Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekmans nya projekt Parabol Press lanserades under måndagen.
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekmans nya projekt Parabol Press lanserades under måndagen. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nina Morby: Kajsa Ekis Ekmans nya mediesajt är en välkommen motvikt till Bulletin-högern

Ännu ett samhällsmagasin ger sig nu in i fajten om lajks och läsare. Frågan är bara om Kajsa Ekis Ekmans nya projekt Parabol Press är räddningen för den vänsterintellektuella debatten, skriver Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Bulletin, Non grata, Magasinet Konkret. I ärlighetens namn har väl ingen av den senaste tidens nyetablerade nätmagasin lyckats slå igenom som önskat. De skapade rubriker när pressmeddelandet om deras release låg färskt i inkorgen. Lovorden var storslagna, ambitionerna likaså. I dag syns de sällan i den nationella debatten.

När nu ännu ett samhällsmagasin ger sig in i fajten om lajksen, och denna gång med Kajsa Ekis Ekman bakom rodret, är vi många som undrar om de kommer överleva nyhetens behag. Vissa saker talar för: Ekmans samhällsmagasin Parabol Press har både en snygg sajt och en rad kända skribenter knutna till sig (Nina Björk, Martin Schibbye, Tobias Hübinette).

ANNONS

På hemsidan beskriver de sin vision: “I en tid där kultursidorna blir allt mer utslätade och nöjesinriktade, söker Parabol vara ett forum där vi kan diskutera tankar och ideologi på allvar”. Parabolen - “en symbol för mångkultur och strävan efter kunskap” ska symbolisera deras aversion mot likriktning.

Beskrivningen “en unik generativ process och symbios av ord och bild” osar mer av PR-byrå än ett samhällsmagasin

Samma aversion verkar dock inte gälla för deras estetik. Visst, vid första anblick imponerar Parabol med sin moderna layout, vars flippade och färggranna illustrationer ser lite ut som en mix mellan The New Yorker och ungdomsmagasinet The Cut. Mindre coolt blir det hela dock med vetskapen att illustrationerna (eller konsten, som de väljer att kalla det) är ett samarbete mellan en konstnärsduo och en AI. Beskrivningen “en unik generativ process och symbios av ord och bild” osar mer av PR-byrå än ett samhällsmagasin, och ytterst få saker känns mer konformistiskt än ännu ett “innovativt” sätt att utnyttja AI på.

Men det går väl att ha överseende med, antar jag. Det främsta orosmolnet kring Parabol Press består trots allt varken i AI-illustrationer eller i deras malplacerade merch-försäljning, utan i hur Kajsa Ekis Ekman ska axla rollen som chefredaktör. Transdebatten, den kontroversiella ledaren om Kyiv Independent, turerna kring hennes chefredaktörsroll på Arbetaren. Mycket talar för att Ekis Ekman kommer att synas i sömmarna i sin nya position, på gott och ont.

ANNONS

Med det sagt är Parabol Press en välkommen motvikt till Bulletin-högern. För även om magasinet inte har en uttalad politisk linje medför Ekis Ekman åtminstone någon form av garant för vad Parabol inte kommer att ägna sig åt: tvivelaktig nyhetsjournalistik i syfte att “säga sanningen” (vilket nästan alltid varit synonymt med invandringskritiska artiklar). Den vänsterintellektuella debatten har lyst med sin frånvaro i den uppsjö av nya medier som sett dagens ljus de senaste åren, frågan är bara om Parabol kommer att bli dess räddning.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kajsa Ekis Ekman vann i rätten mot Arbetaren

LÄS MER:SVT fälls för Kajsa Ekis Ekman-inslag

LÄS MER:Kajsa Ekis Ekman uppsagd från Arbetaren

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS