Kajsa Ekis Ekman
Efter att Kajsa Ekis Ekman skrivit en kontroversiell ledartext i Dagens ETC meddelade chefredaktören Andreas Gustavsson att tidningen avslutar sitt samarbete med vänsterskribenten. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Dagens ETC avslutar samarbetet med Kajsa Ekis Ekman

Efter att vänsterskribenten Kajsa Ekis Ekman skrivit en kritisk ledartext om ukrainska Kyiv Independent i Dagens ETC som lett till starka reaktioner på sociala medier, meddelar tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson nu att de avslutar sitt samarbete. ”Kajsa Ekis Ekman skriver i sociala medier att Russia Today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera”, skriver han.

ANNONS
|

År 2014 startade den vänsterorienterade tidningen Dagens ETC en ledarsida som enligt chefredaktören Andreas Gustavsson ”inte skulle vara som alla andra”, och sedan dess har en av de återkommande ledarkolumnisterna varit vänsterskribenten Kajsa Ekis Ekman.

Men i efterspelet av att hon mitt under brinnande krig skrivit en kritisk text om det ukrainska mediehuset Kyiv Indepentent, som hon menar har kopplingar till den högerextremistiska Azovbataljonen, meddelar Andreas Gustavsson att tidningen avslutar samarbetet med Kajsa Ekis Ekman.

”Så varför gör jag nu detta? Inte för att väldigt många reagerat negativt. Utan för att Kajsa Ekis Ekman skriver i sociala medier att Russia Today, RT, [en rysk statsägd tv-kanal reds. anm.] är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera”, skriver han i en krönika.

ANNONS

LÄS MER: Kajsa "Ekis" Ekman yngsta mottagaren av Leninpriset

Texten följer inte tidningens officiella linje

Kajsa Ekis Ekman är en svensk journalist och författare som bland annat skrivit för Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens ETC och Brand. Hon bokdebuterade 2010 och blev tio år senare den yngsta någonsin att motta Leninpriset.

Hennes texter anses inte sällan vara kontroversiella, men den aktuella texten har fått ovanligt mycket kritik på sociala medier då den anses sprida det ryska narrativet om Ukraina och kriget.

Trots det skriver tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson att han står bakom publiceringen eftersom den ”faller inom ramen för vad som är tillåtet att förmedla på vår ledarsida”. Men då han anser att texten inte är att betrakta som tidningens officiella linje menar han att den skadar såväl debatten i allmänhet som Dagens ETC i synnerhet.

”Dagens ETC:s framtid och rykte och trovärdighet väger så mycket tyngre för mig än en idealistisk modell för ledarsida som blivit daterad”, skriver Andreas Gustavsson.

”Jag får ingen förklaring till vad eller varför”

De båda parterna har sedan beslutet annonserades förtydligat sina respektive ståndpunkter på sociala medier.

Tillsammans med en bild på Dagens ETC:s logga med ett ditmålat kryss och en dödskalle på Instagram skriver Kajsa Ekis Ekman att Andreas Gustavsson först var positiv till artikeln i fråga men att hon under måndagen plötsligt fick ett mejl om att hon inte längre får skriva för tidningen då hon överträtt en gräns.

ANNONS

”Jag får ingen förklaring till vad eller varför. Jag ber Andreas om att få prata med honom, vad har hänt? Han har tydligen bråttom att lägga ut det här för det är ”akut”.” skriver hon bland annat i inlägget.

Men som svar på Twitterinlägg med en skärmdump där Kajsa Ekis Ekman i en kommentar hävdar att ”RT har mycket kvalitativ journalistik”, skriver Andreas Gustavsson:

”Just detta är orsaken till mitt beslut idag. Här passerades min gräns som uppdragsgivare.”

GP har sökt både Kajsa Ekis Ekman och Andreas Gustavsson för en kommentar.

ANNONS