Att ambitiösa och duktiga barn och ungdomar även från områden som dessa har rätt att välja en skola – kommunal eller fristående – i ett annat område borde vara en självklarhet för alla som bejakar social rörlighet och ett öppet samhälle, skriver debattörerna.
Att ambitiösa och duktiga barn och ungdomar även från områden som dessa har rätt att välja en skola – kommunal eller fristående – i ett annat område borde vara en självklarhet för alla som bejakar social rörlighet och ett öppet samhälle, skriver debattörerna. Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Bostadssegregationen är problemet - inte friskolorna

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) tycker inte att elever och föräldrar ska ha rätt att välja skola. Fristående skolor vill han helst avskaffa. Han påstår också att fristående skolor leder till segregation, men där har han fel, skriver bland andra Rune Andersson, ordförande Mellby Gård AB.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

6/10 Hyckleri att tala om rättvisa när själva affäridén är segregation

3/10 Skapa lika förutsättningar - sedan får individer ta eget ansvar

Den forskning som finns visar att det snarast är en segregerad bostadsmarknad som leder till skolsegregation, särskilt i invandrartäta områden. Lösningen ligger i en förbättrad integration, sänkta trösklar in på arbetsmarknaden, ökad rörlighet på bostadsmarknaden och radikalt stärkt lag och ordning i utsatta områden.

Borde vara självklart

Att ambitiösa och duktiga barn och ungdomar även från områden som dessa har rätt att välja en skola – kommunal eller fristående – i ett annat område borde vara en självklarhet för alla som bejakar social rörlighet och ett öppet samhälle.

ANNONS

Det svenska utbildningssystemets stora problem är den otillräckliga kvaliteten. Det är vad skoldebatten bör inrikta sig på. Kvaliteten måste öka framförallt i de kommunala skolor där majoriteten av eleverna fortfarande går. Valfriheten är central. Forskning visar att fristående skolor systematiskt klarar sig bättre än kommunala, även när hänsyn tas till elevsammansättning, eventuell betygsinflation och liknande (SOU 2019:40).

Konkurrens bidrar till kvalitet

Jonas Attenius påstår också att en kommun måste ge lika mycket pengar per elev till friskolor som till sina egna skolor. Det stämmer inte. Varje kommun kan göra en socioekonomisk fördelning av pengar till skolan. I verkligheten är ersättningen till friskolor inte 100 procent av vad kommunala skolor erhåller utan ligger idag under 90 procent.

Forskning visar också att konkurrens från fristående skolor bidrar till högre kvalitet i kommunala skolor. Att förbjuda elever att välja fritt skola vore inte vara djupt orättvist, utan även kontraproduktivt för den som vill öka utbildningssystemets kvalitet.

Rune Andersson, ordförande Mellby Gård AB

Annette Brodin Rampe, vd Lifecarex AB,

Charlotte Bohman, vd C&A Bohman Invest,

Mariana Burenstam Linder, vd ProactiveMedicine,

Peje Emilsson, entreprenör, grundare av Kreab, Demoskop, Kunskapsskolan och Silver Life,

Anastasia Georgiadou, koncernchef för Alminia Sverige

Nils Karlson, vd Ratio,

ANNONS

Dan Olofsson, ägare Danir,

Carl Fredrik Sammeli, entreprenör och bl.a. grundare av Prime och Bitprop,

Susanne Sidén, vd Creativa Strategy

Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggerier AB

ANNONS