Kritiken mot regeringen: De har begått en klimatslakt

Sverige missar nästan samtliga klimatmål och dessutom väntas utsläppen att öka, enligt regeringens egen bedömning.
Oppositionen sågar regeringens nya budget och Centertoppen Martin Ådahl kallar det både för ett ”haveri” och en ”slakt av svensk klimatpolitik”.
– Det här är den tredje största budgeten någonsin för klimat och miljö, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

ANNONS
|

Regeringens budget för 2024 bedöms missa nästan samtliga klimatmål och i synnerhet målet om nollutsläpp till 2045. Dessutom går regeringen vidare med åtgärder, exempelvis sänkningen av drivmedelsskatten, som väntas att öka utsläppen av koldioxid med 10 miljoner ton till 2030.

– Det vi gör sammantaget med sänkta drivmedelspriser ökar utsläppen, men vi har mycket framöver som kommer pressa ner utsläppen, säger finansminister Elisabeth Svantesson och pekar bland annat på utbyggnad av kärnkraft och laddstolpar.

Regeringen minskar dessutom anslagen till klimat och miljö med 259 miljoner kronor jämfört med förra årets budget.

Budgeten har väckt ilska hos oppositionen som nu anklagar regeringen för att avveckla svensk klimat- och miljöpolitik ett steg i taget.

ANNONS

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl menar att Sverige nu går från att vara ett föregångsland med en växande ekonomi och minskade utsläpp till raka motsatsen.

– Det är ett haveri och en slakt av den klimatpolitik vi haft i så många år, säger han.

Martin Ådahl anser att regeringens klimat- och miljöpolitik skadar Sverigebilden.

– Vi är väldigt beroende av den fantastiska nya gröna industrialiseringsvåg som går igenom Sverige. Förr kunde vi skryta med att Sverige var en förebild. Om vi nu blir en negativ förebild kommer det också drabba möjligheten att sälja svenska varor utomlands.

Varnar för förödande konsekvenser

Centertoppen är kritisk till att regeringen plockat bort bonusen vid köp av en ny elbil och att den vill sänka reduktionsplikten.

– Det är så nära till hands. Det räcker med att vi ger människor som inte har råd en möjlighet att köpa en klimatbil. Den kan vara begagnad eller ny, den kan vara el, gas eller hybrid. Det räcker med att vi satsar på billigast möjliga svenska biobränsle från skogen. Hela det här haveriet med klimatpolitiken ska inte behöva ske.

Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, slår fast att det rör sig om en nattsvart budget för klimatet. Hon varnar för att konsekvenserna på sikt kan bli förödande och att det är nödvändigt att arbeta för att minska klimatförändringarna.

ANNONS

– Sådana saker som katastrofen i Libyen förra veckan är också sådant som kan hända här. Vi bygger in sårbarhet, men också risk för kostnadsökningar framåt. Hade vi i stället investerat i en ordentlig klimatomställning nu hade vi gjort det bättre, både för klimatet men också för svenska hushåll och deras ekonomi på sikt, säger hon.

Även Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg stämmer in i den kraftiga kritiken mot klimatbudgeten.

– För första gången på 20 år har vi en regering som ökar utsläppen kraftigt och som inte verkar ha en plan för hur utsläppen ska ner, säger han.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Bild: Sanna Tedeborg

Historiskt stor satsning

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger till GP att Martin Ådahl påstår saker som inte stämmer. Tvärtom menar hon att det här är en av de största klimat- och miljöpolitiksatsningarna i svensk historia.

– Den här budgeten är den tredje största någonsin för klimat och miljö. De andra två har varit borgerliga budgetar 2022 och 2023. Att han kallar det en slakt är helt enkelt inkorrekt, säger hon.

Budgeten 2022 lades i själva verket av Socialdemokraterna. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyckades dock få igenom vissa ändringar genom en så kallad budgetreservation.

Ändringarna då handlade bland annat om att sänka bensin- och dieselskatten samt skrota investeringsstödet för bygget av nya hyresrätter.

ANNONS

Trots att 2024 års budget inte bedöms göra tillräckligt för att nå målet med nettonoll utsläpp till 2045 understryker Romina Pourmokhtari att regeringen är närmare att nå målet än vad någon annan tidigare någonsin har varit.

– Det allra viktigaste är att Sverige ska nå noll före resten av EU. Vi ska fortsatt vara ledande. Får man svårare att nå ett kortsiktigt mål, men kommer närmare målet 2045 än tidigare rödgröna regeringar någonsin har varit – det ser inte jag som negativt.

Pourmokhtari betonar att klimatomställningen kräver en bred folklig förankring i Sverige och att arbetet därför inte får gå ut över svenskarnas plånböcker.

– Jag tycker att den här budgeten bidrar till det.

LÄS MER:Regeringens politik kommer att öka utsläppen

LÄS MER:Klimatministern är nöjd trots att utsläppen ökar

LÄS MER:Tuff kritik mot regeringens budget från miljöforskare

ANNONS