Världscuptävlingarna i längdskidor planeras om efter att utrustning fastnat i Europa.
Världscuptävlingarna i längdskidor planeras om efter att utrustning fastnat i Europa. Bild: Jean-Christophe Bott

Världscupen planeras om – på grund av flygstrejk

I helgen ska världscupen i längdskidåkning gå av stapeln i kanadensiska Canmore. Men all utrustning till tävlingen har inte kommit på plats. Nu tvingas arrangören ändra fredagens lopp.
– Det känns inte riktigt bra att byta, säger damtränaren Stefan Thomson till Expressen.

ANNONS
|

På fredagen var planen att 20 kilometer fristil individuell start skulle avgöras i världscupen i Canmore. Men i dagarna gick Lufthansas personal ut i strejk, vilket har lett till att 80 till 90 procent av bolagets 1000 flygresor ställts in.

Det har även lett till att delar av utrustningen från det internationella skidförbundets (Fis) officiella tidtagningsleverantör Swiss Timing, som krävs för att genomföra helgens tävlingar, är fast i Europa.

I väntan på att materialet ska komma på plats har arrangören tvingats att använda sig av en lokal leverantör. Fredagens tävling görs även om till 15 kilometer masstart.

ANNONS

– Det känns inte riktigt bra att byta. Nu blir det ju en annan tävling, säger Sveriges damtränare Stefan Thomson till Expressen.

Han tror dock inte att schemaändringen kommer att påverka åkarna speciellt mycket.

– Nej, det tycker jag inte. Sånt här har vi varit duktiga på tidigare, så det är bara att gilla läget.

Det är ännu oklart hur resterande del av tävlingen kommer att påverkas av den försenade leveransen.

Frida Carlsson: ”Är det ett skämt”

En som reagerade på beskedet var stjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson som inte tog det med ro.

– Första tanken var bara, “är det ett skämt?”. Det är tråkigt, men det är ingenting man kan göra åt saken, säger Frida Karlsson på en digital pressträff.

Men det var inte bara besvikna miner i den svenska truppen. Både William Poromaa och Calle Halfvarsson ser positivt på ändringen.

– Jag är väl kanske en av dem som tycker det var bra att det blev masstart. Nu blev det som det blev, för mig spelar det ingen roll. Jag åker gärna en masstart, säger Calle Halfvarsson.

En av åkarna som inte berörs av förändringen är Emma Ribom. Svenskan skadade knät i samband med ett fall under en träning förra veckan och kommer inte att tävla i helgen. Hon siktar på att vara tillbaka till tisdagens sprinttävling.

ANNONS

LÄS MER:Svenska skidskyttarna flyger privatjet till VM – möts av kritik

LÄS MER:Myhlback missade medalj – efter norsk dominans

LÄS MER:Halfvarsson bröt masstarten: "Har ingen energi"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS