Ett konstruktivt samtal förs bäst i ett sansat tonläge. Sättet Arkitekturupprorets styrelse jobbar på Facebook, med etiska övertramp, kampanjer och fejkkonton, ökar polariseringen och gör er omöjliga som seriösa samtalspartners. När ni för ett civiliserat offentligt samtal om arkitektur får ni fler som vill prata med er, skriver debattörerna.
Ett konstruktivt samtal förs bäst i ett sansat tonläge. Sättet Arkitekturupprorets styrelse jobbar på Facebook, med etiska övertramp, kampanjer och fejkkonton, ökar polariseringen och gör er omöjliga som seriösa samtalspartners. När ni för ett civiliserat offentligt samtal om arkitektur får ni fler som vill prata med er, skriver debattörerna. Bild: Ulf Celander

Debatten om arkitektur måste föras civiliserat

Sveriges Arkitekter pratar gärna arkitektur med alla som är intresserade – även med Arkitekturupproret. Men om ni fortsätter med etiska övertramp, kampanjer och fejkkonton på sociala medier gör ni er omöjliga som seriösa samtalspartners, skriver Tatjana Joksimović, ordförande i Sveriges Arkitekter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

11/3 Viva är inte betongmisär utan högkvalitativ arkitektur

14/3 Viva bidrar till den eskalerande förfulningen av det offentliga rummet

Temat för vår Arkitekturgala förra veckan var just ”co-create” – hur vi skapar tillsammans. Där gavs praktiska exempel på hur arkitekter tillsammans med andra yrkesgrupper och privatpersoner planerar, bygger och förvaltar vackra och välfungerande miljöer.

Det är några saker vi särskilt gärna vill ta upp med styrelsen för Arkitekturupproret:

•Vi tror vi är eniga med er om att det inte är bra för den yttre miljön att bygga så att allt ser likadant ut. Förhoppningsvis är vi också ense om att prio ett nu är att jobba för omställningen till ett ekologiskt hållbart och mindre segregerat samhälle, där alla ska ha möjlighet att påverka vår gemensamma miljö. Det är innovationer inom material och byggmetoder som kommer att ge det största estetiska avtrycket framöver, inte antika frontespiser eller miljonprogrammets kranbanor.

ANNONS

Lång tid att byta spår

•Modernismen som stil tog slut på 1970-talet. Peter Behrens AEG-fabrik i Berlin från 1909 räknas som startpunkt och rivningen av bostadsområdet Pruitt-Igoe i Saint Louis 1972 som avslut. Den har präglat det svenska 1900-talet alltför ensidigt och det har tagit mer eller mindre lång tid för arkitekter och planerare att byta spår, men nu för tiden har de allra flesta arkitekter en avslappnad inställning till modernismen liksom till andra stilar. Är det något vi bör ha lärt oss är att inte ersätta en förhärskande stil med en annan.

•Ett konstruktivt samtal förs bäst i ett sansat tonläge. Sättet Arkitekturupprorets styrelse jobbar på Facebook, med etiska övertramp, kampanjer och fejkkonton, ökar polariseringen och gör er omöjliga som seriösa samtalspartners. När ni för ett civiliserat offentligt samtal om arkitektur får ni fler som vill prata med er.

Sveriges Arkitekters jury för Kasper Salin-priset har utsett Viva till årets bästa byggnad. Det är inget statement, inget utsträckt modernistiskt långfinger utan ett branschpris och en kvalitetsbedömning av fyra sakkunniga personer. Behöver vi göra det mer dramatiskt än så?

Tatjana Joksimović, ordförande i Sveriges Arkitekter och arkitekt SAR/MSA

Joakim Lyth, juryns talesperson och arkitekt SAR/MSA på Wingårdhs

ANNONS