Medborgarna vill inte ha en murliknande barriär till hall mitt i Majornas hjärta, skriver debattören.
Medborgarna vill inte ha en murliknande barriär till hall mitt i Majornas hjärta, skriver debattören. Bild: Konceptbild av Okidoki arkitekter.

Bygg klassiskt vid Gröna Vallen – eller låt bli

Om vi ska bygga vid Gröna Vallen måste det vara med hänsyn till den lokala historian och arkitekturen. Det som byggs ska passa in, vara vackert och uppskattas av göteborgarna. Den föreslagna byggnaden som planeras i området gör inte det, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den som vill bygga mer som göteborgarna älskar anklagas ofta för att vara bakåtsträvande, utvecklingsfientlig och – framförallt – nostalgisk. Jag vill ta fasta på det sista ordet. Vad är det för fel på att vara nostalgisk, egentligen? Vem var det som bestämde att det är fel att titta igenom de gamla fotografierna på Västergatan före rivningarna, Vegagatan före saneringarna eller Landalatorget innan betongen svävade högt över marken?

Hur kunde ett fattigt Göteborg bygga vackrare hus för hundra år sedan än vi klarar av att göra i dag? När hittade man på att moderna lägenheter, med ljus och hög standard, krävde fasader utan känsla och själ? Nej, gjorde man någonting bättre förr ska man snarare fundera på vad man kan lära sig av historien – inte förkasta alla lärdomar och erfarenheter.

ANNONS

Monotona lådkonstruktioner

För ett år sedan skrev jag att vi behöver läka rivningarnas sår, bygga mer som göteborgarna vill och släppa fram traditionell Göteborgsarkitektur. Reaktionen blev oerhörd. Dekaner, proffstyckare och arkitekturskribenter tycktes nästan provocerade av att en demokratiskt vald politiker ville bedriva politik. Vi socialdemokrater anklagades än för att vara totalitära, än för att vara okunniga, än för att vara populistiska, än för att vara någonting annat.

LÄS MER:Hemma hos stadsarkitekt Björn Siesjö: ”Jag gillar när det är lite brötigt”

Men kritiken vägde lätt som en fjäder jämfört med det positiva gensvar vi fick från göteborgarna själva. Utan att kanske inse det själva hade vi lyft på ett lock: ett lock som placerats ovanpå all debatt om hur vår stad ska se ut. Konsekvenserna ser vi överallt och hela tiden. Där det kunde uppförts moderna landshövdingehus får vi monotona lådkonstruktioner. Där det kunde anlagts trevliga tegelkvarter får vi glaskomplex. Där vi kunde byggt med respekt för historien får vi experimentella projekt.

Stöd för traditionell arkitektur

Tidigare har jag upplevt det folkliga engagemanget för en vackrare stad genom mejl, telefonsamtal, snacket på stan och från såväl vänner som bekanta – men nu finns det faktiskt fakta i frågan.

LÄS MER:Göteborgs bästa byggnad ska koras – här är de nominerade

Färska siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att stödet för att bygga mer traditionell arkitektur är monumentalt stort bland göteborgarna. Ungefär 2 av 3 göteborgare, hela 63 procent, tycker att det är ett bra förslag att bygga mer klassiskt. Det är dags att erkänna att vi har ett problem: Det som byggs i dag rimmar inte med vad göteborgarna vill. Detta demokratiska underskott måste bort. Vi måste lyssna på göteborgarna.

ANNONS

Planer för Gröna Vallen

I Majorna, som till delar besparades rivningar och massproducerad modernism, där de trädprydda gatorna och de småskaliga kvarteren möter varandra på ett mänskligt sätt, planeras just nu för ett historiskt misstag.

På Gröna Vallen – en närmast unikt vacker miljö, där idrottsplatsen kantas av träfasader och landshövdingehus i olika färger – vill man förtäta med en murliknande, enformig och mörk byggnad som bryter helt mot den omgivande arkitekturen. Här ställs vi inför det demokratiska underskottet igen. Protestlistor har skrivits under, motstånd mobiliserats och människor sagt ifrån. Det är helt uppenbart att medborgarna, vare sig de bor i närområdet eller någon annanstans, inte vill ha en murliknande barriär till hall mitt i Majornas hjärta.

Jag när ändå en förhoppning om att fler partier snart inser att göteborgarna förtjänar att få påverka utseendet på sin egen stad.

Socialdemokraterna håller med. Förslaget duger inte. Ingen skugga ska falla över arkitekterna – jag har stor respekt för deras kunskap – men vi politiker har ett ansvar för att också lyssna in folkviljan. Till nästa byggnadsnämndsmöte kommer vi därför kräva att den föreslagna byggnaden ersätts med ett förslag som tar fasta på områdets lokala historia och älskade arkitektur; trä, färg och detaljer ska in där bara de massproducerade plattorna rymdes tidigare. Byggnaden ska harmonisera med de omgivande kvarteren.

Lyssna på göteborgarna

Sedan tidigare finns ett förslag ritat av arkitekt Albert Svensson, som är känd för att rita hus i traditionellt snitt. Om det överhuvudtaget ska byggas vid Gröna Vallen ska det passa in, vara vackert och uppskattas av göteborgarna. Annars behöver man faktiskt inte bygga alls. Det sittande borgerliga styret röstar nästan alltid nej till våra förslag om att bygga mer klassiskt, men jag när ändå en förhoppning om att fler partier snart inser att göteborgarna förtjänar att få påverka utseendet på sin egen stad och gestaltningen i sin egen närmiljö. Göteborg kan bättre.

ANNONS
Alternativt förslag av arkitekt Albert Svensson.
Alternativt förslag av arkitekt Albert Svensson.

Jag är inte arkitekt, men jag är byggnadssnickare. Jag har jobbat hela mitt liv med att bygga hus. Det går utmärkt att konstruera byggnader som håller modern standard på insidan, men ändå inspireras av lokalhistorisk arkitektur på utsidan. Husen vi bygger i dag ska förhoppningsvis stå i ett sekel. Vi har en skyldighet gentemot våra barn och barnbarn att bygga ett Göteborg som blir ännu vackrare och grönare, som demokratiserar arkitekturen, som läker rivningarnas sår i stadsväven och som gör plats åt alla samhällsklasser. Låt oss börja på Gröna Vallen.

Jonas Attenius (S), kommunalråd

LÄS MER:Märkligt att S vill riva Valhallabadet

LÄS MER:”Bygg mer som göteborgarna vill”

LÄS MER:Arkitekterna verkar tro att hus är tvådimensionella

ANNONS