Protester mot ryska invasionen i Ukraina

Från Colombo till Sacramento, Paris och Istanbul har människor samlats för att höja rösten i protest mot den ryska invasionen och i solidaritet med det ukrainska folket. På fredagen samlades folk på Sergels torg i Stockholm för att manifestera.
– Det hot ryska presidenten riktar mot omvärlden är fullständigt oacceptabelt, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S), som var en av talarna.

ANNONS
|

Sedan Ryssland inledde sin invasion i Ukraina under natten mellan onsdag och torsdag har omvärlden reagerat på många olika sätt. Vid lunchtid på fredagen samlades folk på Sergels torg i Stockholm för att visa solidaritet med det ukrainska folket. Bland talarna fanns svenska försvarsministern Peter Hultqvist.

– Människors liv offras nu på slagfälten i Ukraina. Det är barn som förlorar en mamma och det är barn som förlorar en pappa. Det är släkt- och vänskapsband som slits sönder. Det är oskyldiga människors liv som förintas, sa han.

Även SSU-ordföranden Lisa Nåbo tog till orda. Hon pratade om att den unga generationen, både i Ukraina och resten av Europa, nu vaknar upp varje morgon till krig i sitt hemland eller på kontinenten.

ANNONS

– Jag är så jävla trött på auktoritära diktatoriska så kallade världsledare som gång på annan spottar oss i den unga generationen i ansiktet över vår längtan efter en värld med hopp och framtid. Krig är föraktligt, sa hon.

Demonstrationer i hela världen

Det har varit olika typer av demonstrationer mot Rysslands agerande på många platser i världen, som i litauiska Vilnius, tyska Köln och lankesiska Colombo. Både på gator och utanför ambassader.

Även i Ryssland har det förekommit protester i över 50 städer. Och enligt Människorättssajten OVD-Info, som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden, ska mer än 1 400 personer ha gripits. Det efter att ryska myndigheter förbjudit protester mot invasionen.

Enligt TT är en av dem som protesterar i Ryssland den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Han säger i en video som släppts av den oberoende ryska tv-kanalen Dozjd att kriget är en dimridå för att dölja regimens brott mot det ryska folket.

– Kriget mellan Ryssland och Ukraina sattes i gång för att dölja stölder från ryska medborgare och avleda deras uppmärksamhet från de problem som finns i landet, uppges han ha sagt.

LÄS MER:Över tusen gripna efter protester i Ryssland

Under torsdagskvällen lystes också flera av Europas kända landmärken upp i Ukrainas flaggfärger – gult och blått. I städer som Rom, Bryssel, Stuttgart och Liverpool badade allt från Colosseum till St Georges hall i färg. I Göteborg tändes Frölundas hemmaarena Scandinavium upp i gult och blått.

ANNONS

Svenska statsministern Magdalena Andersson har vid flera tillfällen tidigare, i medier och på presskonferenser, uttryckt sitt stöd till det ukrainska folket. De andra skandinaviska ledarna har gjort detsamma.

”Miljoner människor har i dag vaknat upp till krig. Mina tankar är hos dem och alla ukrainare här i Danmark” skrev Mette Frederiksen, danska statsministern, på Instagram, när invasionen var ett faktum.

Finska statsministern Sanna Marin skrev på Facebook: ”Finland stödjer starkt Ukrainas självständighet, suveränitet, självbestämmande och territoriella integritet. Finland undersöker sätt att stärka Finlands stöd till Ukraina”.

Statsminister Jonas Gahr Støre berättade på en presskonferens att de ökar sin nödhjälp till Ukraina.
Statsminister Jonas Gahr Støre berättade på en presskonferens att de ökar sin nödhjälp till Ukraina. Bild: Heiko Junge

Jonas Gahr Støre, Norges statsminister, lyfte under en presskonferens under gårdagen att de redan ställer upp med humanitärt, ekonomiskt och politiskt stöd till Ukraina. ”Vi vill ställa upp mer. Vi ökar nu nödhjälpen med 200 miljoner kronor” sa han.

LÄS MER:Sovjetiska skyddsrum dammas av i ökad spänning

LÄS MER:Västsvenske Andreas stannar i Ukraina – trots ryska invasionshotet

LÄS MER:Präst torterad i Donetsk – nu flykting i västra Ukraina

LÄS MER:Köer och oro när kriget kom till Ukraina

ANNONS