Svenska skidskyttarna flyger privatjet till VM – möts av kritik

Det svenska skidskyttelandslaget reser med privatflyg till VM i Tjeckien, något de får kritik för av NRK:s skidskytteexpert Synnøve Solemdal.
– Jag tycker att det är fel, de hänger inte med i tiden, säger hon till NRK.

ANNONS
|

Privatjeten som tog de svenska skidskyttarna till VM i Brno, Tjeckien, startade sin resa i Malmö den 4e februari och tog sig sedan till Östersund för att plocka upp landslaget.

Efter att ha lämnat av svenskarna flög planet tillbaka till Malmö igen samma dag.

Totalt ska resan släppt ut ungefär 57 ton koldioxid, enligt NRK som gjort en uträkning med hjälp av klimatverktyget Green producers tool. Som jämförelse har det norska landslaget totalt släppt ut 40,9 ton koldioxid under hela säsongen fram till VM.

Synnøve Solemdal menar att det svenska landslaget inte var tvunget att flyga privatjet, då det borde finnas goda förbindelserna mellan Stockholm och Prag.

ANNONS

– Jag tror att de kan ta en titt på sina utsläpp och tänka kostnad respektive nytta, säger hon till NRK.

Den norska skidskytten Tarjei Bø menar att flygningen med privatjet visar på ett desperat försök att jämna ut konkurrensen, och att det är en extrem åtgärd från det svenska landslaget för att komma ikapp Norge.

Svenskarna håller med om att privatplan inte är det bästa för miljön, men försvarar flygturen med att det har visat sig vara en framgångsfaktor under pandemin, och inte för att man vill bli bättre i motståndet mot Norge.

– Vi åker inte privatplan bara för att vinna mot Norge, utan det är för att slå alla andra nationer också, säger Elvira Öberg till NRK.

– Det är något vi gillar eftersom det är lättare att hålla sig frisk. Vi slipper vara nära så många människor och får en lättare resa. Jag är väldigt tacksam mot förbundet, fortsätter hon.

Synnøve Solemdal tror inte att konkurrensen förbättras avsevärt av att flyga privatplan, även om hon håller med om att svenskarna troligtvis kan undvika viss smitta.

LÄS MER:Skidorna "dör" – första testet efter förbudet

LÄS MER:Varnar för blåst i VM-premiären: Svåra förhållanden

ANNONS