Björnbärsmarmelad med anis
Den mustiga smaken i björnbären gör att de passar bra tillsammans med lakritstoner. Som i den här marmeladen med kryddig anis, särskilt god till fårostar som Manchego eller krämiga blåmögelostar.
1 burk, ca 15 minuter plus tid att svalna
250 g björnbär
2 dl syltsocker
1/2 citron, pressad saft
1 tsk hel anis
Häll ner björnbär, socker och citronsaft i en kastrull och koka på låg värme under lock i cirka fem minuter. Ta bort locket och koka ytterligare 10–15 minuter. Pressa bären lätt mot kastrullkanten under kokningen så att de saftar sig. Gör marmeladprovet genom att hälla en matsked av marmeladkoket på en kall tallrik, om marmeladen stelnar efter en liten stund är den färdig, koka annars en stund till. Tillsätt anis och häll upp i en väl rengjord burk. Sätt genast på locket och låt marmeladen svalna.
Surdegsbröd med fetaost och björnbär
En macka så god att det är svårt att sluta äta. Välj ett ljust surdegsbröd, det passar bären och osten allra bäst. Om man gillar chèvre passar det lika bra som fetaost men välj då en getost som är mild i smaken.
4 portioner, 20 minuter
150 g björnbär
1/2 dl socker
150 g fetaost
1 dl färskost, t ex mascarpone
Flingsalt och svartpeppar
4 skivor surdegsbröd
1–2 rödbetor
1 påse salladsskott, ca 70 g
1 näve ärtskott
100 g valnötter, rostade
Vinägrett:
2 msk vit balsamvinäger
1 citron, pressad saft
4 msk olivolja
1 msk flytande honung
Salt och svartpeppar
Garnering:
1 msk finhackad basilika
Lägg björnbär och socker i en kastrull. Koka utan lock i cirka 4–5 minuter och pressa lätt på bären med en sked för att få fram en sirapsliknande konsistens. Koka en liten stund till om blandningen är för rinnig i konsistensen. Smula fetaosten i mindre bitar. Rosta bröden och bred ut mascarpone över dem. Toppa med fetaost och krydda med lite salt och peppar.
Skala och skiva rödbetorna i riktigt tunna skivor med en vass kniv eller mandolin. Varva salladsskott med ärtskott och skivad rödbeta och rostade valnötter i en skål. Blanda samman alla ingredienser till vinägretten och smaka av med salt och peppar. Ringla ut över salladen. Avsluta med att skeda ut björnbär och lite av sirapen över bröden och toppa med lite smulad fetaost och hackad basilika. Servera genast.
Björnbärssemifreddo med rostade pistagenötter
Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en snabbt fixad glass med gräddig smak. Tänk på att vispa vitorna i en väl rengjord bunke, helst en rostfri, för att de inte ska förvandlas till blask.
4 portioner, 20 minuter + 4 timmar i frysen
4 ägg
1 dl socker
1/2 tsk äkta vanilj
4 dl vispgrädde
250 g björnbär
100 g pistagenötter, grovhackade
Separera äggulorna från vitorna utan att det kommer med någon gula i vitorna. Det gör man enklast genom att använda handen som sil. Vispa äggulorna med socker och vanilj, vitt och pösigt. Vispa grädden tjock och pösig. Vispa vitorna till hårt skum.
Blanda äggulesmeten med den vispade grädden. Blanda ordentligt och vänd sist ner vitorna, rör till en slät smet. Blanda med björnbär och grovhackade pistagenötter. Häll upp semifreddon i en form och plasta väl. Ställ i frysen att stelna i minst fyra timmar. Ta fram glassen en god stund innan den ska ätas så den hinner mjukna i konsistensen.
Tips!
Tänk på att använda riktigt mogna bär som smakar mycket mer än omogna. Ett enkelt recept för att förlänga sommarens smaker är att göra egen vinäger. Lägg 250 gram björnbär i en väl rengjord flaska. Fyll på med fem deciliter vitvinsvinäger och förslut. Ställ flaskan i rumstemperatur att mogna i två veckor. Sila bort bären och häll upp i en ny väl rengjord flaska och förslut den. Använd i dressingar med olja, salt och peppar.
LÄS MER:Här är de bortglömda bären att plocka med hem
LÄS MER:Skördetid med säsongens äpplen