Stockholm är större än Göteborg men har färre kommunikatörer som jobbar för kommunen.
Stockholm är större än Göteborg men har färre kommunikatörer som jobbar för kommunen. Bild: Berit Roald

Kommunen har alldeles för många kommunikatörer

Kommunala kommunikatörer kostar många miljoner kronor varje år av våra skattepengar, skriver Terje V Löberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Behövs alla våra kommunalt anställda kommunikatörer? Nej. Makthavare gillar aldrig att konfronteras, eller presentera negativa fakta. Man anställer därför en kommunikatör inom förvaltningarna och enheter. Vad är en kommunikatör? Enkelt, tycker jag. En person som ska förklara, eller snarare bortförklara, beslut som makthavarna inte själva vågar stå för. Detta genom att skönmåla negativa fakta för allmänheten.

Att näringslivet gör detta är för mig helt okej då det är deras pengar som avlönar dessa kommunikatörer. Men jag vet som gammal företagare att antalet kommunikatörer inom näringslivet hålls nere på ett minimum.

I min hemkommun Göteborg, med mer än en halv miljon invånare, har man runt 250 kommunikatörer inom olika förvaltningar och enheter. Stockholm som har dubbelt så många invånare har inte alls lika många.

ANNONS

För att travestera Shakespeare: ”Something is rotten in the city of Gothenburg”. Kommunala kommunikatörer kostar många miljoner kronor varje år av våra skattepengar. Antalet kommunikatörer i vår kommun borde reduceras till max 70 stycken eller färre. Men det kommer inte att hända.

Terje V Löberg, pensionerad företagare

LÄS MER:När den ”visuella identiteten” blir viktigare än vård

LÄS MER:Kommunpoeten Jimmy Alm låter som en kommunikatör

LÄS MER:Attenius, vi är inga byråkrater – vi är demokratins väktare

ANNONS