Wernbloom, Hysén och Bjärsmyr samlar in pengar för Drottning Silvias barnsjukhus

Förra året samlade Pontus Wernbloom in en miljon kronor till Drottning Silvias barnsjukhus. I år har han fått med kompisarna på tåget och siktar på att dubbla summan.
– Man vill göra allt man kan för att få barnen att må lite bättre, säger han.

ANNONS
|

För ett drygt år sedan drog den tidigare fotbollsspelaren Pontus Wernbloom igång en insamling för Drottning Silvias barnsjukhus. Då var det en tanke som dök upp och han satte snabbt igång.

Trots ont om tid blev det ändå en minst sagt betydelsefull summa: en miljon kronor samlades in. Det utgjorde en dryg tiondel av den totala summan som Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus fick in.

– Förra året var ett väldigt fint år. Vi hade insamlingen av Pontus men även flera andra gåvor. Vi hade Ruth Arkby som skänkte två miljoner kronor. Det är är jätteviktigt för oss och betyder mycket. Vi är tre personer som jobbar med stiftelsen och är helt beroende av partners. Vi gör det här tillsammans för barnen, säger Lisa Tisell verksamhetsansvarig för stiftelsen.

ANNONS

Det här året är Pontus Wernbloom inte själv i insamlingen. Nu har han även fått med sig vännerna, Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén och trion siktar på att samla in två miljoner kronor.

– Att dubbla summan från förra året hade varit fantastiskt. Man vill verkligen göra allt man kan för att barnen som är här ska må lite bättre. Varje krona vi kan samla in är guld värd, säger Pontus Wernbloom.

– Det här är något alla kan påverkas av. Det kan hända vem som helst att man hamnar på sjukhuset med sina barn och det är något man verkligen vill hjälpa till med, säger Mattias Bjärsmyr.

”Ska gå till glädje”

De tre guidas runt inne på sjukhuset under ledning av Lisa Tisell. Där hon visar upp lite av vad de pengar som samlas in i slutändan går till.

– Vi samlar in pengar som ska gå till glädje för barnen. Det är extra för det som skattemedel inte finansierar. Det kan vara allt ifrån att måla om fyra vita väggar som brukar vara standard för ett sjukhus till olika miljöer. Vi har clowner två gånger i veckan, vi har en egen maskot ”Plåster” som går omkring, vi har terapihundar och två syskonstödjare som jobbar heltid. Ofta hamnar syskonen lite i skymundan så det finns olika aktiviteter för dem så att föräldrarna också kan få lite avlastning i de här tuffa tiderna, säger Lisa Tisell.

ANNONS

Den här dagen blir det även ett besök i musikstudion där barnen får skriva sina egna låtar. En av dessa låtar spelades upp i Scandinavium 26 november 2022 när Frölunda slog Linköping.

Bild: Daniel Jirblad

50 000 barn besöker sjukhuset – varje år

En låt som skrivits av Hilma, som i dag är åtta år och går i skolan.

En låt det är omöjligt att inte bli berörd av.

– Jag har hört den förut ... jag är blödig som det är men den där träffade rätt i hjärtat, säger Pontus Wernbloom.

– Oj, den tog. Det är alltid hemskt när någon är sjuk men när det drabbar barn ... det finns inget värre. Alla vill ju att barnen bara ska ha det så bra som det bara går, säger Tobias Hysén.

På Drottning Silvias barnsjukhus finns det 100 vårdplatser. Totalt är det drygt 50 000 barn som besöker sjukhuset varje år där det är allt ifrån ett brutet lillfinger till patienter som ligger inne under en längre tid.

– Det är barn från hela Norden som kommer hit och tyvärr är det nya barn som kommer varje dag. Det här är ett ständigt arbete men samtidigt är det svårt att inte vara totalt motiverad varje dag. Det går bara inte. För oss är det viktigt att visa upp för våra partners vad pengarna faktiskt går på. Så att man kan ta på det och man kommer väldigt nära, säger Lisa Tisell.

ANNONS

LÄS MER:Här överraskar jultomten barnen på Drottning Silvias barnsjukhus

LÄS MER:Succé för Pontus Wernblooms insamling för sjuka barnen – samlade in miljonen

LÄS MER:Pontus Wernbloom samlar in pengar för Drottning Silvias barnsjukhus

ANNONS