Wallenstams ”gåva” till staden - bygg höghus på Heden

Wallenstam vill utveckla Heden Live, med gröna ytor, fyra fotbollsplaner, en multiarena – och ett 40 våningars höghus i varje hörn. Planen för Heden har tagits fram tillsammans med Wingårdhs och är, enligt fastighetsbolaget, en 400-årsgåva till Göteborg.

ANNONS
|

Fastighetsbolaget Wallenstam har tillsammans med arkitektbyrån Wingårdhs tagit fram en ny heltäckande plan för att utveckla området till Heden Live, som en 400-årspresent till Göteborgs stad.

Förslaget Heden Live överlämnades under tisdagen till Hampus Magnusson (M), ansvarig för stadsutvecklingsfrågor i Göteborg, i samband med byggnadsnämndens möte.

– Vi tänkte att det skulle finnas någon plats eller minne för kommande generationer att se vad som hände runt 400-årsjubileet. Och då tänkte vi oss en central mötesplats som kan leva som en destination för många generationer göteborgare. Då föll tankarna på Heden, vilket inte är underligt med tanke på hur Heden ser ut i dag. En ganska bortglömd plats mitt i Göteborgs absoluta innerstad. Så vi anlitade Gert Wingårdh för att lägga vår kraft på detta, säger Hans Wallenstam.

ANNONS

Vill göra Heden till ny destination för idrott och evenemang

Det nya förslaget innebär att man vill utveckla Heden Live till en mötesplats och idrottsplats med fyra elvamannaplaner, varav en ingår i en multisportsarena. Det ska vara stora gröna parkytor mot Södra vägen, och sedan ska området ramas in av fyra 40 våningarstorn, som totalt ska innehålla 1 200 bostäder.

Hela projektet beräknas gå på 1,1 miljard kronor att bygga.

– Heden är ganska så grått och grusigt, ett provisorium och en parkeringsplats. I dag är det vackert väder, men det finns inget folk på Heden. Det är en underutnyttjad plats i Göteborg. Men i och med det här startskottet kan det bli radikalt annorlunda, säger Gert Wingårdh.

I planeringsarbetet har de vänt sig till alla större idrottsklubbar som fått komma med förslag.

Och i förslaget finns, förutom tre fotbollsplaner som byggs ovanpå parkeringar, också en nedsänkt centercourt, och multiarena som ska kunna 2 000 permanenta publikplatser, men vars sidor ska kunna höjas upp och ge sittplats till 10 000 personer.

I anslutningen till multiarenan ska det också finns utrymme för klubblokaler, omklädningsrum. Och här är också tänkt att utveckla hub för e-sport, eftersom gaming inte bara ett stort fritidsintresse för många, men också en växande industri.

– Vi kommer också att bevara Heden som evenemangsyta, som ska vara flexibel för scener och andra aktiviteter, säger Gert Wingårdh.

ANNONS

Tornen ska finansiera projektet

Men för att kunna finansiera projektet krävs det att bostäderna byggs - och Göteborg har få boende i innerstaden, jämfört med andra städer konstaterar Gert Wingårdh.

– Tänk 1200 lägenheter centralt i Göteborg. Det är inte sagt att Wallenstam ska bygga allt detta, utan detta är ett initiativ där Wallenstam ska vara en del av många aktörer som bygger hyresrätter och bostadsrätter, säger han.

För drygt 15 år sedan fanns det ett liknande projekt, som hette Vision Heden, och som efter mycket parlamenterande röstades ner av kommunfullmäktige. Många göteborgare var ursinniga och menade att Heden var helig mark för Gothia Cup.

Den här gången är Wingårdh mer optimistisk, eftersom idrottsklubbarna fått vara med och komma med synpunkter på planen i ett tidigt skede

– Det ska vara ett levande Heden, fyllt av aktiviteter, med fyra hus som en värdig inramning för 400-årsjubileet, säger Gert Wingårdh.

Planen finansierad från början till slut

Om det kommer att bli verklighet, denna gång, är upp till Göteborgs kommun att bestämma. Den äger nyttjanderätten till platsen.

– Vi har lämnat över en kalkyl som visar att med ett marknadsbaserat pris på byggrätterna, för både hyres- och bostadsrätter, så finns det tillräckligt kapital för att genomföra allting som är med i planen. Det är ingen fantasiplan, utan den är finansierad från början till slut, säger Hans Wallenstam.

ANNONS

Om Heden Live blir byggt skulle det kunna bli klart mot mitten av årtiondet, men multiarenan skulle kunna stå klar redan inom ett par tre år.

Och ja, Exercishuset kommer att bli kvar, så ock Lasse på Heden, som kommer att erbjudas en ny plats på området.

Men Gothia Cup, måste finna andra fotbollsplaner under byggtiden.

Magnusson: ”Finns lika många åsikter om Heden som göteborgare”

Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, har ännu inte hunnit titta närmre på förslaget, men han menar att det är positivt när det kommer in idéer om vad som kan göras med området kring Heden.

– Det är svårt att säga något mer specifikt i det här läget. Det finns nog lika många åsikter om Heden som det finns göteborgare, men jag tror att det finns en vilja i Göteborg att göra något med området. Sedan får vi titta på det här i partierna och fundera på när, var och hur vi ska utveckla Heden, säger han.

Det har ju tidigare förts många diskussioner om att bygga bostäder på Heden. Hur ställer du dig till det?

– Jag utesluter absolut inte att bygga bostäder, men jag tror att det som är viktigt är att man värnar om idrotten och fortsatt kan ha både Gothia och Partille Cup här, och dessutom bevara möjligheten att bedriva annan idrott mellan de stora cuperna. Oavsett vad man landar i är det viktigt att ha med sig idrottsrörelsen, säger Hampus Magnusson.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS