Vinstskoleägarna och deras PR-konsulters hyckleri stannar dock inte där. De kräver en ”rättvis ojämlikhet”, med fokus på jämlikhet i förutsättningar framför utfall, men vägrar acceptera samma logik för sig själva. Idag måste kommunen ge lika mycket pengar per elev till friskolor som till sina egna skolor, oavsett förutsättningar, vilket gör det omöjligt att prioritera resurser till de skolor där behovet är störst, skriver debattören.
Vinstskoleägarna och deras PR-konsulters hyckleri stannar dock inte där. De kräver en ”rättvis ojämlikhet”, med fokus på jämlikhet i förutsättningar framför utfall, men vägrar acceptera samma logik för sig själva. Idag måste kommunen ge lika mycket pengar per elev till friskolor som till sina egna skolor, oavsett förutsättningar, vilket gör det omöjligt att prioritera resurser till de skolor där behovet är störst, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hyckleri att tala om rättvisa när själva affärsidén är segregation

Peje Emilsson med flera säger sig vilja se ett större fokus på jämlika möjligheter snarare än utfall, men försvarar i samma andetag en politik som gör att klassklyftor går i arv. Om vi menar allvar med att vilja skapa lika förutsättningar måste vi som ett första steg sätta välfärden först, före vinstjakt och skattesänkningar för rika, skriver Jonas Attenius (S), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

3/10 Skapa lika förutsättningar - sedan får individen ta eget ansvar

Segregation och ojämlikhet är själva affärsidén bakom det marknadssystem vi har i skolan idag – samma system som Peje Emilsson och flera av hans medskribenter tjänar på. I Göteborg finns 20 skolor som inte har en enda nyanländ elev. 18 av dessa är friskolor. Det är ingen slump, utan resultatet av att vinstdrivna skolor medvetet riktar in sig på att locka mindre resurskrävande elever från studievana hem, eftersom det är mer lönsamt.

Växande skolsegregation

Resultatet av detta blir en ständigt växande skolsegregation. Elever med mindre behov av stöd blir koncentrerade till ett antal vinstdrivna skolor. Kvar i de kommunala skolorna blir de elever som har svårast förutsättningar. Detta – i kombination med år av skattesänkningar för rika – gör att skolan saknar resurser för att ge sina elever lika förutsättningar, och i förlängningen att färre klarar skolan. På så vis går klassklyftorna i arv.

ANNONS

Vi såg nyligen ett väldigt konkret exempel på detta, när en av Jensens friskolor i Göteborg utfärdare en ny klädpolicy, där ett flertal vanliga typer av plagg inte anses lämpliga. Mycket rättmätig kritik har riktats mot att det riskerar bli exkluderande. Vad kritiken dock missar är att exkludering är själva poängen. Att profilera sig med klädkoder och mer eller mindre symboliska ordningsregler är en beprövad metod för att locka till sig elever från välbeställda hem och avskräcka mer resurskrävande elever, för att maximera vinsten.

Peje Emilsson, Rune Andersson och deras medskribenter i PR-branschen har länge försvarat – och gjort sig rika på – det segregerande och misslyckade marknadssystemet i skolan

Vinstskoleägarna och deras PR-konsulters hyckleri stannar dock inte där. De kräver en ”rättvis ojämlikhet”, med fokus på jämlikhet i förutsättningar framför utfall, men vägrar acceptera samma logik för sig själva. Idag måste kommunen ge lika mycket pengar per elev till friskolor som till sina egna skolor, oavsett förutsättningar, vilket gör det omöjligt att prioritera resurser till de skolor där behovet är störst. För varje krona som satsas på att lyfta de skolor som har svårast förutsättningar måste även en krona gå till vinstskolorna. Tala om jämlikhet i utfall, snarare än förutsättningar.

Peje Emilsson, Rune Andersson och deras medskribenter i PR-branschen har länge försvarat – och gjort sig rika på – det segregerande och misslyckade marknadssystemet i skolan. De fina orden om rättvis ojämlikhet ekar tomt. Det är dags att sätta välfärden först, före vinstjakt och skattesänkningar för rika.

ANNONS

Jonas Attenius (S) kommunalråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS