Hunden Bruno luktar sig till vattenläckor

Hunden Bruno använder sig av luktsinnet för att hitta vattenläckor i dricksvattennätet. Efter att att Borås energi och miljö den senaste tiden har drabbats av större akuta läckor har man nu tagit in hunden på prov.
– Det är skillnad på vatten och vatten, säger Susanne Kihl som har tränat Bruno.

ANNONS
|

Det går snabbt när hunden Bruno luktar sig fram längs Österlånggatan i Borås. Vid kopplet finns Susanne Kihl, som driver företaget Hundägarservice specialsök med bas i Kungälv.

Hon har tränat Bruno i att lukta efter dricksvattenläckor. När han känner doften av dricksvatten markerar han och sedan märks den misstänkta läckan ut på marken.

– Han luktar efter processat vatten helt enkelt. Det är skillnad på vatten och vatten. Han ska inte ta havsvatten, sjövatten, regnvatten, dagvatten eller spillvatten utan bara markera för dricksvatten, säger Susanne Kihl.

Hittades på Instagram

Enligt Kristian Svensson, rörnätstekniker på Borås energi och miljö, var det en person på avdelningen som följde Susanne Kihl på Instagram.

ANNONS

– Det ena gav det andra, säger Kristian Svensson.

Under de två dagar som Borås energi och miljö har tagit hjälp av Bruno har han markerat ett 20-tal gånger där han känner doften av dricksvattnet.

– Sedan kanske inte läckan är vid alla punkter som det är markerat för vattnet kan ju ledas bort från läckan, säger Kristian Svensson.

Han menar att de i alla fall får ett hum om var en läcka kan vara och sedan kan de gå vidare för att hitta den exakta läckan.

– Vi kan komma närmare och gå vidare med andra metoder för att hitta läckan, säger Jonas Holmberg, marknads- och kommunikationschef på Borås energi och miljö.

Kristian Svensson tror att de kommer att använda sig av Brunos tjänster även i framtiden.
Kristian Svensson tror att de kommer att använda sig av Brunos tjänster även i framtiden. Bild: Frida Winter

Träningen är en hemlighet

Enligt Susanne Kihl är hon den enda som jobbar med sökhund på dricksvatten och hon menar att fördelen är att man inte behöver tömma några system eller tillsätta några ämnen. Hur man tränar det är hon hemlighetsfull kring.

– Det är en yrkeshemlighet såklart, men det handlar om att lära hunden doftbilden så att han vet vad han ska söka. Det är en lång process att utbilda, säger hon.

Vattennätet i Borås har på senare tid drabbats av flera läckor. För två veckor sedan drabbades 400 hushåll i Svaneholm utanför Borås av en läcka och blev utan vatten.

ANNONS

– Vi har ett vattenledningsnät som är 200 mil dricksvatten och det upptäcks läckor kontinuerligt. Vi jobbar förebyggande för att minska läckagen men nu har vi haft ett par ställen där det har varit rätt stora ledningar och där man inte kan stänga av, då är detta ett försök, säger Jonas Holmberg.

Enligt Kristian Svensson är det ett bra komplement till mer konventionell läcksökning. Nu ska de undersöka resultatet av hundens markeringar.

Kommer ni att använda det mer tror du?

– Det beror på resultaten men det tror jag faktiskt att vi kommer att göra, säger Kristian Svensson.

LÄS MER:Akut vattenläcka – en hel ort saknar vatten

LÄS MER:Giftiga slamlagunen full med föroreningar

LÄS MER:Reningsverket får inte bort läkemedlen – rinner rakt ut i Viskan

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS