Kriminella gäng kommer utnyttja en lag, så som de hittar kryphål i det mesta som rör pengar, om hemodling tillåts, samt intensifiera kommersen med kokain och annat det går att göra pengar på, skriver debattören.
Kriminella gäng kommer utnyttja en lag, så som de hittar kryphål i det mesta som rör pengar, om hemodling tillåts, samt intensifiera kommersen med kokain och annat det går att göra pengar på, skriver debattören. Bild: PETER DEJONG

Cannabis blir inte mindre skadligt för att det är lagligt

Legaliseringen i andra länder är inte empiriskt baserad. Det är ett experiment på människor, som vi kan se tragiska konsekvenser på redan nu, skriver Jessica Vikberg, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

27/11 Låt människor odla cannabis hemma

Först tänker jag att jag inte behöver replikera på artikeln Nils Puronen, socialpolitisk talesperson för CUF skriver, om att tillåta cannabisodling för eget bruk. Jag tänker att andra borde förstå hur kontraproduktivt det vore att släppa fördämningen, så att ännu fler far illa av sitt eget eller andras cannabisberoende. Vid närmare eftertanke landar jag i att jag förstås ska svara Nils, så som jag självklart skulle göra om det var mina egen son eller dotter som uttryckt detta. Här kommer ett antal argument mot legaliseringen av cannabis:

Cannabis blir inte mindre skadligt om det är lagligt. THC-halten, som ger den rusgivande effekten i plantan, har redan ökat betydligt sedan den kommersialiserades i andra länder för 15-20 år sedan.

ANNONS

Kriminella gäng kommer utnyttja en lag, så som de hittar kryphål i det mesta som rör pengar, om hemodling tillåts, samt intensifiera kommersen med kokain och annat det går att göra pengar på. Den svarta marknaden tenderar att finna kvar på ungefär samma nivå i länder där man legaliserat. Jämför med alkohol och tobak i Sverige lite förenklat.

Tragiska konsekvenser

Legaliseringen i andra länder är inte empiriskt baserad. Det är ett experiment på människor, som vi kan se tragiska konsekvenser på redan nu (studieresultat, trafikolyckor, psykoser, barn som föds med marijuanarelaterade skador mm).

FN:s konvention för barnens rättigheter är lag i Sverige. Barn ska enligt Barnkonventionen Artikel 33 skyddas från all befattning med narkotika och psykotropa ämnen i och utanför hemmet under sin uppväxt.

Man dör inte av överdos av cannabis eftersom den är fettlöslig, men drogrelaterade självmord förekommer. Narkotikadödligheten i Sverige har minskat under senare år, vilket sällan nämns, men behöver givetvis minska ännu mer, inklusive den stora andelen som dör av läkarförskriven narkotika.

Det är kriminaliserat att odla och konsumera och befatta sig med narkotika för privat bruk i Sverige. Det är för att skydda individen och dess medmänniskor. Låt det fortsätta så.

Beroendevården gällande cannabis behöver utvecklas rejält redan nu, så att fler kan få hjälp att upphöra med cannabis

Låt oss släcka bränder och från andra änden förebygga skiten, släpp den inte lös. Låt oss ge röst år de barn, mammor och pappor och medmänniskor i Tyskland och Sverige som drabbas i dag och riskerar att drabbas än mer framöver.

ANNONS

Behåll nollvisionen. Arbeta med prevention på skolor och tidigt ingripande för tidig upptäckt, för att förhindra och hjälpa i ett tidigt skede. Hjärnan är färdigutvecklad först vid 25 års ålder ungefär. Den ska användas hela livet och livet kommer aldrig att handla bara om dig och dina behov.

Beroendevården gällande cannabis behöver utvecklas rejält redan nu, så att fler kan få hjälp att upphöra med cannabis. Bygg ut psykiatrin, som redan i dag går på knäna och skulle göra det ännu mer om vi legaliserar cannabis. Det är de som möter de personer som drabbats av depressioner och cannabispsykoser oavsett om de är övergående eller kroniska.

Jessica Vikberg, Förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS