Här är Per Bolunds tips till nya språkröret

Nu gör Per Bolund sin sista dag som språkrör för Miljöpartiet. Han tipsar sin ersättare, som väljs på kongressen i Örebro på lördag, om att vara stolt över partiets värderingar och stå pall även när det blåser motvind – och om att tänka på hälsan.
– Jag har ju cyklat till och från jobbet varje dag, säger han.

ANNONS
|

Det var 2019 som Per Bolund valdes till Miljöpartiets manliga språkrör. Under Miljöpartiets stämma i helgen ska ett nytt manligt språkrör väljas. Kvar på fredagsförmiddagen fanns fyra kandidater, men det mesta pekar på att det står mellan valberedningens förslag Daniel Helldén eller utmanaren Magnus P Wåhlin.

Det blir därför Per Bolunds sista dag i rollen och under fredagen höll han sitt avskedstal.

– Det känns ju otroligt härligt att få avsluta den här resan med 800 miljöpartister på plats, säger han till GP efter talet.

Han säger att partiet har haft fullt fokus på att driva igenom sin politik, men har varit sämre på att berätta för väljarna om vad de har åstadkommit. Som klimatlagen och förändringar i industrins förutsättningar för att minska sin klimatpåverkan och skapa gröna jobb i Norrland.

ANNONS

Per Bolund säger att de försökte.

– Men vi har ju också ägnat väldigt mycket kraft åt att få det här på plats. Det har ju varit största möjliga motstånd i varje led.

– Jag hoppas att partiet blir bättre på att vara stolta, säger han.

Hur viktigt är det att det nya språkröret pratar mer och inte bara gör?

– Ja men det är nog alltid viktigt.

Viktigt att ge hopp

Per Bolund tycker att det är viktigt att använda tiden i opposition till att visa vilket typ av Sverige de kan bygga, vilket han tror att många känner ett behov av.

– Inte minst är det ju många unga som idag känner väldigt lite framtidshopp. Och det oroar mig otroligt mycket. Och där är jag övertygad om att det behövs fler politiker som faktiskt visar att vi tar deras rädsla på allvar och gör det som krävs.

Han vill inte säga vilken av kandidaterna han föredrar, men säger att det är viktigt att vara stresstålig, hitta glädjen i jobbet och att lyckas kommunicera ut politiken till väljarna.

Dessutom behöver personen stå stadigt i partiets värderingar, i stället för att springa åt samma håll som alla andra partier.

ANNONS

– Det finns för många partier som verkar hålla fingret i luften och springa åt det håll vinden blåser för tillfället. Och där tror jag att det kommer att finnas en starkare och starkare efterfrågan på partier som visar att vi står pall, även när det blåser motvind.

Under sitt avskedstal sade Bolund att MP motståndet från andra partier har varit starkt.

– Jag minns en tid när Kristdemokraterna pratade om solidaritet, jag minns en tid när Moderaterna pratade om att vi skulle öppna våra hjärtan. Jag minns en tid när Liberalerna visste att alla människor har samma rättigheter, sade Bolund och anklagade regeringen för att springa rasismens ärenden.

Enligt Bolund bygger politiken nu på rädsla och främlingsfientlighet, och att MP har som uppgift att visa att det finns en annan väg som bygger på framtidstro och tillit.

– Jag är fly förbannad över alla i politiken som vetat om kriserna men ägnar sig åt att bekämpa lösningarna, klimatpolitiken, i stället för att lösa problemen.

Han ger också ett tips på ett mer personligt plan. Det handlar om att mitt i den hektiska tillvaron som rollen som språkrör innebär ändå komma ihåg sin hälsa.

ANNONS

– Jag har ju cyklat till och från jobbet varje dag. Det har tagit lite tid som jag kunde ha ägnat till annat. Men det har varit väldigt värdefullt att få den tiden.

Runt 800 miljöpartister samlas på kongressen i Örebro under helgen. Här tar ombud beslut om vilken politik partiet ska driva framåt.

LÄS MER:Bolunds presenter: Basketboll, poncho och slips

LÄS MER:Bolund (MP): ”Jag har varit för ärlig och uppriktig”

LÄS MER:Magnus P Wåhlin vill att MP driver hårdare skattepolitik

LÄS MER:Daniel Helldén: ”Jättekonstigt att jag kallas för höger”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS