Göteborgsvarvets tävlingsläkare Per Eriksson chattade med Göteborgs-Postens läsare om Göteborgsvarvet.
Göteborgsvarvets tävlingsläkare Per Eriksson chattade med Göteborgs-Postens läsare om Göteborgsvarvet. Bild: Olof Ohlsson

Varvetläkaren chattade om Göteborgsvarvet

Hur mycket ska man dricka under ett halvmaraton egentligen? Och när är det dags att kasta in handduken?
På torsdagen chattade Göteborgsvarvets tävlingsläkare Per Eriksson med Göteborgs-Postens läsare. Här kan du läsa svaren i efterhand.

ANNONS
|

Det har börjat kännas konstigt i halsen, eller så har man precis varit sängliggande i en elak förkylning men hoppas på att bli bättre i tid. ”När är det okej att springa?” var det många som undrade när varvetläkaren Per Eriksson skulle svara på läsarnas frågor.

Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna – och längst ner finns hela chatten.

Om man känner sig sjuk

”Allmänt så rekommenderas att man inte skall ha symtom från halsen och nedåt vilket innebär att man inte skall springa om man har hosta eller känner att man har en massa slem i lungorna som man hostar upp. Lite halsont brukar inte vara någon fara.

ANNONS

Man ska inte heller ha tjock gul snuva och vara totalt täppt i näsan. Lite klar rinnsnuva är ingen fara.

Har man feber ska man absolut inte träna överhuvudtaget. Man brukar rekommendera att man ska vara feberfri 3 dagar innan man kör igång igen.

Ni får helt enkelt känna efter hur det känns på lördag och är man tveksam så är det bättre att stå över även om det känns tråkigt. Konsekvenserna av att springa med en infektion i kroppen kan bli väldigt svåra.”

Den första vattenstationen kommer i Slottsskogen. Det kan vara en bra idé att dricka redan där, trots att man inte känner sig törstig.
Den första vattenstationen kommer i Slottsskogen. Det kan vara en bra idé att dricka redan där, trots att man inte känner sig törstig. Bild: Mia Höglund

Så mycket ska man dricka

”När det gäller hur mycket och hur ofta man skall dricka så är det naturligtvis individuellt men när det är så varmt som vi räknar med på lördag så svettas man upptill 3 liter/timma och då måste man dricka vid varje vätskestation.

Kroppen kan inte ta upp mer än max 1,5lit/timma så man hamnar på minus även om man dricker men då kommer man runt i alla fall.

De flesta kan springa 5 eller 10km på träningen utan att dricka något men 21km klarar man inte utan att få i sig vätska.”

Den vanligaste missen

”De vanligaste missarna är att man går ut för hårt och håller för högt tempo i början. Många pressar stenhårt i uppförsbackarna och vilar nedför men det är smartare att ta det lite lugnt uppför så orkar man längre. Varvet är ju väldigt kuperat.

ANNONS

Man skall inte heller missa att dricka vid varje vätskestation. Man förlorar mycket vätska och måste ersätta det hela tiden.”

Då är det dags att bryta

”Man skall uppmärksamma om man känner att man inte orkar mer eller att man presterar sämre än vad man brukar göra. Detta är ofta ett tecken på vätskebrist. Man bör då slå av på tempot under en period och se till att få i sig vätska.

Känner man sig bättre efter det så kan man fortsätta annars bör man bryta. Om man känner ett tryck i bröstet, får ont i bröstet eller blir andfådd på ett sätt man inte känner igen så skall man avbryta direkt.”

Man ska försöka äta både frukost och lunch före loppet, men utan att experimentera med någon ny mat. Då finns risken att man blir dålig i magen.
Man ska försöka äta både frukost och lunch före loppet, men utan att experimentera med någon ny mat. Då finns risken att man blir dålig i magen. Bild: Mia Höglund

Den värktabletten ska undvikas

”Några undrar kring Ipren och liknande. Att ta antiinflammatoriska tabletter när man tränar brukar gå bra men problemet just nu är värmen och risken för vätskebrist under loppet.Dessa preparat försämrar njurens förmåga att reglera vatten och saltbalansen vilket i kombination med vätskebrist inte är så lyckat.

Behöver man ta värktabletter inför loppet så är det bättre med paracetamol som inte påverkar kroppen på det sättet.”

Frukost och lunch innan loppet

”Man ska egentligen äta det man är van vid. Äter man aldrig havregrynsgröt annars så ska man inte göra det nu heller. De vanliga flingorna funkar fint. Ett kokt ägg eller två är bra som komplement.

ANNONS

Försök att få i dig kolhydrater och proteiner men inte en massa fett eller fibrer. Risken med det är att magen inte klarar av att ta hand om det och då kommer löparmagen som ett brev på posten...”

LÄS MER:SMHI: Så blir vädret under Göteborgsvarvet

LÄS MER:Här är låtlistan som tar dig genom Göteborgsvarvet 2024

LÄS MER:Expertens råd: Så väljer du rätt löparskor för just dig

ANNONS