Martin Bergman är förbundsdirektör och vd för Göteborgsvarvet. I samtal med GP förklarar pratar han om det faktum att Varvet i förra veckan tvingades ställa in för andra året på raken.
Martin Bergman är förbundsdirektör och vd för Göteborgsvarvet. I samtal med GP pratar han om det faktum att Varvet i förra veckan tvingades ställa in för andra året på raken. Bild: Olof Ohlsson

Tuffa slaget mot friidrotten i Göteborg – kan mista stödet från Göteborgsvarvet

Ersättningen till arrangörsklubbarna riskerar att utebli helt. Samtidigt tyder i nuläget inget på att Göteborgsvarvet behöver säga upp anställda.
– För att genomföra Varvet kan vi inte vara en mindre organisation än vad vi är nu, menar evenemangschefen Erik Bergkvist.

ANNONS
|

För andra året i rad ställs Göteborgsvarvet in på grund av corona. Det meddelade arrangerande Göteborgs friidrottsförbund förra onsdagen. Av ekonomiska skäl berättade arrangören samtidigt att möjlighet till återbetalning av anmälningsavgifter saknas.

LÄS MER: Göteborgsvarvet svarar på massiva kritiken

Styrelsebeslutet har upprört löpare, men kan i förlängningen vara det som räddar förbundets ekonomi och överlevnad.

– Vi har även under de goda åren haft negativa resultat. Det är för att vi har sett till att föreningarna ska få leva ett så bra liv som möjligt här. De har det skit-tufft. Och hade haft det väldigt tufft förra året om vi inte hade hjälpt dem. På det sättet som vi har tvingats agera är ekonomin under kontroll, säger Martin Bergman, vd för Göteborgsvarvet.

ANNONS

Vad betyder kontroll?

– Det betyder att vi har ett litet positivt eget kapital som gör att vi inte behöver oroa oss över det. Det är inga stora summor. Det finns ett officiellt resultat från förra året där vi gjorde minus 7,5 miljon på verksamheten. För ett förbund slår det ganska hårt även om man har samlat i ladorna, med tanke på att man hela tiden har haft Göteborgsvarvet som intäktskälla för föreningarna.

En ytterligare konsekvens av att Göteborgsvarvet ställs in är arrangörsklubbarnas återbäring för funktionärsinsatser påverkas – och därmed regionens friidrottsverksamhet. 2020 landande återbäringen på 75 procent av ett normalår, 2021 blir nivåerna betydligt lägre, kanske inte någonting alls.

– Det är för tidigt att säga. Men det är klart att då krävs det att vi får en väldigt bra utdelning i de här bidragen, för att vi ens ska landa på plus, säger Martin Bergman.

Bidragen Martin Bergman syftar på är bland annat det så kallade ”evenemangsbidraget” som maximalt kan ge 17,5 miljoner kronor.

Martin BergmanFörbundsdirektör & VD Göteborgsvarvet
Martin BergmanFörbundsdirektör & VD Göteborgsvarvet Bild: Olof Ohlsson

Peter Karlsson är klubbchef IF Kville, en av 15 ägarföreningar som påverkas av ett minskat arrangörsbidrag.

– Normalt sett kommer ett stort bidrag till föreningens aktiviteter från Varvet. Samtidigt är corona inget nytt fenomen. De flesta klubbarna gjort någon slags nollbudget. Ordinarie verksamhet driver vi med medlemsavgift och aktivitetsstöd, säger Peter Karlsson.

ANNONS

Konkret, hur påverkas ni av ett uteblivet stöd?

– Varvet är en jättetillskott till friidrotten när det fungerar. Just nu är det exempelvis bara jag på kansliet. Det är sådana resurser som försvinner. Det och material. Det går åt mycket material i friidrotten, säger han.

LÄS MER: Löpare känner sig bedragen av Göteborgsvarvet

Ett normalår omsätter Göteborgs Friidrottsförbund mellan 50 och 60 miljoner kronor. 2020 landade omsättningen på drygt 25 miljoner kronor. Drygt 90 procent av förbundets omsättning kommer från Varvsveckan.

Intäkterna går till att driva Friidrottens hus, löner för 17 tjänster på kansliet, där 14 arbetar med Varvet. I nuläget är inga av dessa hotade.

– Genom att vi behåller eller inte betalar tillbaka deltagaravgifterna så räddar vi en hel del arbetstillfällen, säger Martin Bergman.

Det inställda Göteborgsvarvet kan innebära att ägarklubbarna blir utan stöd detta året.
Det inställda Göteborgsvarvet kan innebära att ägarklubbarna blir utan stöd detta året. Bild: Henrik Brunnsgård/TT

Martin Bergman har noterat att en felaktig bild av hur anmälningsavgifterna används spridits och vill korrigera den.

– Att pengarna går till någon form av lyxlir och att vi sprätter de här pengarna hej vilt är en grav missuppfattning. Vi har tryckt över 100 miljoner till idrotten de sista 10 åren. Det är dit pengarna går. Hade vi samlat pengarna i ladorna, som ett AB eller liknande, hade vi kunnat hantera det här. Då hade vi kunnat betala tillbaka till löparna och så vidare. Syftet med Göteborgsvarvet är att vara en motor för idrotten, det är det som skiljer sig så otroligt mycket gentemot en affärsverksamhet, säger Martin Bergman.

ANNONS

Vad är skräckscenariot nu?

– Skräckscenariot är att vi inte kan bokföra några intäkter, som gör att vi inte kan ha någon personal, som gör att vi inte kan arrangera något Göteborgsvarv 2022, som gör att föreningarna aldrig mer kan få någon föreningsersättning. Då faller hela Göteborgs friidrotts organisationsstruktur. Från minsta lilla klubb uppe i Bohus till Vikingen Ullevi som är i yppersta Sverigeelit. Det påverkar våra barn och ungdomar. De 8 000 som i dag tränar friidrott. Det påverkar alla våra duktiga elitsatsande, som ska ta sig till OS och VM. Inte minst påverkar det de här lokalerna som skulle förfalla, säger Martin Bergman och slår ut med armarna i Friidrottens hus.

– Det blir en dominoeffekt som har dramatiska effekter.

LÄS MER: Göteborgsvarvet ställs in – igen

Göteborgsvarvets ekonomi

Ett normalår omsätter Göteborgs Friidrottsförbund mellan 50 och 60 miljoner kronor. 2020 landade omsättningen på drygt 25 miljoner kronor. Drygt 90 procent av förbundets omsättning kommer från Varvsveckan. Intäkterna går till att driva Friidrottens hus, löner för 17 tjänster på kansliet, där 14 arbetar med Varvet. I nuläget är inga av dessa hotade.

Att producera ett Göteborgsvarv kostar 30 miljoner kronor. Intäkterna för 2021 är cirka 25 miljoner kronor.

Källa: Göteborgsvarvet

ANNONS