Besked efter rysare: Han blir nytt språkrör i Miljöpartiet

Miljöpartiets nya språkrör blir Daniel Helldén. Med en rösts marginal valdes han på partiets kongress i Örebro på lördagen.
– Det känns fantastiskt bra. Pirrigt, säger Daniel Helldén.
Utmanaren Magnus P Wåhlin förlorade kampen – trots att han hade flest förstahandsröster.

ANNONS
|

På lördagen valdes Daniel Helldén (MP) riksdagsledamot och tidigare trafikborgarråd i Stockholm, till nytt språkrör för Miljöpartiet efter Per Bolund. Han kommer nu att leda partiet tillsammans med Märta Stenevi.

– Det känns alldeles utmärkt. Jag har varit så extremt pirrig fram till nu, säger han till GP.

Daniel Helldén fick 131 röster och utmanaren Magnus P Wåhlin 130.

Med så knapp marginal finns nu ett arbete att göra i partiet, enligt Helldén.

– Utmaningen är ju att hinna med och möta alla miljöpartister runt om i landet och prata med dem och visa vart vi är på väg. Och visa att jag är ett språkrör även för dem. Även om de tyckte att det var Magnus som borde ha blivit vald.

ANNONS

Magnus P Wåhlin, gruppledare i Växjö och ledamot i partistyrelsen, ville bli språkrör redan 2019, men förlorade mot Per Bolund som då var valberedningens förslag.

– Det känns tufft, jag är trött. Det har varit en fantastisk kampanj tycker jag, vi har haft roligt både jag och Daniel. Jag föll på målsnöret, det är klart det känns jobbigt, säger Wåhlin till TT.

Medan Wåhlin har drivit linjen att MP behöver tänka brett, och visa att de är relevanta i många frågor så att de som tycker att MP har bra miljö- och klimatpolitik också ska våga rösta på partiet, vill Helldén se ett tydligare fokus på miljö och klimat.

Närmat sig varandra

När Helldén presenterades som valberedningens förslag till språkrör var det tydligt att han och Märta Stenevi, som han nu alltså ska styra tillsammans med, hade olika syn.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft olika syn på Miljöpartiets roll i politiken, sade Märta Stenevi till GP tidigare i november.

Helldén beskrev skillnaderna mellan honom och Stenevi såhär:

– Jag tycker att vi ska vara riktigt spetsiga i klimat- och miljöfrågorna, det tycker Märta också, men jag vill att den ska finnas i högre utsträckning i vår kommunikation.

ANNONS

Sedan dess har de suttit i en rad möten, och enligt Stenevi står de närmare varandra ideologiskt än hon trott. Hon menar att det handlar om att de har uttryckt sig olika.

Daniel Helldén och Märta Stenevi när valberedningen presenterade dem som sina kandidater.
Daniel Helldén och Märta Stenevi när valberedningen presenterade dem som sina kandidater. Bild: Christine Olsson/TT

Nu säger Daniel Helldén att han vill skruva på partiets kommunikation, men att partiets ideologi och politik ligger fast och är upp till kongressen att besluta om.

– Jag har ett annat sätt att göra saker och ting på än Per Bolund. Jag kommer också att arbeta mycket med att fokusera på klimat- och miljöpolitiken när vi pratar om den.

Vad är det ni inte har pratat om när det gäller miljö och klimat?

– Vi har inte pratat tillräckligt tydligt och skarpt om frågorna.

Han säger också att partiet ibland har glömt att berätta om den politik de faktiskt lyckats driva igenom.

Lågt förtroende

Språkrören har år efter år haft lågt förtroende, partiet ligger strax över fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Enligt partiets egen analys efter valet känner inte folk att Miljöpartiet förstår deras vardag.

Helldén tror att det ligger något i den känslan och säger att det är något han tänker försöka förändra.

– Vi har jobbat mycket med stora reformer, och inte alltid tänkt på vad de får för konsekvenser när man kommer längre ut.

ANNONS

Det handlar exempelvis om att samtidigt som man satsar på kollektivtrafik också ha en politik som fungerar för personer på landsbygden, och se till att den som är bilberoende eller har låg inkomst inte drabbas så hårt av den politik partiet driver för att få ned klimatutsläppen.

Under kongressen i Örebro har han också flera gånger tryckt på sina erfarenheter från annat än just tiden som politiker i Stockholm.

Hur viktigt är det för dig att tvätta bort den Stockholmsprofilen?

– Det är viktigt att visa att jag har andra erfarenheter. Jag är ju född i Luleå och gick i skola här i Örebro. Och jag har bott på landsbygden i Sörmland i många år. Och det är en helt annan värld. Och den är viktig att berätta, eftersom erfarenheterna man har också har betydelse för hur man formar politiken.

Föredrog Wåhlin

Karin Pleijel, gruppledare för MP i Göteborg, hade helst sett utmanaren Magnus Wåhlin som nytt språkrör. Samtidigt säger hon att hon har stort förtroende för att Helldén kommer att göra ett bra jobb.

– Det blir en tuff uppgift, men han är väldigt duktig, säger hon om Helldén.

Hon menar att Helldén är rätt person för att ena partiet, som varit så pass splittrat i vilket språkrör de vill se.

ANNONS

Flest förstahandsröster

Ombuden har röstat genom att rangordna kandidaterna. Men om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna direkt räknas även ombudens andrahandsalternativ in.

Det är för att man ska våga rösta på en person, trots att den har liten chans att vinna, eftersom ens andrahandsalternativ kan komma att räknas. Så blev det den här gången.

Magnus P Wåhlin fick till och med fler förstahandsröster än Daniel Helldén: 129 mot 128. Även efter andra omgången ledde Wåhlin med en rösts marginal. Först i tredje omgången vann Helldén.

Miljöpartiets röstningsmodell

Miljöpartiet använder en australisk modell: "Instant-runoff voting". Det betyder att ombuden får rangordna kandidaterna på en valsedel.

Om någon får över 50 procent direkt är det klart, annars tittar man på ombudens andrahandsalternativ och sedan räknas de ihop.

"Man stryker folk allteftersom de åker ut. Det sägs att det inte ska gå att taktikrösta på det sättet, eftersom ingens röst kastas bort utan man får någon ny om den man helst vill ha åker ut", säger pressekreterare Carolina Bruseman till TT.

Det var fyra manliga språkrörskandidater kvar i omröstningen: Magnus P Wåhlin, Daniel Helldén, Carl Ståhle och William Ulrici.

Efter första omgången ledde Wåhlin med en rösts marginal. Men eftersom han inte hade över 50 procent, räknades också andrahandsalternativet från de ombud som hade röstat på Carl Ståhle.

Inte heller då hade han över 50 procent. Då användes andrahandsalternativen från de ombud som hade röstat på William Ulrici. De rösterna gick till Daniel Helldén som fick över 50 procent och vann.

Källa: Miljöpartiet, TT

Daniel Helldén:

Aktuell: Nytt språkrör för MP

Ålder: 58

Bor: Enskede i Stockholm.

Familj: Gift, tre döttrar, en bonusson och en katt.

Uppdrag: Riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Bakgrund: Varit ordförande för Miljöpartiet i Sörmland och gruppledare för Miljöpartiet i Gnesta kommun i början av 00-talet. Trafikborgarråd i Stockholms stad 2014-2022.

LÄS MER:Daniel Helldén: ”Jättekonstigt att jag kallas för höger”

LÄS MER:Magnus P Wåhlin vill att MP driver hårdare skattepolitik

LÄS MER:Här är Per Bolunds tips till nya språkröret

LÄS MER:Internt kaos i Miljöpartiet efter språkrörssprickan

LÄS MER:Förslag på MP-språkrör avslöjas – efter tumult kring Stenevi

ANNONS