Förslag på MP-språkrör avslöjas – efter tumult kring Stenevi

Efter tumultet kring Miljöpartiets språkrör föreslås nu riksdagsledamoten Daniel Helldén ta över efter Per Bolund, och leda partiet tillsammans med Märta Stenevi.
– Det är ingen hemlighet att vi har haft olika syn på Miljöpartiets roll i politiken, säger Märta Stenevi till GP.

ANNONS
|

Miljöpartiets valberedning föreslår riksdagsledamoten Daniel Helldén som nytt språkrör för Miljöpartiet. De vill också att Märta Stenevi sitter kvar.

De två politikerna har olika syn på vilken riktning partiet ska ta. Stenevi är tydlig med att partiet ska ha en bred politik, med fokus på social rättvisa, utöver miljö och klimat, medan Helldén förespråkar ett spetsigare fokus på miljö och klimat.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft olika syn på Miljöpartiets roll i politiken, och det är något vi har ett stort behov av att prata om naturligtvis. Men vi har också båda lång erfarenhet av att hitta olika typer av samarbeten, och verka framåt och i slutändan är det ju i vårt parti så att det inte är språkrören som slår fast inriktningen utan det är partiet, säger Märta Stenevi.

ANNONS

Skulle du beskriva er som olika som politiker?

– Det har varit tydligt att vi har lite olika syn på var vi ska lägga tonvikten i vår kommunikation och hur man ska förhålla sig till det. Det är en ärlig sak. Nu har vi en uppgift att diskutera vad det skulle innebära om kongressen väljer oss, hur vi förhåller oss till vad vi vill med partiet och hur partiets roll ska vara framåt.

Stenevi säger att grön ideologi handlar om hur man bygger ett samhälle för alla som lever i det.

– Det är ingen hemlighet hur viktigt jag tycker att det är, att vi till exempel är en stark röst för solidaritet, både här hemma och i omvärlden, säger hon.

”Inte fungerat riktigt bra”

Daniel Helldén säger att han och Stenevi som eventuellt språkrörspar behöver vara synkade, och att de kommer att lösa det.

Vilka är era skiljelinjer idag?

– Jag tycker att vi ska vara riktigt spetsiga i klimat- och miljöfrågorna, det tycker Märta också, men jag vill att den ska finnas i högre utsträckning i vår kommunikation.

Helldén tycker inte att han är mer höger eller liberal än Stenevi, utan menar att det mer handlar om att de fokuserar på olika frågor.

ANNONS

– Jag säger att vi ska ligga i framkant på det som är Miljöpartiets usp, klimat och miljöfrågorna, och att alla ska känna sig trygga att vi alltid är där.

Märta Stenevi och Per Bolund har inte lyckats hittills?

– Det har inte fungerat riktigt bra, framförallt inte under regeringsställning. Det måste vi ta och skruva om. Det finns vissa saker som inte har fungerat riktigt bra.

Vilka frågor är det?

– Under regeringsställning så gav vi upp vissa frågor. Det jag tycker att vi gav upp var till exempel Cementa, att vi inte sade stopp där.

Helldén säger att MP också fick igenom ”fantastiskt mycket bra politik”, men att de sedan glömde att kommunicera den.

– Vi måste hela tiden prata om frågorna, om och om igen.

Skulle presenterats igår

Det har stormat internt i partiet den senaste tiden, dels kring Märta Stenevis ledarstil. Arbetsmiljön kring Stenevi har beskrivits som ohållbar, enligt ett brev till valberedningen som DN rapporterat om.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet skulle valberedningen presentera sina förslag på kandidater på en pressträff redan på torsdagen. Men enligt tidningens källor sa Stenevi att hon inte kunde vara med på pressträffen. Hon ska ha sagt rätt ut att hon inte ville stå på pressträffen tillsammans med Helldén.

ANNONS

Stenevi tillbakavisar uppgifterna, och menar att det var av privata skäl hon inte kunde vara med på pressträffen.

– Jag var tvungen att åka hem på grund av en familjesituation, säger Stenevi på pressträffen.

Det var i juni som Per Bolund meddelade att han inte ställer upp till omval som språkrör och sedan dess har en rad kandidater trätt fram.

Miljöpartiets ombud röstar om vilka språkrören blir på kongressen i Örebro i november.

LÄS MER:Fack slår larm om arbetsmiljön runt Stenevi

LÄS MER:Bolund (MP): Vi kommer inte försöka avsätta klimatministern

ANNONS