Vad kan rädda Göteborgs konstliv?

ANNONS
|

Stefan Karlsson är verksam som konstnär och curator. Han är nyss fyllda 60 år och har arbetat som professionell konstnär i 35.

- Under de åren har ett 30-tal viktiga gallerier i Göteborg lagts ner, gallerier som jag personligen har haft en relation till, säger Stefan Karlsson som presenterar hela listan i sin utställning I Göteborg finns inga gallerier.

Stefan Karlsson har själv drivit galleri från och till under åren, på 80-talet startade han och drev det konstnärsdrivna galleriet Sub Bau.

De stängda gallerierna hade, enligt Karlssons mening, kvalitet, långsiktighet och engagemang som grund i sin verksamhet. Och den handfull gallerier, som finns kvar och verkar i samma anda, drivs många av äldre personer. Vad händer när de försvinner? En fråga som oroar Stefan Karlsson.

ANNONS

-Att de unga konstnärerna som utbildas på Valand och Fotohögskolan inte stannar kvar i Göteborg är också väldigt oroande. De väljer att verka i Berlin eller Stockholm i stället.

Det är inte bra, nytt blod behövs, konstaterar Stefan Karlsson, vilket han visade i del 2 av sin undersökning av stadens konstliv – som han kallade Det finns inga konstnärer i Göteborg.

- Jag provocerar och tar gärna i lite för att få folk att reagera.

Men han vill mer än så, Stefan Karlsson hoppas kunna inspirera och få folk att tänka nytt. Därför öppnar han ett eget museum: Stefan Karlsson museum för dålig konst, som invigs i mitten av september. Först ut blir Ernst Billgren, med teckningar och collage, följd av Leif Elggren, Jes Brinch och Nadine Byrne.

- Museet är mitt källarförråd, ett litet med träpaneler, och alla konstnärerna ställer ut gratis. Det är trångt så det får bli förbokade visningar. Om alla stans övriga konstnärer gör likadant i sina källarskrubbar kan Göteborg bli de privata museernas världsstad. Det vore väl något?

Med kvällens öppna debatt hoppas Stefan Karlsson få igång en kreativ konstdiskussion.

- "Det saknas pengar" och "mediabevakningen är för dålig", är utslitna argument. Nu måste vi ta tillbaka konstlivet i Göteborg, väcka nyfikenhet, göra enkla saker och visa att det går.

ANNONS

Initiativen och idéer efterlyser han både från professionella kollegor och kulturpolitiker och tjänstemän.

-Göteborg har många duktiga konstnärer men för dem finns alldeles för få scener.

Öppen konstdebatt

Om: Varför stänger alla gallerier i Göteborg?

Medverkande: Stefan Karlsson, konstnär, representanter för de stängda gallerierna, inbjudna tjänstemän och politiker från kommun och VG-region samt konstnärer.

Plats: Galleri Thomassen, torsdag 18/8 kl 19.00, Götabergsgatan 32

ANNONS