Claes Caldenby: Göteborgs politiker fastnar i detaljer – missar helheten

”Vi behöver ett vidgat samtal” skriver Claes Caldenby till Mats Arnsmar (S) i sin slutreplik om förtätningen av Göteborg och de urbana normerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Cykelställssyndromet är en politikersjuka, där man tar stora beslut utan diskussion och i stället ägnar timmar åt småsaker som man menar sig förstå. Mats Arnsmar ser inget problem med att lägga på några våningar till på husen och pratar hellre om att göteborgarna vill ha traditionell arkitektur.

Hela den stora, svåra, spännande och eviga frågan om att bygga en stad ”full av liv och rörelse” tycks för honom bara handla om politikers goda vilja och lite ”klassisk stil”.

Cykelställssyndromet är en politikersjuka, där man tar stora beslut utan diskussion och i stället ägnar timmar åt småsaker som man menar sig förstå.

LÄS MER:Vi kan fortfarande stoppa planerna för Skanstorget

Ser man sig omkring bland de bostäder som byggs i Göteborg i dag så hittar man gott om höga, tjocka och tätt ställda hus med små och mörka lägenheter, som på Ebbe Lieberaths gata i Krokslätt eller på Högsbohöjd. Då hjälper det inte att sätta på ett sadeltak för att det ska bli trevligt i längden.

ANNONS

Jag försökte lyfta blicken till en pågående möjlig förskjutning i våra värderingar av storstaden och erbjuda politikerna (inte bara S!) i byggnadsnämnden ett skäl att ompröva några av sina mest katastrofala och irreparabla beslut som att sälja ut Skanstorget. Men för Mats Arnsmar tycks det bara finnas två möjligheter för Göteborg, antingen fortsätta växa som nu eller förfalla. Vi behöver ett vidgat samtal.

Claes Caldenby är professor emeritus, tidigare professor i arkitekturens teori och historia på arkitekturinstitutionen vid Chalmers.

LÄS MER:”Bygg mer som göteborgarna vill”

LÄS MER:Göteborgs stad måste sluta upp med förtätningen

ANNONS