En vanlig dag på Heden fylls planerna av idrottande göteborgare. Som Chalmers-spelarna på bilden.
En vanlig dag på Heden fylls planerna av idrottande göteborgare. Som Chalmers-spelarna på bilden. Bild: Bildbyrån/GP

Vad ska vi göra med Heden egentligen?

Kevin Kristoffersson lyfter blicken från mobiltelefonen och vrålar rakt upp i Göteborgshimlen: ”Faaaaan!” På Heden kan ingen höra dig skrika. Och kanske är det precis så det ska vara.

ANNONS
|

Det är frågan som tycks sakna ett svar: Vad ska vi göra med Heden egentligen? Så länge jag har jobbat som journalist i den här staden har åsikter framförts, från politiker, arkitekter och fastighetsbolag – men än så länge är den jättelika idrottsytan mitt i stan sig ganska lik.

Detta är ett bekymmer för många. Varför händer inget?

På sistone har ett nytt förslag lanserats, designat av stjärnarkitekten Gert Wingårdh som tillsammans med Wallenstam presenterade sin skiss som en ”gåva” till 400-åringen Göteborg. Liksom de flesta av tidigare föreslagna lösningar innehåller Wingårdhs vision nya bostäder, den här gången i formen av guldfärgade höghus. Det skulle onekligen förändra synintrycket av Heden, men Gabriel Larsson pekar mot den mjuka kvällssolen i väst och konstaterar:

ANNONS

– Då hade det ju varit skugga här nu.

LÄS MER:Wallenstams ”gåva” till staden - bygg höghus på Heden

Han drämmer en liten gummiboll mot ett elastiskt nät på marken och spelet – som heter roundnet – är igång. Solen värmer i vårkylan.

Rolf och Ingbritt Klarin tycker Heden är fin som den är.
Rolf och Ingbritt Klarin tycker Heden är fin som den är. Bild: CARL SANDIN

Jag strosar vidare på min tur runt Heden. Utanför den klassiska korvkiosken sitter Ingbritt och Rolf Klarin och unnar sig gott mos. De har lite svårt att se att Heden skulle vara ett problem som måste åtgärdas och tycker att nya bostäder lika gärna kan byggas på Hisingen.

– Och det säger jag inte för att jag är en ”Nimby” (not in my back yard) för jag bor själv på Hisingen, förtydligar Ingbritt.

”Det är en helt fantastisk oas mitt i stan”

LÄS MER:Här finns allt en mellanchef kan drömma om

På basketplanen sätter en mycket stor man med dreadlocks en tvåpoängare. Den så kallade äventyrsgolfen (som alltså är minigolf på ojämna banor) gapar dock tom. Vi rör oss in på fotbollsplanerna. Ur en blå stereo strömmar musik som får tonsätta tre unga mäns spontanlattjande. På planen bredvid syns två tjejlag spela, det är Chalmers Studentförening som kör tvåmål. Intill dem värmer division 6-laget Pushers BK upp – och det är nu vrålet från Kevin kommer. Degerfors har gjort mål på Blåvitt och på sin telefon ser Kevin att det är ett skott som målvakten borde tagit. Efter exakt fem sekunders högljudd frustration skiner han upp igen, när han får berätta om sitt älskade Heden.

ANNONS

– Det är en helt fantastisk oas mitt i stan. Vi är ju en brokig skara som kommer från olika stadsdelar, men hit har alla lika långt och det är lätt att ta sig in. När vi var i Majorna och tränade blev det ju krångligt för de som bodde i östra Göteborg.

Kevin Kristoffersson är – i väntan på att knäna ska tillåta spel – tränare i Pushers BK.
Kevin Kristoffersson är – i väntan på att knäna ska tillåta spel – tränare i Pushers BK. Bild: CARL SANDIN

Gerth Wingårdh slog nyligen fast att ”det finns inget folk på Heden” och menar att det är en underutnyttjad plats. Kevin håller inte med.

– Verkligen inte! Vi är här från mitten av januari till november, och när det är varmt väder så är det alltid fullt. Det är ungar som springer omkring och folk som spelar spontanfotboll överallt. Vi får ofta flytta på folk och säga att ”nu har vi träning här”, säger han.

LÄS MER:Parkeringen mellan Ullevi och Valhalla som göteborgarna glömt bort

Heden är välanvänt

En koll med idrotts- och föreningsförvaltningen bekräftar den bilden. När jag frågar hur använt Heden egentligen är – utöver veckorna med Gothia och Partille Cup – får jag snabbt svar från kommunens bokningsavdelning:

”Heden är ett av våra mest attraktiva idrottsområden med stor efterfrågan både för match/träning och evenemang oavsett tid på året även om det pikar med verksamheterna under perioden april-oktober.”

Jag knallar vidare. Bredvid Pushers BK spelar FC Härlanda, och intill dem pågår match med vad som visar sig vara ett större kompisgäng. På andra sidan den stora boulevarden som skär genom Heden syns ytterligare två fotbollsträningar pågå. Och så roundnet-killarna då. Som har startat stans första förening i sporten, och som inte vill veta av några skuggande bostäder eller ”förtätning” på Heden.

ANNONS

– Bevare mig väl. Det här en jätteviktig yta för idrotten i stan. Det är superkul att komma hit, alla är glada och man kan sparka boll, leka och ha det gött, säger Gabriel Larsson.

”Visioner, förslag och idéer för att förändra har runnit ut i sanden”

Hans kompis Jakob fyller i:

– Det är ju så få platser i stan som är så här stora. Tar man bort dem nu så kommer man aldrig att kunna återställa dem.

På Heden spelas inte bara fotboll. Roundnet är en ny sport – som även kan spelas på stranden.
På Heden spelas inte bara fotboll. Roundnet är en ny sport – som även kan spelas på stranden. Bild: CARL SANDIN

Heden – en ful ankunge

Han har en poäng. Det som gör Heden unikt är att det till så liten grad påverkats av utvecklingen i övrigt. Visioner, förslag och idéer för att förändra har runnit ut i sanden, och allt eftersom åren – och decennierna – går blir den bespottade ytan allt mer en symbol för en tjurig, inneboende motståndskraft. En ful ankunge som inte tänker bli någon jäkla svan, utan nöjer sig med att växa upp och bli en fortsatt ful, men älskad gammel-anka.

Att det går att hitta kritiska röster om Heden är uppenbart – men då bör man leta någon annanstans. Här tycks ingen sakna höghus av guld eller en ”hub för esport”. Här pågår livet och idrotten, varje dag, och medan politikerna nu bläddrar igenom det eleganta kampanjmaterialet för ”Heden Live” drar en av Chalmerstjejerna till på volley. Bollen går i en perfekt båge – och tar i ribban.

ANNONS

Skytten kisar i solen, skakar på huvudet, och jobbar hem igen.

Chalmers Studentförening in action.
Chalmers Studentförening in action. Bild: CARL SANDIN
ANNONS