Akut vattenläcka – en hel ort saknar vatten

Hela Svaneholm, ett samhälle söder om Borås, saknade vatten under tisdagen. Orsaken var en vattenläcka.
– Vi beräknar att omkring 400 hushåll berörs, och de kommer vara utan vatten stora delar av dagen, sa Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås energi och miljö på tisdagsmorgonen.

ANNONS
|

Strax efter klockan 08 på tisdagsmorgonen kom larm om en vattenläcka i Svaneholm. Hela orten blev utan vatten, vilket Borås Tidning också rapporterat om.

– Vi upptäckte vattenläckan nu på morgonen och det innebär att hela samhället är utan vatten, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås energi och miljö.

400 hushåll drabbade

Reservtankar placerades ut vid skolan och vid idrottsplatsen. Prognosen var initialt att vattnet inte skulle komma tillbaka förrän tisdagskvällen. Men vid 13-tiden hade man lyckats leda om vattnet.

– Vi har lyckats sektionera bort läckan och därför kunnat släppa på vattnet igen, säger Jonas Holmberg.

Vattenläckan skedde i en ledning som förser hela samhället med vatten – vilket gjorde att hela 400 hushåll, samt en skola och LSS-boende, blev utan vatten.

ANNONS

150 elever skickades hem

Även skolan på orten drabbades. Vid 09-tiden fick samtliga 150 elever skickas hem. Eleverna i årskurs sex tvingades avbryta ett pågående nationellt prov i svenska.

– Vi har avslutat skoldagen. Vi kan inte ha en verksamhet med 150 elever och personal utan vatten, säger Håkan Lundberg, rektor på Svaneholmsskolan.

Han berättar att något liknande aldrig skett tidigare.

– Det här har aldrig skett, det har bara varit något kortare avbrott men inte av den här kalibern. Och jag är lite besviken – vi fick ta reda på all information om läckan själva.

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken ”Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS