Tyket om djur och natur

Lisa Larsdotter Petersson ritar in både svärta och humor i sina bilder av djur och natur. – De är rätt tykna och explosiva, tycker hon själv.

ANNONS
|

Det sprakar av färger på de tryckta bilderna som står uppradade utefter väggarna i Galleri PS första rum. Hängningen har ännu inte börjat och konstnären som ställer ut, Lisa Larsdotter Petersson, står på en stege i rummet innanför i färd med att med sprayfärg färdigställa sin stora vägginstallation.

–Jag gillar att jobba fysiskt, jag delar ju min tid mellan konsten och dansen.

Debattinlägg

Väggmålningen föreställer vargar, får titeln Spårsnö och är ett inlägg i debatten om licensjakten på vargar som startade i januari.

–Ett ämne som jag var väldigt engagerad i tidigare. Men jag vill inte skriva folk på näsan. Alla får tolka bilderna på sitt sätt.

ANNONS

Hennes bilder innehåller ett myller av djur och figurer. Det är fantasifullt, detaljrikt och färgstarkt.

–Jag leker gärna med ord och bokstäver. Och alla bilder har titlar, förklarar hon och lyfter upp Rävhuvudring, som ett exempel.

Den tecknande handen är hennes verktyg.

–Men sedan sex/sju år tillbaka tecknar jag nästan allt i datorn. Genom att arbeta digitalt har jag möjlighet att överföra bilderna till vilket material som helst, säger Lisa Larsdotter Petersson.

Jobbat som bonddräng

Intresse för teckning och för djur har hon haft med sig hela livet. När hon var sex flyttade familjen från Göteborg till Ödsmål. Katter, hund och häst fanns hemma och hennes första jobb var som bonddräng.

–Jag jobbade med 200 grisar och ett antal kossor ett helt år på en gård på Orust efter grundskolan.

Lisa Larsdotter Petersson började sin konstnärliga bana som skulptör. Ett inte helt oväntat val, såväl pappa, den numera bortgångne Lasse, som mamma Lillemor och broder Per Petersson har alla ägnat sig åt skulptur.

Hon valde skulptörutbildningen på Hovedskous (i dag Göteborgs konstskola) och har tidigare visat verk i sandsten, kalksten och blandat material, bland annat på Galleri PS.

–Jag gav mig tidigt ut i världen och vidareutbildade mig både inom konst och dans.

ANNONS

Dansande konstnär

Lisa Larsdotter Petersson är en dansande konstnär och har i tio år drivit en egen dansfestival, Varia – Sveriges enda festival för scenkonstformen improvisation. I november 2017 är det enligt planeringen dags igen.

–Jag är rak och snabb som person och därför var det just den improviserade dansen som lockade mig när jag började dansa för så där trettio år sedan. I slutet av förra året fick hon ett ettårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden, som scenkonstnär.

–Det känns bra att få den bekräftelsen och det ekonomiska utrymmet att fokusera på arbete som ligger nära.

Fakta: Lisa Larsdotter Petersson Bild- och scenkonstnär Utbildning: Hovedskous Målarskola med mera Bor: I Göteborg Utställningar i urval: Galleri Thomassen i Göteborg, Bohusgalleriet i Uddevalla, Konsthallen i Gislaved, Konsthallen i Kemijärvi, Finland. Aktuell: med utställningen We are Riwer, Tecknade tecken på Galleri PS. Vernissage lördag 14/1 kl 12-16. Pågår t o m 29/1.

ANNONS