Peter Aalbæk Jensen. Den danske producenten bakom Lars von Triers filmer anklagas för sexuella trakasserier.  Bild: Nilkas Maupoix
Peter Aalbæk Jensen. Den danske producenten bakom Lars von Triers filmer anklagas för sexuella trakasserier.  Bild: Nilkas Maupoix

Stjärnproducent försvarar sexuella trakasserier

Stjärnproducenten Peter Aalbæk Jensen har samarbetat med Film i Väst i tjugo år och är Lars von Triers högra hand. Nu anklagas han för sexuella trakasserier – vilket han både erkänner och försvarar som "en del av hans natur". Mikael Fellenius, vd för Film i Väst som utlovar att vidta åtgärder.

ANNONS
|

Peter Aalbæk Jensen, Lars von Triers producent och i många år vd för Skandinaviens största filmbolag Zentropa, anklagas nu för sexuella trakasserier. Själv står han för sitt beteende: "Det är en del av min natur."

I drygt 20 år har Peter Aalbæk Jensen, som gärnakallar sig gärna Ålen eller Svinet, varit en maktfaktor inom nordisk film. Tillsammans med Lars von Trier grundade han 1992 filmbolaget Zentropa, som i dag räknas som Skandinaviens största. I 20 år har de haft Film i Väst i Trollhättan som trogen samarbetspartner.

Mångmiljonstöd från Västsverige har plöjts ner i totalt nio av Lars von Triers filmer, bland dem Dancer in the dark, Dogville och Melancholia. Peter Aalbek Jensen har också samproducerat en mängd svenska filmsuccéer, bland dem Fucking Åmål och Tillsammans.

ANNONS

Läs mer: Lars von Trier – en bräcklig kvinna?

Knuten till nytt prestigeprojekt

I skrivande stund är han exekutiv producent för seriemördarfilmen The House that Jack built, med Uma Thurman och Matt Dillon i huvudrollerna, inspelad i Bengtsfors med drygt tio miljoner i bidrag från Film i Väst.

I Jyllands Posten berättar filmkritikern Nanna Frank Rasmussen hur hon ska ha utsatts för den danske producentens tafsande under en fest på filmfestivalen i Berlin. Hon var då 25 år, studerade film- och medievetenskap, och var i Berlin tillsammans med sina studiekamrater. För att komma in på Trust-festen, som ordnades av Zentropas försäljningsbolag, sökte hon upp producenten Peter Aalbæk Jensen.

Han skall då ha spillt öl på hennes bröst för att sedan omsorgsfullt få torka. Väl inne på festen daskade han henne i rumpan när hon gick förbi baren där han satt tillsammans med regissören Thomas Vinterberg. "Jag var i chock" konstaterar Nanna Frank Rasmussen, som i dag är ordförande för danska filmkritikerförbundet, och fortsätter: "En tjugo år äldre, maktfullkomlig man som helt öppet tafsar på en ung student medan känt filmfolk såg på."

Peter Aalbæk Jensen har själv inget minne av händelsen.

– Men att det låter troligt, säger han till GP.

–Har Nanna Frank Rasmussen problem med att någon smiskat henne i häcken för 20 år sedan på en fest så är det något hon får hantera.

ANNONS

Även en svensk kvinna som GP talat med, som arbetat som tv-producent på SVT, vittnar om att hon som 22-årig filmstudent utsatts för grova sexuella trakasserier av Peter Aalbæk Jensen.

Peter Aalbæk Jensen säger att det är "fullt troligt" att han tafsat på och smiskat även henne. Samtidigt menar han att dessa kvinnor får skylla sig själva. I samtal med GP försvarar han sina sexuella trakasserier.

"En del av min natur"

Hur kan du stå för det?

–Det är en del av min natur.

Han uppger också var gränsen går för honom:

–Jag är för mycket köpman för att knulla med mina anställda.

Den danske producentens uttalanden upprör Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

– Det här är en attityd som vi inte stödjer och ett beteende vi inte kan ställa upp på. Vi får ta ett samtal med Zentropa och den danske producenten, säger han.

Hur ställer du dig till att Peter Aalbæk Jensen är knuten till ert just nu mest prestigefyllda filmprojekt, The House that Jack built?

– Vi förväntar oss att producenten följer svensk lagstiftning. Vårt ansvar gentemot vår ägare är att se till att det inte förekommer några sexuella trakasserier. Vi har informerat styrelsen om att den här frågan har kommit upp. Det kan bli tal om att vi framöver får skriva in någon form av uppförandekod i våra samarbetsavtal med Zentropa och andra filmbolag vi samarbetar med.

ANNONS

"Di som boller sammen håller sammen"

I boken Zentropia skriver författaren och journalisten Anne Mette Lundtofte 2013 om filmbolaget, Zentropa. Hon ger där flera exempel på den manschauvinism och övergreppskultur som praktiserats. En kvinna ska konsekvent ha blivit kallad "L" som i luder. En annan ska ha avskedats då hon inte naken ville hoppa ner i poolen tillsammans med Peter Aalbæk Jensen och Lars von Trier en januaridag. Ett motto för filmbolaget ska ha varit "Di som boller sammen håller sammen."

När Peter Aalbæk Jensen hör det jag refererar ur boken, och mottot, skrattar han till och säger "Ja det är väl en fin slogan?"

– Men alltså... Zentropa är ju känt som bolaget där vi springer runt nakna. Vi är kända för att göra porrfilm. I Lars von Triers film Idioterna finns explicit penetrerande sex med en porrskådis. Så det är ju inte direkt katolska kyrkan vi talar om.

ANNONS