Gänget bakom Majornas Bryggeri består av (från ovan till vänster) Anna-Cajsa Nurman, Tobbe Johansson, Crippa Odin, Martin Karlsson och Johan Lundin. Nästa helg öppnar de sin bryggeripub.
Gänget bakom Majornas Bryggeri består av (från ovan till vänster) Anna-Cajsa Nurman, Tobbe Johansson, Crippa Odin, Martin Karlsson och Johan Lundin. Nästa helg öppnar de sin bryggeripub. Bild: S Ganslandt

Då öppnar de nya bryggeripubarna i Göteborg

De senaste veckorna har varit snurriga för Göteborgs mikrobryggerier. Först kom strängare regler för provsmakningar, men efter protester väntas nu ett nytt beslut komma i slutet av november. En lösning på regelproblemen är att starta riktig krog. Nästa helg öppnar en ny bryggeripub i Majorna – och fler är på gång.

ANNONS
|

Förra veckan gick Tillståndsenheten i Göteborg ut med ett förtydligande om provsmakning av alkoholhaltiga drycker. Det gäller hur mängden ska anpassas efter alkoholhalt och innebär även en begränsning av antalet enheter som får serveras vid varje tillfälle. Flera bryggerier meddelade direkt att det innebär att de tvingas stänga sina tap rooms. Efter ett möte i tisdags, med representanter från ett tiotal lokala mikrobryggerier, drogs reglerna tillbaka. Nu ska ett nytt beslut fattas den 25 november.

LÄS MER:Efter ölbryggarnas ilska – nya reglerna dras tillbaka

Anna-Cajsa Nurman, Tobbe Johansson, Martin Karlsson, Crippa Odin och Johan Lundin driver Majornas Bryggeri. De har byggt upp både nytt bryggeri och ny restaurang från grunden för att skapa sin nya bryggeripub i Majorna.
Anna-Cajsa Nurman, Tobbe Johansson, Martin Karlsson, Crippa Odin och Johan Lundin driver Majornas Bryggeri. De har byggt upp både nytt bryggeri och ny restaurang från grunden för att skapa sin nya bryggeripub i Majorna. Bild: S Ganslandt

Premiär för Majornas bryggeripub

En säkert sätt att servera sina drycker är att helt enkelt att öppna en riktig krog. Majornas Bryggeri har sedan tidigare ansökt om och fått serveringstillstånd. Den 22 november öppnar de sin bryggeripub vid Chapmans torg i Handelsbankens gamla lokaler på Karl Johansgatan 88.

ANNONS

– Vi vill att det ska bli en naturlig kvarterskrog, inte bara ett ställe för ölmänniskor, säger Johan Lundin, en av bryggeriets fem ägare.

Både restaurangen och bryggeriet har byggts upp från grunden, med nytt bryggverk och nya tankar. Under premiärhelgen bjuds det på plockmat och visning av bryggeriet, som skiljs åt från restaurangen av en glasvägg. Lokalen har 100 sittplatser och en anställd kökschef ska hantera maten, som kommer bestå av smårätter.

Det nya bryggeriet och sex jästankar på 1000 liter möjliggör dessutom en större produktion. Planen är att bryggeriets öl ska gå att köpa på fler krogar än tidigare och att någon sort ska finnas på det lokala Systembolaget så snart som möjligt.

På den nya bryggeripuben kommer det även att finnas öl från annat håll.

– Vi kommer fokusera på det lokala och ha gästkranar från de andra Göteborgsbryggerierna. Vi har tre kylar som i princip kommer bestå av öl från Göteborg. Men något tjeckiskt på fat blir det naturligtvis också, vi ska ju vara en lokal kvarterskrog.

LÄS MER:"Vi har inspirerats av europeiska bryggeripubar"

Nils Hultkrantz och Richard Simonson driver Stigbergets Bryggeri. De öppnade nyligen ett tap room och blir snart med krog i Stockholm.
Nils Hultkrantz och Richard Simonson driver Stigbergets Bryggeri. De öppnade nyligen ett tap room och blir snart med krog i Stockholm. Bild: Martin Permer

Stigbergets öl till Södermalm

Stigbergets Bryggeri hann öppna sitt tap room i bryggeriet vid Partihallarna, Blomstergatan 13, en vecka innan Tillståndsenhet­en kom med sitt besked. Nu inväntar Stigbergets det nya beslutet. ”Tills dess kör vi på, och säkerligen därefter med i någon form”, meddelar Nils Hultkrantz, en av ägarna, i ett mejl.

ANNONS

Där gäller alltså provsmakning, men det serveras även mat i olika former. I nuläget testar sig bryggeriet fram, men det kommer att ordnas provningar som vem som helst kan boka in sig på åtminstone en gång i veckan.

Men även för Stigbergets blir det en ny krog – i Stockholm. I januari öppnar bryggeriet en bar med mat i Götgatsbacken på Södermalm. Stället kommer drivas av än så länge hemliga Stockholmskrögare.

LÄS MER:Bengans fik förvandlas till Fyrens ölkafé

Vega Bryggeri satsar på både restaurang och scen i lokalerna som blir dubbelt så stora. På bild från vänster: Claes Ljunggren, Thomas Chamney med sitt barn Rut Chamney och Magnus Vasilis.
Vega Bryggeri satsar på både restaurang och scen i lokalerna som blir dubbelt så stora. På bild från vänster: Claes Ljunggren, Thomas Chamney med sitt barn Rut Chamney och Magnus Vasilis. Bild: Karl von Spreti

Barnvänlig bryggeripub med scen

Ytterligare ett bryggeri som växer är Vega på Ringön. Lokalerna blir dubbelt så stora och ska rymma både restaurang och scen på Manufakturgatan 2.

– Jag sitter just nu och tittar på musikprogram inför nästa år, förhoppningsvis får vi tillstånd för 400 personer och kan ta de mellanstora akterna, säger Karl von Spreti, som är en av ägarna.

Precis som på Majornas bryggeripub kommer en glasvägg skilja bryggeriet från restaurangen så att man som gäst kan se tillverkningen av ölet man dricker, och en smoker finns på plats för att tillaga rökig street food.

Då alla ägarna själva är föräldrar, och väljer restaurang efter var det är enklast att ha med barnen, är de måna om att man ska kunna ta med sig hela familjen.

– Vi kommer ha saker som barnen kan göra, som olika spel och kanske ett ställe där man kan grilla marshmallows, säger Karl von Spreti.

ANNONS

Bygget ska vara klart före jul och därefter hänger det på att alla tillstånd blir klara, men förhoppningen är att öppna i början av januari 2020.

LÄS MER:Sex färgglada öl för hösten

ANNONS