den 15 augusti. Det kommer VGR att klara under förutsättning att vi får de mängder vaccin som behövs.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen