Johannes Hulter: Caldenby har en svartvit syn på arkitektur

Kötiderna och bostadspriserna talar sitt tydliga språk: stadsmiljöer byggda före modernismen är mer omtyckta än de som kom efter. Så varför inte ge fler nybyggen samma kvaliteter som de gamla, som huset i klassisk stil på Ekmansgatan? Där blir Caldenby svaret skyldig, skriver Johannes Hulter (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Claes Caldenby kallar mig populist, jämför mig med Donald Trump och säger att jag ”gillar enkla svar på svåra frågor” (GP 25/11). Det är en debattnivå som inte är särskilt konstruktiv. Caldenby och jag håller inte alltid med varandra men det är inte detsamma som att jag är en populist som föredrar enkla svar. Jag respekterar Caldenbys kunskap och engagemang i stadsbyggnadsfrågorna, men vi tycker olika om vissa saker och jag gör nog ibland andra avvägningar när olika intressen står mot varandra.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som bildar stadens nya styre – har en tydlig vision för stadsbyggandet i Göteborg. Bostadsbristen måste bort och allmännyttan värnas. Modernistisk stadsplanering, där uppskattade naturområden offras för enahanda och utspridd bebyggelse utan stadskvaliteter, ska i största möjliga mån undvikas. Det ska vara nära mellan människorna och det vi behöver i våra vardagsliv.

ANNONS

Göteborg behöver byggas ihop med levande och blandade stadskvarter där alla, inte minst barnen, får plats. Arkitektur och gestaltning är en viktig del av detta. Den rödgröna koalitionen står för att arkitektur ska hålla hög kvalitet och göra göteborgarna stolta över sin stad. Moderna landshövdingehus, klassisk arkitektur och traditionell gestaltning, alla är exempel på hur man kan bygga ett ännu vackrare Göteborg och få fram en mer varierad arkitektur, utan något godtyckligt förbud mot den ena eller den andra stilen.

De stadsmiljöer som byggdes före modernismens genombrott verkar helt enkelt vara mer omtyckta än de som kom efter.

Caldenby är kritisk mot att göra folk glada med fina fasader. Han exemplifierar med TB-gruppens nybygge i klassisk stil på Ekmansgatan, ritat av Albert Svensson och Inobi. Alla vi som blir glada och varma i hjärtat när vi ser detta vackra hus har enligt Caldenby fel, för ornamenten är i betong och listerna i plåt. För mig är det om något en förenklad syn på arkitektur. Caldenby verkar inte inse hur svartvitt hans eget synsätt är. Han överväger inte ens möjligheten att vi båda kan ha rätt, att skönheten kanske ligger i betraktarens öga och att olika människor ser och upplever olika saker i stadsmiljön.

Mitt uppdrag som politiker är inte att mästra och uppfostra medborgarna. Mitt uppdrag är att låta den demokratiska folkviljan förverkligas och bidra till att bygga en stad där så många som möjligt har det bra och trivs. Den folkliga opinionen är inte heller svår att läsa av. Det märker man om man tar sig tid att prata med människor. Den kommer också tydligt till uttryck i undersökningar och enkäter men även i kötider och bostadspriser. De stadsmiljöer som byggdes före modernismens genombrott verkar helt enkelt vara mer omtyckta än de som kom efter. Stadsstrukturen, den omsorgsfulla gestaltningen, närheten, de trygga innergårdarna, det finns så många uppskattade delar av detta, som fler göteborgare förtjänar att få ta del av. Så varför inte ge fler stadsmiljöer samma kvaliteter som de gamla, fina stadskvarteren? Där blir Caldenby svaret skyldig.

ANNONS

Trots den bitvis hårda och fräna retoriken så avslutar Caldenby med att framhålla vikten av "ömsesidig respekt". Där kan jag i alla fall vara enig. Vi behöver lyssna lite bättre på varandra. Sänka rösten en smula i stället för att höja den. Försöka förstå varandra i stället för att avsiktligt misstolka. Jag sträcker gärna ut en välvillig hand. Låt oss göra en stadsvandring tillsammans och samtala om hur vi kan göra vår stad vackrare och bättre för alla som bor här. Jag är säker på att vi kan lära oss något av varandra och skapa en trevligare stad tillsammans.

Johannes Hulter (S), tillträdande stadsbyggnadskommunalråd

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hulters (S) syn på arkitektur är förenklad

LÄS MER:Göteborgs politiker fastnar i detaljer – missar helheten

LÄS MER:”Bygg mer som göteborgarna vill”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS