Bolund (MP): Vi kommer inte försöka avsätta klimatministern

Centerpartiet kan försöka avsätta klimatministern Romina Pourmokhtari (L) – om regeringen inte visar en tydlig plan för hur utsläpp från biltrafik ska minskas kraftigt.
Nu säger MP-språkröret Per Bolund att hans parti inte ställer sig bakom hotet.
– I värsta fall kan det stärka regeringen och det är det sista vi behöver i det här läget, säger han.

ANNONS
|

Regeringen presenterar för andra året i rad en budget som väntas öka utsläppen i Sverige. Den riskerar dessutom att missa nästan samtliga klimatmål.

Enligt budgeten kommer utsläppen att öka med 10 miljoner ton fram till 2030. Dessutom sänks anslagen för klimat och miljö under nästa år med 259 miljoner kronor jämfört med i år.

Därför har Centerpartiet hotat med att väcka misstroendevotum mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) – om regeringen innan årets slut inte redovisar en tydlig plan för hur utsläppen ska minskas kraftigt.

– Det är den första regeringen i modern tid som genom sin politik medvetet höjer utsläppen. Det är allvarliga avsteg från avtal som vi har ingått och därför lyfter vi nu det här, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

ANNONS
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Bild: Anna Tärnhuvud

Måste leva upp till riksdagens beslut

Regeringen har samtidigt pekat på att det viktigaste är att nå målet till 2045, då Sverige ska ha nettonollutsläpp.

Men enligt Muharrem Demirok måste regeringen också visa hur Sverige ska nå 2030-målet, som innebär att utsläppen från alla inhemska transporter ska minska med 70 procent jämfört med 2010. Målet är beslutat av riksdagen och alla partier utom SD står bakom det.

– Vi begär ingenting konstigt, mer än att man lever upp till de beslut och åtaganden som vi har gjort.

Det är inte tillräckligt att leva upp till målet 2045?

– Jag kan citera klimatministern som själv i början av mandatperioden sade att hon avgår om hon inte kan presentera resultatet för 2030-målet.

Demirok menar att regeringen länge slirat med sina löften.

– Nu har regeringen under en lång tid försökt signalera att de andra målen inte är så viktiga. Jag kan inte förstå argumentet. Det är som att man på något sätt försöker måla upp dimridåer och säger: ”Nej, nej. 2030 är inte så viktigt. Men 2045 kommer vi att nå det”.

Romina Pourmokhtari (L) är klimat- och miljöminister i regeringen.
Romina Pourmokhtari (L) är klimat- och miljöminister i regeringen. Bild: Paul Wennerholm

Miljöpartiet: Riskerar att förvärra

Men Centerpartiet kan inte väcka misstroendevotum på egen hand, utan fler partier måste ansluta bakom förslaget.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att regeringen bedriver en skadlig politik på flera områden, inklusive klimat- och miljöområdet, men att hans parti inte kommer att ansluta bakom ett misstroendevotum.

ANNONS

– Vi tror inte att ett misstroende är rätt sätt, eftersom regeringen har en majoritet i riksdagen bakom sig. Vi försöker driva en opinion på annat sätt för att visa hur destruktiv den här regeringens politik är, säger han.

Regeringen ihop med Sverigedemokraterna har egen majoritet i riksdagen och för att få klimat- och miljöministern avsatt skulle det krävas att samtliga oppositionspartier, samt stödpartiet SD, ställer sig bakom ett misstroende.

Det bedömer Per Bolund inte som särskilt sannolikt.

Det låter som att du tycker att är symbolpolitik med tanke på att Tidöpartierna har egen majoritet?

– Jag tror framförallt att det är lätt att tolkningen blir så. Att det här blir något slags politisk spel snarare än att det fokuserar på de enormt allvarliga sakfrågorna.

Bolund säger att regeringen just nu sätter ”vår framtid på spel” genom att de går emot både FN och svenska expertmyndigheter på klimatområdet.

– Och det är klart att det är fruktansvärt oansvarigt. Men det finns en risk att det blir som i Finland nu under den senaste tiden. Om regeringen utsätts för misstroende och ändå klarar sig kan det i värsta fall stärka regeringen. Det är det sista vi behöver i det här läget.

ANNONS

LÄS MER:Kritiken mot regeringen: De har begått en klimatslakt

LÄS MER:Klimatministern är nöjd trots att utsläppen ökar

LÄS MER:C hotar med misstroende mot klimatministern

ANNONS