Märkligt att S vill riva Valhallabadet

Socialdemokraterna verkar inte ha läst utredningen som visar att Valhallabadet kan renoveras och fungera under lång tid framöver. Vi kan tänka oss olika lösningar för att rädda Valhallabadet och hoppas att de andra partierna är intresserade av att diskutera dessa, skriver Stina Svensson (Fi) och Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

16/9 Oförsvarligt att riva Valhallabadet

23/9 Riv Valhalla – staden har inte råd med två badhus

På 60- och 70-talet ville Socialdemokraterna riva Haga och för bara några år senare gå vidare för att riva bostadshusen i Gårda och ge plats till parkeringshus. Vi kan konstatera att Socialdemokraterna verkar ha fått ett återfall av denna rivningsiver när de nu vill riva en av Göteborgs mest intressanta byggnader med unik och prisbelönt arkitektur.

I Göteborg finns i dag ett större bad, Valhallabadet, samt ett antal mindre bad i stadsdelarna. I den badhusstrategi som togs fram för ett antal år sedan konstateras att Göteborg behöver ett större centralbad samt fler nya mindre badhus.

ANNONS

Beakta utredningen om renovering

Det förvånar oss att S inte längre verkar tycka att Göteborg är i behov av fler bad. Det är också märkligt att S vill riva Valhalla, för att bygga upp ett nytt bad 50 meter bort på norra sidan av Valhallagatan. På den plats som de har kommit överens med andra partier om att det ska byggas bostäder. I den så kallade Arena-överenskommelsen har S och andra partier förbundit sig att beakta utredningen om renovering av Valhalla. Inga beslut om att riva Valhalla har ännu tagits i vår stad.

Det är fullt möjligt att renovera badet för att det ska kunna fungera som ett bad för lång tid framöver.

Vi i MP och Fi är öppna för olika lösningar för att rädda Valhallabadet. Vi kan tänka oss att bevara de ursprungliga delarna av Valhallabadet, som ”25:an” med hopptornet och bygga till de delar som krävs för att Valhallabadet ska bli ett modernt centralbad. Vi också tänka oss att det nya centralbadet byggs på en annan plats, exempelvis Gullbergsvass, och att de ursprungliga delarna av Valhallabadet renoveras för att även fortsättningsvis kunna användas som ett bad i storlek med de mindre områdesbaden.

En majoritet av partierna i Göteborg vill bygga ett nytt Scandinavium i närheten av den plats som Valhalla ligger i dag. Om den nya arenan blir verklighet så skulle ett renoverat Valhallabad kunna vara en del av den anläggningen, vilket dessutom skulle ge en mer blandad och själfylld stadsmiljö i området.

ANNONS

Billigare att renovera

S debattsvar visar att de inte har bemödat sig med att läsa utredningen om hur Valhallabadet kan renoveras. Utredningen konstaterar bland annat att grundkonstruktionen kan hålla i minst 50 år till och att det är fullt möjligt att renovera badet för att det ska kunna fungera som ett bad för lång tid framöver. Att renovera badet är bättre för klimatet, kulturmiljön utplånas inte och dessutom är det sannolikt billigare att renovera än att bygga en ny anläggning i samma storlek.

Vi hoppas att de andra partierna läser utredningen och lägger prestigen åt sidan. På så sätt kan vi rädda Valhallabadet och samtidigt se till att Göteborg får ett modernt och fungerande centralbad.

Karin Pleijel (MP), gruppledare och kommunalråd

Stina Svensson (Fi), gruppledare

LÄS MER:Oron: Nya badet kan fördröjas – efter spricka i politiken

LÄS MER:Besök på badhuset borde finnas som grundlag

ANNONS