Ulrika Knutson: Redaktörskapet darrar på Dagens ETC

Debattören Kajsa Ekis Ekmans kritiska ledare om det ukrainska mediehuset Kyiv Independent blev hennes sista på långvariga plattformen Dagens ETC. Ulrika Knutson varnar för att yttrandefriheten sätts på spel om moralisk upprördhet på webben tystar provocerande röster.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kajsa Ekis Ekman är en färgstark och originell debattör i svensk press. Hon är inte rädd för att reta gallfeber på pk-liberaler och allmänna opinionen, vare sig det gäller EU, Greklands ruttna ekonomi eller transfrågor och kvinnobiologi. Ofta innehåller hennes texter något att bita i, även om man inte alls håller med om slutsatserna.

I en artikel för Dagens ETC om kriget i Ukraina och om ryska och ukrainska medier gick Kajsa Ekis Ekman uppenbarligen för långt. Hon skrev om det ukrainska mediehuset Kyiv Independent och menade att det fanns kopplingar till den högerextrema Azovbataljonen. Det var svårt att läsa underströmmen i hennes text på något annat sätt än att fascistiska krafter spelar en väsentlig roll i Ukrainas medier och försvar. Visst finns det högerextrema krafter i Ukraina som på de flesta håll. Själv tror jag att Zelenskyj och det demokratiska lägret dominerar stort i dagens Ukraina, och att alla politiska krafter just nu samverkar för en och samma sak: det nationella försvaret mot angriparen Ryssland. En vänlig tolkning av Ekis Ekmans text är att hon vill lyfta fram att den politiska situationen i Ukraina är mer komplex än vad som framkommer i dagens svenska mediala klimat. En hårdare tolkning är att undertexten i artikeln andades rysk propaganda.

ANNONS

Det var svårt att läsa underströmmen i hennes text på något annat sätt än att fascistiska krafter spelar en väsentlig roll i Ukrainas medier och försvar.

Artikeln väckte, fullt rimligt, starka protester på sociala medier, och dagen därpå meddelade Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson att han bryter samarbetet med Kajsa Ekis Ekman efter tio år. Skälet, enligt Gustavsson, var inte själva artikeln, utan att Ekis Ekman hade skrivit positivt om RT på sociala medier. Hon ska ha sagt att tv-kanalen RT, Russia Today, inte är en entydig propagandakanal, utan innehåller seriös journalistik också.

På sociala medier anklagar nu Ekis Ekman sin forne chefredaktör för att ha lagt sig platt för protestvågen på webben. Andreas Gustavsson ska ha gillat hennes artikel innan den publicerades.

Utan att ha alla detaljer klara i den här frågan kan jag inte komma ifrån att fallet liknar bråket på Aftonbladet 2017, då Staffan Heimerson skrev en Metoo-kritisk krönika. Redaktörer och ansvarig utgivare hade inget emot hans text, men när helvetet bröt lös på sociala medier bestämde man sig för att sparka Heimersson, inte med anledning av hans krönika, utan därför att han uttalat sig förargligt i en intervju. Exit Heimerson, efter närmare ett halvt sekel på Aftonbladet.

Tar man in provocerande texter får man vara beredd att försvara publiceringen.

Allvarligt talat, redaktörer måste visa större stadga inför sina skribenter. Tar man in provocerande texter får man vara beredd att försvara publiceringen. Som redaktör behöver man självfallet inte hålla med om innehållet. Allt man behöver göra är att fundera över de pressetiska konsekvenserna, och ta skydd för stormen, om den kommer. Och om det stormar bör publicisten försvara sina skribenter. Fallet Ekis Ekman och Ukraina i Dagens ETC visar att redaktörskapet darrar på Dagens ETC, och tyvärr inte bara där. Fallet visar också att yttrandefriheten är i fara, om den moraliska upprördheten på webben tystar provocerande röster.

ANNONS

Till sist. Fallet Kajsa Ekis Ekman och Dagens ETC visar förstås också en tragisk sida hos dagens vänster. Den som tenderar att driva den gamla tesen om ”Fiendens fiende är vår vän” alltför långt riskerar att glida ner i en moralisk avgrund. Hur kan någon som kallar sig vänster försvara Vladimir Putins regim? Vad är vänster hos en diktator som stjäl sitt lands rikedomar, stryper yttrandefriheten, våldför sig på ett grannland, hotar med kärnvapen och bryter mot alla kända krigslagar? Hur man kan försvara Vladimir Putins politik och samtidigt kalla sig vänster är och förblir en gåta.

Läs mer om Kajsa Ekis Ekman i GP Kultur:

LÄS MER:Dagens ETC avslutar samarbetet med Kajsa Ekis Ekman

LÄS MER:Recension: ”Om könets existens” av Kajsa Ekis Ekman

LÄS MER:Hon får Leninpriset

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS